یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

سه توصیه حضرت حق به پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم)


سه توصیه حضرت حق به پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم)
كتاب خدا كه در مدت بیست و سه سال به تدریج به پیامبر اسلام نازل شد از ابتدای نزول تا پایان نزول ، همه ی مردم و بویژه پیامبر بزرگوار را به اجرای حسنات اخلاقی دعوت كرد .
قرآن مجید امنیت و اعتبار و قیمت و ارزش انسان را پس از ایمان در گرو حسنات اخلاقی سپس كارهای پسندیده دانست .
قرآن در ضمن توصیه هایش به پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) او را به سه حقیقت اخلاقی فرمان داد :
( خُذِ الْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِینَ ) (۱)
عفو و گذشت را فرا گیر و به همه ی كارهای نیك و پسندیده فرمان ده و از نادانان رخ برتاب .
در توضیح آیه شریفه باید گفت : خدای مهربان به پیامبر توصیه می كند بی ادبی دیگران و بدی ها و آزارشان را نسبت به خود ندیده بگیر و در رفتارت با آنان سخت گیری مكن و با آنان در حال مدارا باش و عذرشان را قبول كن و از آنان چیزی بیش از آنچه قدرت دارند مخواه .
پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) این توصیه را در تمام طول زندگیش به كار گرفت ، از بی ادبی مردمان گذشت كرد و بدی های آنان را به شخص خودش عفو فرمود و در هیچ شرایطی مدارا را از دست نداد و از احدی نسبت به خود انتقام نگرفت .
تفسیر منهج الصادقین از حضرت صادق (علیه السلام) در ذیل این آیه روایت می كند :
خدای متعال پیامبرش را به این آیه به مكارم اخلاق امر فرمود و در قرآن آیه ای نیست كه جامع تر از این آیه بر مكارم اخلاق باشد(۲) .
در روایتی آمده است : روزی كه این آیه نازل شد پیامبر به امین وحی گفت : این آیه چه می گوید ؟ گفت : نمی دانم مگر این كه بپرسم . به مقام قرب توجه كرد ، سپس گفت : ای پیامبر !
إنّ ربّكَ یَأمُرك أن تَصِل مَن قَطَعَك وَتُعطِی مَن حَرَمَك وَتَعفُو عَمن ظَلَمَك(۳) ;
پروردگارت به تو فرمان می دهد كه صله ی رحم كنی با كسی كه با تو قطع رحم كرده و عطا كنی به كسی كه تو را از عطایش محروم نموده و گذشت كنی از كسی كه بر تو ستم ورزیده است .
▪ خذ العفو
عفو و گذشت اخلاق نیك و پسندیده ی خداست و بر بندگان است كه برای راحت خود و راحت دیگران این خُلق پسندیده را از مولای خود پروردگار مهربان فرا گیرند و در هر موقعیتی به كار بندند .
در بعضی از احادیث قدسیه آمده كه خدای متعال می فرماید :
نَادَیتُمونِی فَلَبَّیتكُم ، سَأَلتُمُونِی فَاَعطَیتُكُم ، بَارَزتُمونی فَأمهَلتُكُم ، تَرَكتُمونِی فَرَعیتُكُم ، عَصَیتُمُونِی فَستَرتُكُم ، فَإن رَجعْتُم إلی قِبلْتُكُم وَإن أدبرتُم عَنّی انتَظرتُكُم(۴) .
مرا خواندید شما را اجابت كردم ، از من خواستید به شما عطا نمودم ، با من به جنگ و مخالفت برخاستید شما را مهلت دادم ، مرا واگذاشتید شما را رعایت كردم ، مرا معصیت كردید بر شما پوشاندم ، اگر به من باز گردید شما را می پذیرم و اگر از من روی بگردانید به انتظار شما خواهم بود .
در حدیثی آمده است :
إذا تَابَ الشیخ یقولُ الله عزّ وجلّ : الآن ! إذا ذَهَبت قُوّتُك وَتُقطّعَت شَهوَتُك ؟ بَلی أنا أرحَم الرّاحِمین ، بَلی أنا أرحَم الرّاحمین(۵) .
هنگامی كه پیرمرد توبه كند خدای عزّ و جلّ می فرماید : اكنون كه قدرتت از دست رفته و میل و شهوتت قطع شده توبه می كنی ؟ توبه كن كه من مهربانترین مهربانانم ، آری من مهربانترین مهربانانم .
راستی برای مردم چه زندگی خوشی و چه امنیت و راحتی و چه اعتبار و اعتمادی ظهور می كند اگر همه متخلق به اخلاق حق شوند !!
از پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) روایت شده است :
المُؤمِنُ یَأخُذ مِن اللهِ خُلقاً حَسناً(۶) .
مؤمن از خدا اخلاق نیكو فرا می گیرد .
▪ وأْمُرْ بالعرف
سپس آیه ی شریفه به پیامبر توصیه می كند : مردم را به همه ی كارهای نیك و پسندیده و آنچه را عقل سالم و خرد ناب ، شایسته می داند فرمان ده .
▪ وأعرض عن الجاهلین
در مرحله ی بعد می گوید : از نادانان روی بگردان و با آنان وارد ستیز و مجادله مشو .
نادانان به خاطر سفاهت و پوكی و پستی و كم ظرفیتی ، هنگامی كه با بزرگان و اهل شخصیت و دعوت كنندگان به حق روبرو می شوند ، سخن زشت می گویند ، تهمت می زنند ، سنگ اندازی در راه خدا می كنند ، دهن كجی می نمایند ، حق را به مسخره می گیرند ; قرآن به پیامبر می فرماید در برخورد با اینان هم چون خود آنان وارد مبارزه با آنان مشو ، بلكه بردباری و حوصله به خرج ده و شكیبایی پیشه كن و سخن و كارشان را نادیده بگیر و با متانت و وقار از آنان اعراض كن كه این گونه رفتار و منش هم در حفظ شخصیت تو مؤثر است و هم زمینه ای برای فرو نشاندن آتش خشم و حسد و تعصب نادانان و بیدار ساختن آنان است .
۱ . اعراف ( ۷ ) : ۱۹۹ .
۲ ـ منهج الصادقین : ۴ / ۱۵۴ .
۳ ـ عوالی اللآلی : ۲ / ۱۳۷ ، المسلك الرابع ، حدیث ۳۷۸ ، ذیل آیه ی شریفه ی ( خُذ العَفوَ وَأْمُرْ بِالْعُرفِ ) .
۴ ـ كشف الاسرار : ۳ / ۸۲۹ .
۵ ـ كشف الاسرار : ۳ / ۸۳۰ .
۶ ـ كشف الاسرار : ۳ / ۸۳۰ .
پایگاه استاد حسین انصاریان
منبع: كتاب زیبایی های اخلاق
منبع : عرفان


همچنین مشاهده کنید