شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


زنان و اعتماد به نفس


زنان و اعتماد به نفس
مردان به صورت حاشیه ای در كنار دهكده زنان زندگی می كردند. اما از حود ده هزار سال پیش به این طرف كه تمدن دستخوش تغییراتی شد، مردان تبدیل به جنس برتر شدند و در واقع به صورت جنگجو و شكارچی و سپس صاحب املاك و زمین تسلط خود را بر زنان مستحكم كردند. از آن زمان تاكنون مردان همیشه كوشیده اند این برتری را نسبت به زنان حفظ كنند؟ و به همین دلیل نیز برای خود محدودیتی قائل نبودند و زنان را در جهات مختلف و از نظر پیشرفتهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و خانوادگی محدود كردند! به نحوی كه زن از بدو تولد به طور ذاتی خود را بایكسری مشكلات و محرومیتها مواجه می بیند و از همان آغاز اعتماد به نفس او نسبت به جنس مذكر كمتر می شود؛ اودرمی یابد فرصتهای تحصیلی، شغلی و اقتصادی برای وی محدود است. از نظر خانوادگی نیز در اكثر جوامع مردان تسلط بی چون و چرایی بر دختر، همسر، خواهر و مادر خود داشته اند؛ جای تعجب ندارد كه در بیشتر اوقات زنان آرزو می كردند مرد به دنیا می آمدند تا از امتیازهای مردان برخوردار باشند.
دكتر «فربد فدایی» روانپزشك معتقد است: زنانی كه فاقد اعتماد به نفس هستند، خواه ناخواه در معرض محرومیت های زیادی قرار می گیرند، از ورود به صحنه رقابت خودداری می كنند و بدون اینكه شكست خورده باشند، میدان را ترك می كنند و اجازه سوءاستفاده از خودشان را به افراد دیگر می دهند.
زنانی كه فاقد اعتماد به نفس باشند از فرصتهایی كه پیش روی آنهاست بی خبرند و نمی توانند آنها را به كار بگیرند؛ بنابراین به شكل یك ابزار مورد سوءاستفاده قرار می گیرند. متأسفانه اینگونه زنان دیدگاههای فرودست بودن را به دختران خود نیز منتقل می كنند كه همین باعث مشكلاتی برای آنها می شود.
وی معتقد است: هر اندازه آگاهی زنان نسبت به خود و توانمندیهایشان به صورت فردی و گروهی بالاتر رود، اعتماد به نفس آنان نیز افزایش می یابد؛ بنابراین باید گفت در طول تاریخ بویژه در چند دهه اخیر اعتماد به نفس زنان رو به افزایش بوده است.
دكتر «محمود علیلو» روانشناس نیز در این زمینه معتقد است: براساس تجارب و یافته های موجود اعتماد به نفس احساسی است كه شخص توانمندیهای خود را رد و اینكه تا چه اندازه به اهداف موجود در زندگی خود دست یافته باشد؛ اگرچه زنان بتوانند به اهداف دشوار و مهم در زندگی خود دست یابند از اعتماد به نفس برخوردار بوده و در غیر این صورت با مشكلات عدیده ای روبرو می شوند.
وی معتقد است: متأسفانه زنان به دلیل اینكه جامعه فرصتهای برابر را در اختیار آنان قرار نمی دهد، نمی توانند به اهداف خود دسترسی پیدا كنند ودر پی آن اعتماد به نفس خود را از دست می دهند. چنین زنانی به دلیل عدم رضایت و خوشنودی از خود و زندگی به احساس پوچی و ناامیدی می رسند.
وی معتقد است: محدودیتهای بی شماری از قبیل ازدواج، مسائل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، شغلی و خانوادگی قبل از تولد و بعد از آن باعث می شود نتوانند به درستی بر محیط كنترل داشته باشند و روز به روز بر حلقه تخریب اعتماد به نفس خود می افزایند.
متأسفانه افسردگی در زنانی كه فاقد اعتماد به نفس هستند دو برابر مردان است. وی معتقد است: این افسردگی زمانی اتفاق می افتد كه زنان احساس كنند دیگر كنترل زندگی و شرایط موجود را ندارند؛ بنابراین ناامید، بی انگیزه و بدبین می شوند و همین امر باعث می شود از مردان فاصله بگیرند و دچار محرومیت شده و از رشد و پیشرفت عقب بمانند.
اشتغال زنان باعث افزایش شناخت نسبت به خود می شود؛ این روانشناس اعتقاد دارد: اشتغال زنان یكی از پایه های عمده سلامت روانی بوده و منبع مناسبی برای احساس رضایتمندی از خود و دریافت پاداش به شمار می رود كه در این صورت امكان انجام فعالیتهای مقبول و ارزشمند اجتماعی را به سبب افزایش عزت نفس پیدا می كنند.
وی معتقد است: تحصیل ودرآمد بالا و مشاركت آنها در امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و خانوادگی اعتماد به نفس را در آنها افزایش می دهد و قابلیت هایی را برای رشد شخصیتی و پیشرفت مادی آنها فراهم می كند.
این روانشناس می گوید: اغلب زنان خود را فدای فرزندانشان می كنند و تمام وقت و زندگی خود را به آنها اختصاص می دهند و حتی با درد و بیماری آنها دچار تحول و دگرگونی می شوند و تلاش خود را برای بهبودی آنها انجام می دهند ولی متأسفانه چنین فرزندانی در دوران سالمندی، آنها را به حال خود رها كرده و توجهی به آنها نمی كنند و در چنین شرایطی اینگونه زنان احساس پوچی، ناامیدی و عدم اعتماد به نفس پیدا می كنند. در نهایت خود را تنها و بی كس می بینند و به دلیل اینكه به اهداف خود در این زمینه دست نیافته اند، انگیزه و عزت نفس خود را از دست می دهند.
وی معتقد است: زنان باید به این مطلب پی ببرند كه حق زندگی كردن دارند، یعنی علاوه بر اینكه نقش مادر و زن را به خوبی ایفا می كنند از خود غافل نشوند و برای جنس خود ارزش بیشتری قائل شوند و سعی كنند در تمامی زمینه ها از خود دفاع كنند و اعتماد به نفس خود را افزایش دهند تا بتوانند در مقابل مردان همچون كوهی استوار ایستادگی كنند و پیروز شوند.
دكتر «فربد فدایی» در ادامه درباره افزایش اعتماد به نفس در زنان و دختران می گوید: نخستین گام برای افزایش اعتماد به نفس در زنان و دختران این است كه برای پیشرفت و رشد فرصتهای مساوی در اختیار آنان قرار داده شود و از سوی دیگر بینش جاری جامعه كه زنان را جنس فرودست می بینند و به زن ضعیفه خطاب می كنند باید از طریق آموزش در مدارس و رسانه های گروهی تغییر كند.
به این ترتیب دختران و زنان هنگامی كه دریابند از مردان كمتر نیستند و امكان پیشرفت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی هم طراز با مردان را دارند در نتیجه اعتماد به نفس كافی هم پیدا می كنند.

ارمغان جوادنیا
منبع : روزنامه ایران