شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


ترتیب تولد بچه ها و جایگاه آنها در خانواده


ترتیب تولد بچه ها و جایگاه آنها در خانواده
خواهر و برادرها بهترین دوستان یکدیگر و در عین حال بزرگ ترین دشمنان یکدیگرند و گاهی هر دو حالت را در یک روز می توان در روابط آنها دید. با استفاده از این مطلب که حاصل تحقیق یک کلینیک مشاوره ای است می توانید به فرزندانتان کمک کنید تا از کنار هم بودن لذت ببرند. این نکته بسیار طبیعی است که بچه ها در طول روز گاهی با هم بازی و گاهی نیز با هم قهر کرده و دعوا می کنند.
روابط خواهر و برادر در خانه زیربنایی برای رفتار اجتماعی و نوع مقابله آنها با ناملایمات اطرافشان در سنین نوجوانی و بزرگسالی است. اگر می خواهید عادات مناسب و صحیح رفتاری را در فرزندانتان ایجاد کنید، بهتر است وقتی با هم سازش دارند به صورت مسالمت آمیز در حال بازی هستند آنها را تحسین و تشویق کنید.
شما می توانید برای آنها الگوی مناسبی باشید. بچه ها با دیدن روابط محبت آمیز شما نسبت به دیگران، این نوع روابط را یاد می گیرند. وقتی آنها شما را می بینند که اختلاف نظر خود با دیگران را با صحبت کردن، آرامش و پرهیز از خشونت و پرخاشگری حل و فصل می کنید، آنها نیز یاد گرفته و این رفتار را ملکه ذهن خود قرار می دهند.مهارت های گفتمان و مذاکره را تمرین کنید.
فعالیت هایی که رعایت نوبت در آنها مهم است و بازی های گروهی و تیمی، تعاون و همکاری را به آنان آموزش می دهد. بهتر است به فرزندانتان آموزش دهید بیان کردن احساس عصبانیت و خشم با کلمات بسیار بهتر از بیان آن با عمل است و در صورتی که نتوانستند خودشان مشکل را حل کنند بهتر است برای حل آن به یک بزرگ تر مراجعه کنند.
مواظب باشید با همه بچه ها یکسان رفتار کنید هیچ گاه فکر نکنید یکی از بچه ها بیشتر از بقیه دردسرساز است، زیرا با این عمل حس خوبی را به او منتقل نمی کنید. سعی کنید بچه ها را همیشه سرگرم نگه دارید. زیرا خستگی و کسل بودن بچه ها باعث می شود تا رفتار خوبی از خود نشان ندهند و دائما نق بزنند.
پس سعی کنید تا حواس آنها را با چیزهای جالب و بامزه پرت کنید. هر کدام از بچه ها منحصر به فرد هستند، ولی ترتیب تولد بچه ها ممکن است در نوع اعمال و واکنش های بچه ها تاثیر داشته باشد. بچه های بزرگ تر همیشه تمایل دارند تا جایگاه خاصی در خانواده داشته باشند. آنها جدی تر از بقیه بچه ها بوده و دارای اعتماد به نفس بالاتری هم هستند. بچه های کوچک تر خلاق تر، جذاب تر و نافرمان ترند.
بچه های وسط (میانی) جایگاه مشخصی در خانواده ندارند. آنها ممکن است فکر کنند که برای جلب توجه والدین باید تلاش بیشتری کنند و غالبا هم از زندگی راضی نیستند. در عوض این بچه ها دوستان زیادی در اطراف خود دارند و در سنین نوجوانی به دوستانشان بسیار اعتماد می کنند. بسیار حساس هستند و از قدرت درک بالایی برخوردارند.
اگر بچه هایی در سنین مختلف دارید پیدا کردن فعالیتی که بتوان آنها را همزمان سرگرم کرد کمی سخت به نظر می رسد. ولی با کمی فکر می توان به نتیجه رسید مثلا پارک و محوطه آن برای بچه ها در تمام سنین جذابیت دارد. در خانه نیز هنر، کاردستی و اسباب بازی های ساختنی می تواند خلاقیت بچه ها را بالا برده و آنها را سرگرم کند. می توان از بچه های بزرگ تر خواست تا به کوچک ترها برای بازی کردن کمک کنند. با این عمل بچه های بزرگ تر احساس می کنند که پیش از قبل در خانه به آنها اهمیت داده شده است.
ممکن است بچه های کوچک تر نتوانند بفهمند که چرا فرزندان بزرگ تر مزایایی مانند بیدار ماندن شب یا رفتن به میهمانی به خانه دوستانشان را دارند. می توانید برای آنها توضیح دهید که مثلا چون آنها بزرگ تر هستند نیاز به خواب کمتری دارند، وابستگی کمتری دارند و... و به آنها یاد آور شوید که فرزند کوچک تر بودن هم برای خود مزایای دارد.
● وقتی فرزند جدیدی به دنیا می آید
وقتی فرزند جدیدی در خانه به دنیا می آید و شما بی نهایت از دیدن او خوشحال و ذوق زده هستید بقیه بچه ها ممکن است از ورود او زیاد راضی نباشند. بچه ها اگر نقشی مهم در آماده کردن وسایل یا نگهداری از خواهر یا برادرشان داشته باشند مطمئنا از وجود او لذت برده و او را دوست خواهند داشت. قبل از تولد فرزندتان می توانید آنها را در کمک کردن سهیم کنید.
مثلا از او بخواهید تا نام مناسبی را برای خواهر یا برادرش پیدا کند.
از او در تزئین و دکوراسیون اتاق بچه یا خرید هدایا نظر بخواهید بعد از تولد بچه نیز آنها با آوردن پوشک بچه یا لباس های مورد نیازش می تواند به شما کمک کند. اگر هر روز با بچه های بزرگ تر بازی کنید و به آنها توجه کنید احساس می کنند که شما آنها را همچون گذشته دوست دارید و نوزاد، جای آنها را در قلب شما نگرفته است.
با آمدن نوزاد، فرزند بزرگ تر شما به چند سال قبل برمی گردد و برای انجام کارهای بسیار ساده از شما کمک می خواهد.
کارهایی که خودش به تنهایی می توانسته انجام دهد و بیشتر اوقات نیز در حال نق زدن با چشمانی اشک بار است. به خاطر داشته باشید که این یک عکس العمل معمولی نسبت به نوزاد است. با کمی درایت و تدبیر می توان حساسیت های او را کم کرده و آرامش را در خانه حکفرما کرد.
منبع : روزنامه کارگزاران