یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


شکاکان قاتل


شکاکان قاتل
مردی به علت سوءظن به همسرش، او را پس از ۲۹ سال زندگی مشترك، در برابر دیدگان فرزندانش به قتل رساند. نوعروس ۱۹ ساله‌ای قربانی ضربات قمه همسرش شد ، اما بعدا مشخص شد كه ماجرای خیانت او و ارتباطش با جوانی به نام شهاب تنها یك توهم بوده است.‌ ‌مستخدم مدرسه‌ای به دلیل شك به رابطه نامشروع همسرش با مدیر مدرسه، او را به قتل رساند. عروس جوانی پس از گذشت ۴۸ ساعت از پیمان زناشویی، توسط همسرش حلق آویز شد.
جنایت‌های سوء‌ظنی را می‌توان هر روز در صفحه حوادث روزنامه‌ها خواند، جنایت‌های وحشتناك خانوادگی كه زنان و دختران جوان قربانیان اصلی آنها هستند. اینها همه تیترهای خونینی هستند كه در جریان آن یك بیمار روانی درمان نشده به دلیل بدگمانی بی‌مورد به همسرش او را به قتل رسانده است. این قاتلان در تخیلات بیمارگونه خود آنقدر سوء ظن به همسر را پرورش می‌دهند كه جای هیچگونه شكی در خیانت او برایشان باقی نمی ماند و سرانجام در دادگاهی كه خودشان قاضی و مدعی العموم ووكیلش بوده‌اند دستور قتل را صادر می‌كنند.
● سوء ظن،جهنم همینجاست
بررسی بسیاری از پرونده های قتل‌های خونین به انگیزه سوء ظن در دادگاه‌های كیفری استان تهران نشان می‌دهد متهمان این گونه قتل‌ها برخلاف قتل‌های جنایتكارانه، آدم‌های عادی و حتی تحصیلكرده‌ای هستند كه هیچكس نمی‌توانسته تصورش را هم بكند كه دست به چنین جنایتی بزنند، آنها آدم‌هایی معمولی‌اند كه در بقیه امور خود رفتاری مناسب داشته‌اند اما به گفته فرزندان و یا خانواده‌شان همیشه در حصار وحشتناكی از بد بینی به دیگران و به ویژه همسر خود به سر می‌برده اند و تصور می‌كرده‌اند همسرشان به آنها خیانت می‌كند. در تمامی این جنایت‌ها یك موضوع یكسان دیده می‌شود و آن اینكه از مدتی قبل از جنایت اطرافیان سعی‌كرده اند به مرد شكاك ثابت كنند تصور خیانت همسرش به هیچوجه واقعیت ندارد اما همیشه این تلاش‌ها بی نتیجه مانده است.
‌در برخی از موارد حتی مرد قبل از انجام جنایت خواستار انجام آزمایش برای اثبات تعلق فرزندانش به وی شده و سرانجام بعد از بی نتیجه ماندن تمامی تلاش‌های اطرافیان در یك روز غمگین دست به جنایت خونبار زده است .
دكتر شمس كارشناس سازمان پزشكی قانونی با تاكید بر اینكه <سوءظن> بیماری‌ای است كه اغلب از سوی جامعه جدی گرفته نمی‌شود، می‌‌گوید: <این بیماری نیاز به درمان دارد، وگرنه در طول زمان پیشرفت میكند،به طوری كه مخل آسایش فردی و اجتماعی می‌شود.> به گفته وی در فرمهای خفیف، <سوء‌ظن> به شكل یك فكر منفی و بددلانه و شكاكگونه در ذهن ایجاد میشود و آهسته این فكر شاخ و برگ میگیرد و سبب میشود از فرد رفتارهای ثانویه‌ای همچون خشونت و محدود كردن همسر و حتی قتل بروز كند. به گفته وی بسیاری از دعواهایی كه زن و شوهر انجام میدهند اگر به موقع تشخیص داده میشد، هرگز به خشونت و قتل نمی‌انجامید، در حالی‌كه عدم تشخیص به موقع بیماری <سوء ظن> منجر به قتلهایی می‌شود كه عكس العمل ثانویه به این بیماری است.
