یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مالتی پل اسکلروزیس (Ms)


مالتی پل اسکلروزیس (Ms)
Msیك بیماری مزمن است كه سیستم عصبی مركزی را گرفتار می كند و باعث انهدام غلاف میلین می شود . كار غلاف میلین انتقال ایمپال های الكتریكی عصب است . در Ms مناطق مختلفی از اعصاب در گیر میشوند مثل اعصاب بینایی ، نخاع و مغز .
● درمان تغذیه ای :
با توجه به تحقیقات اخیر نقشض عوامل تغذیه ای و محیطی بسیار واضح و آشكار است چندین پرهیز رژیمی برای كنترل Ms وجود دارد كه شامل چربی كم رژیم غذایی فاقد گلوتن و مكمل اسید چرب می باشد . مكمل رژیمی با اسید لینو لئیك (روغن آفتابگردان و روغن سویا ) ممكن است اثرات مفیدی را نه تنها بر روی شضشدت و مدت بهبودی داشته با شد بلكه بر روی بهبود ناتوانی نییز می تواند اثر بگذارد .اگر چه در آزمایشات دیگر تجوز ،gr۷/۱ایكوز اپننانوئیك است ( EPA ) درروزgr۱/۱ دكوز اهگزانوئیك است (۰DHA ) در روز همراه با كنترل دریافت gr۱۰ از اسید اولئیك (روغن زیتون)در روز برای مدت ۲ سال شود با DHAو EPA ناتمام ماند آزمایات قبلی از رژیم های غذایی مختلفی فاقد آلرژن ، گلوتن ، فاقد پكتین ، رژیم محدود شده از فرو كتوز ، رژیم غذایی خام ، رژیم غذایی Macdougal ( فاقد گلوتن - شكوكم و فاقد قند های تصفیه شده رژیم غذایی كم چربی و افزایش اسیدهای چرب چند غیر اشباعی دریافت بالای ویتامین و میزالها ) رژیم مایع Cambrigde ( Kcaldag ۳۳۰همراه با ،gr۲۲ پروتئین ) موثر نبوده است . اگر چه آزمایشات بالینی معتبری بریا حمایت تغذیه ای در به تاخیر انداختن پیشرفت Ms وجود نداشته است اما ضروری است كه رژیم شناس بالینی وضعیت تغذیهای بیمار را بررسی كند و سلامت تغذیهای وی را به عنوان یك برنامه مراقبتی پزشكی افزایش دهد . با پیشرفت بیماری اختلالات عصبی به ویژه ویس فاژی كه در اث اسیب اعصاب مغز ایجاد می شود ممكن است رخ دهد . بنابراین رژیم غذایی باید از مواد جامد به رژیم غذایی نرم یا پوره تغییر داده شودو حتی برای جلوگیری از آسیب رسیدن باید از مایعات استفاده شود . مشكلات دیگر شامل نقص بینایی ،اختلال در صحبت كردن و اختلال در راه رفتن می باشد كه این امر باعث میشود تهیه غذا بسیار مشكل شود و در نتیجه دفرد از غذا خوردن لذت كمتری می برد .با توجه به ماهیت مزمن این بیماری ناتوان كننده بیماران ممكن است كه حمایت تغذیه ای به منظور هیدراته كردن وافزایش مقاومت بدن احتیاج داشته با ضشند .مثانه نوروژنیك نیز در این بیماران شابع است كه سبب بی اختیاری ادرار ،زود آمدن وتكرار ادرارذ می شود. برای به حداقل رساندن این مشكلات مصرف مایعات در طول ساعات بیماری و محدود كردن حرف قبل از خواب مفید می با شد بسیاری از بیماران برای كاهش تكرار ادرار مصرف مایعات را به شدت محدود می كنند . این امر سبب افزایش UTI (عفونت ادراری ) در بسیاری از بیماران مبتلا به Ms میشود بسیاری از بیماران دریافت آب قره قات را به عنوان بخشی از درمان خود افزایش میدهند . شكم نوروژنیك می تواند سبب ایجاد یبوست یا اسهال شود . رژیم غذایی پر فیبر و مصرف الوها و مایعات كافی میتواند مشكل را رفع كند.
لازم است متذكر شویم برای كلیه بیماران خوردن یك تا دو وعده ماهی در طی هفته سفارش می شود ودر صورت عدم پذیرش ذائقه فرد مصرف كپسول های روغن ماهی تجویز می شود . وبر مصرف مقدار كم چربی اشباع ( حد اكثر روزانه۲۰ گرم ) تاكید شده به همراه مصرف اسیدهای چرب امگا -۳.
مصرف میوه و سبزی نیز برای تامین ویتامین و املاح معدنی لازم برای بدن بیمار به ویژه املاح كم یاب روی ، مس ، و آهن توصیه می شود .
همچنین تامین ویتامینهای گروه B ونیز آنتیاكسیدانهای Cو E بتا ذكاروتن شدیداً تاكید میشود .مصرف روغن آفتابگردان و روغن زیتون به علت مقدار فراوان اسید لینوئیك و همچنین ویتامین E و سایر موادمغذی در آن برای بیماران سفارش می شود .
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید