جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سقف تحمل یکدیگر


سقف تحمل یکدیگر
از جمله ویژگی‌های جامعه تک‌صدایی، استبداد رای، نبود آزادی‌های مشروع و قانونی، فقدان نهادهای غیردولتی همچون احزاب و تشکل‌های سیاسی، نبود فرهنگ کار جمعی و حاکمیت فرهنگ تملق، چاپلوسی و ترس و وحشت از حاکمان است.
در چنین جامعه‌ای از گفتگوی دو یا چندجانبه، فرهنگ تسامح و مدارای سیاسی، نقد و پرسشگری و مکلف بودن مسوولان و پاسخگویی در قبال مسوولیت‌ها خبری نیست.
در سایه انقلاب اسلامی، نظام مردم‌سالاری دینی بر پایه اسلامیت و جمهوریت با تکیه بر آرای عمومی مستقر شد. قانون اساسی به مثابه میثاق ملی در اصول متعدد از وجود آزادی‌ها، حقوق و تکالیف متقابل شهروندان و حاکمیت، تصریح به وجود نهادهایی چون احزاب و تشکل‌های سیاسی که نشانگان رشد و توسعه جامعه است، سخن گفته است.
افزون بر این آموزه‌های دینی، رهنمودها و وصایای معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام‌خمینی(ره) همواره بر بیان حق بدون لکنت‌زبان وترس و واهمه تاکید دارد که سرمایه گرانقدری برای ما محسوب می‌شود.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بارها و بارها از نهضت آزاداندیشی و نظریه‌پردازی سخن گفته‌اند و در سفر خود به شیراز برای چندمین‌بار تاکید فرمودند که: «از تکفیر، دشنام‌ و عصبانیت برای مقابله با نظرات انحرافی پرهیز شود».
تصریح این مهم در سال نوآوری و شکوفایی، پیام‌آور این نکته است که باید فضای فرهنگی و سیاسی موجود را بازتعریف کرد.
متاسفانه به‌رغم دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی هنوز عادت نکرده‌ایم آداب گفتگو و مذاکره را با هم بدرستی تمرین و اجرا کنیم. حوصله و تحمل همدیگر را نداریم چه برسد به دیدگاه‌های مخالف و منتقد. با نقد و عیار آن آشنا نیستیم و فرق نقد و تخریب و مچ‌گیری را از هم تمییز نمی‌دهیم.
انتقادهایی که منشا خیرخواهانه و برطرف کردن عیوب دارد را هم چون با این نگاه می‌بینیم، وقعی نمی‌نهیم و چه بسا سرمایه‌ها، فرصت‌ها و منابع و ظرفیت‌های فراوانی را در سالیان اخیر در سایه آمد و شد دولت‌ها و فراز و فرود جریانات سیاسی از دست داده‌ایم و ظاهرا هیچ جریانی، شخصی، مقام مسوولی و قوه‌ای حاضر نیست پا پیش بگذارد و درخواست نقد عملکرد خود را از دیگران به مثابه هدیه‌ای که در روایات اسلامی از آن یاد شده است، ‌نماید.
روابط جریانات سیاسی، مناسبات قوای سه‌گانه، مندرجات مطبوعات و نشریات، دعواهایی که باید به‌اصطلاح در پشت میز مذاکره حل و فصل شود و در تریبون‌های عمومی حریف می‌طلبد و واکنش به برخی اشارات و تلویحات به صنف یا شغلی... حتی در یک سکانس برنامه نمایشی در رسانه ملی نشانگر وضعیت نامطلوب و وجود فضای عدم تحمل و تسامح در جامعه کنونی ماست.
رسانه ملی تلاش دارد فضای سقف تحمل همدیگر را بالا ببرد و از همه انتظار کمک و یاری دارد.
نباید رسانه را به‌گونه‌ای آچمز کنیم که در مهندسی این فضای مطلوب با محذورات بی‌مبنا روبه‌رو شود. بیانات حکیمانه رهبر عزیز انقلاب اسلامی فرصتی چندباره برای فراهم ساختن این فضاست تا هر کس به سهم خود گامی به جلو بگذارد.
علی دارابی‌
منبع : روزنامه جام‌جم