● سوء ظن چیست؟
به گفته دكتر محمد صنعتی روانپزشك، سوء ظن یا بدگمانی، همان افكار <پارانوییدی> است. افكاری كه به باورهای غلط و در عین حال تزلزل ناپذیر گفته می‌شود و افراد بدان اعتقاد راسخ پیدا می‌كنند و نمی‌توان با استدلال و آوردن دلیل، مدرك و شاهد آنان را قانع كرد كه آنچه را كه باور دارند با واقعیت مطابقت ندارد. وی می افزاید:< بدگمانی زن به شوهر یا شوهر به زن هم یكی از انواع اختلال پارانویید است و به آن حسادت می‌گوییم كه وقتی به درجه ای از اعتقاد تزلزل ناپذیر برسد آن وقت به آن حسادت مرضی گفته می شود.
نوع خفیف این وضع در جامعه ما و اصولاً در هر جامعه ای كه شكل قبیله‌‌ای داشته باشد و در یك موقعیت پیشامدرن زندگی كنند غیرت ناموسی نام می‌گیرد و در جامعه مردسالاری كه مرد احساس مالكیت بیشتری به زن دارد، طبیعی است كه هر چیزی می تواند این نوع غیرت را برانگیزد و حتی منجر به قتل شود.>
● چرا سوء ظن ؟
فربد فدایی روانپزشك در باره عواملی كه باعث ایجاد سوء ظن می شوند، می‌گوید:<بدگمانی و سوء ظن به همسر جنبه ذاتی دارد یعنی ممكن است شخص بیمار دچار بدگمانی باشد و با ازدواج این بدبینی‌ها افزایش یابد؛ همچنین برخی از بدگمانی‌ها ‌ اكتسابی است؛ برای نمونه فرد در اثر كم محبتی از طرف همسر خود به این نتیجه می رسد كه همسرش به دیگری دلبستگی پیدا كرده است.>
همچنین افرادی كه مبتلا به اختلال شخصیتی پارانویید و یا گرفتار اختلال هذیانی و اسكیزوفرنیا از نوع پارانویید هستند؛ امكان دارد كه به همسر خود نیز بدون هیچ دلیلی بدگمان شوند . این افراد یا برای بدگمانی خود هیچ دلیلی ندارند اما به این باور رسیده‌اند كه همسرشان به آنها خیانت می‌كند ویا اینكه مسائل جزئی و نامربوطی را به عنوان دلیل خیانت همسر ذكر می‌كنند.
وی می‌گوید: <در اختلال شخصیتی پارانویید این بدگمانی شدید نیست و شخص قلباً می‌داند كه همسر وی به او خیانت نمی كند اما فكر خیانت او را هم نمی تواند از ذهنش خارج كند و به طرق مختلف همسرش را تحت نظر می‌گیرد و تعقیب می‌كند؛ برای نمونه یكی از بیماران كه مبتلا به این عارضه بود در عرض یكماه مبلغی حدود ۲۰۰ هزار تومان را خرج كرایه آژانس برای تعقیب شوهر خود كرده بود تا ببیند او به كجا می رود و با چه كسی در ارتباط است.>
وی معتقد است: <مردانی كه به علت اعتیاد طولانی مدت به سیگار، الكل و مواد مخدر دچار ناتوانی جنسی می شوند، عموماً با این فكر كه مبادا همسرشان به این علت با مرد دیگری ارتباط برقرار كند دچار بدگمانی به زنشان می‌شوند؛ همچنین مردانی كه با زنانی بسیار جوان تر از خود ازدواج می‌كنند و یا بالعكس بیشتر در معرض چنین بدبینی هایی قرار دارند و در اینجا هم ممكن است بیشتر در معرض چنین بدبینی هایی قرار بگیرند.> وی می‌گوید: <معمولاً مردان از وسایل خشن مانند اسلحه برای گرفتن اعتراف یا انتقام استفاده می‌كنند و زنان بدگمان به دنبال رمال و جادو و جنبل هستند و یا موادی می‌گیرند ودر غذای شوهران خود می ریزند تا رقیب ناشناخته را از دل آنها خارج كنند.>
‌ حامد فراهانی
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید