جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

عکس‌های یادگاری در شرم الشیخ


عکس‌های یادگاری در شرم الشیخ
شرم الشیخ مصر امروز میزبان کمیته چهارجانبه فلسطین می‌باشد. پس از ارائه نقشه راه در اواخر ۲۰۰۲ نمایندگانی از آمریکا، روسیه، سازمان ملل و اتحادیه اروپا به عنوان مجریان این طرح،کمیته چهارجانبه صلح فلسطین را تشکیل دادند تا به اصطلا‌ح شرایط را برای تشکیل دو کشور مستقل در فلسطین تا سال ۲۰۰۵ فراهم آورند.
باتمام این تفاسیر نه تنها طرح و ادعای آنها تا سال ۲۰۰۵ محقق نگردید که اکنون در آستانه پایان سال ۲۰۰۸ نیز بسیاری از جمله مقامات آمریکایی نظیر رایس و بوش و سران غرب رسما اعتراف کرده‌اند که صلح خاورمیانه در سال ۲۰۰۸ برقرار نمی‌گردد. نشست کمیته چهار جانبه اکنون در حالی در شرم الشیخ برگزار می‌شود که دو نکته در قبال آن قابل تامل است. اولا‌ عملکردهای گروههای چهارجانبه با محوریت رایس وزیر خارجه آمریکا برای اجرایی کردن بندهای دیگر از نقشه راه در حالی که چندان سخنی از آن آورده نمی‌شود وصرفا حرکت برای صلح فلسطین نامیده می‌شود. آنها در نشست‌های خود با نام تشکیل دو کشور در فلسطین اصل سرکوب مقاومت و بعضا حمایت آشکار و پنهان از تجاوزگری‌های صهیونیستها را در پیش گرفته‌اند.
این سیاست را که به نام برقراری امنیتی به عنوان محور تحولا‌ت نامیده می‌شود در حملا‌ت نیروهای امنیتی تشکیلا‌ت خودگردان و نیز رژیم صهیونیستی به فلسطینیان و ادامه محاصره غزه می‌توان مشاهده کرد که فاجعه‌ای انسانی را در منطقه به همراه داشته است.
کمیته چهارجانبه اکنون نیز این سیاست را ادامه می‌دهد چرا که چنانکه رایس در سفر به سرزمین‌های اشغالی اعلا‌م کرده آمریکا و متحدانش متعهد به حمایت از تل آویو هستند و حرکتی مغایر با خواست آنها انجام نمی‌دهند. ثانیا بازیگری دوگانه مصر نیز نکته‌ای قابل توجه است. قاهره از یک سو امروز میزبان نشست کمیته چهارجانبه است و سپس نشست وحدت فتح و حماس را برگزار می‌کند.
این دو نشست در حالی برگزار می‌شود که مصر برای آناپولیس ۲ آماده می‌گردد. در این چارچوب آمریکا که نیازمند برخی تحرکات در فلسطین برای ثبت پیروزی در کارنامه بوش است، دو حرکت مصر برای برگزاری نشست کمیته چهارجانبه و نیز وحدت فلسطینی‌ها راگامی برای اهداف خود می‌داند. هرچند که این دو مقوله جدایی از یکدیگر نشان می‌دهند. در نهایت با توجه به طرح ۱۴ ماده قاهره برای فلسطینی‌ها به ویژه اصل واگذاری امور امنیتی به تشکیلا‌ت خودگردان و ورود نیروهای عربی به غزه می‌توان به هماهنگی میان طرح نقشه راه،‌نشست کمیته چهارجانبه و نشست گروههای فلسطینی پی برد.
با تمام این تفاسیر مخالفت گروههای فلسطینی و حمایت غرب از صهیونیستها سبب می‌گردد تا نشست شرم الشیخ نیز مانندنشستهای دیگر کمیته چهارجانبه بیشتر تشریفاتی داشته باشد که صرفا برای بیان اتحاد برای حل بحران فلسطین اجرا می‌شود چرا که تا زمانی که نگاه یک جانبه به تحولا‌ت وجود دارد و صهیونیستها به توسعه طلبی ادامه می‌دهد مسلما نتیجه‌ای حاصل نخواهد شد و نشست‌ها صرفا برای گرفتن عکس یادگاری خواهد بود.
علی تتماج ‌
منبع : روزنامه سیاست روز