یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 19 May, 2024
مجله ویستا

اخلاق; کشتی نجات خانواده


اخلاق; کشتی نجات خانواده
فطرت انسان وی را به زندگی اجتماعی و تشکیل خانواده دعوت می کند، بی تردید زندگی اجتماعی برای سلامت، دوام و آرامش به روابط خاصی نیاز دارد که بی توجهی به آنها ارتباط را در هر مرحله ای که باشد سست و متلاشی خواهد کرد، شاید یکی از دلایلی که این روزها با آمار بالای طلاق مواجه هستیم، همین بی توجهی به ارزشهای فردی، اجتماعی و معنوی است. خانواده کوچکترین اجتماع انسانی است که روابط اعضای آن در درجه نخست از پیوندی عاطفی و خونی نشات می گیرد.
هر یک از اعضای خانواده دارای نقشی هستند و این نقشها پدید آورنده روابطی که تکالیف و حقوق خاصی را ایجاد می کنند. شناخت احکام اخلاقی خانواده و عمل به آنها محبت خانوادگی را سالم و بارور نگه می دارد و در سایه باروری نهال محبت، نظم خانوادگی استوار می ماند، بدون آنکه به حمایت دستگاه خاصی نیازی باشد. برای آنکه ارزش اخلاقی روابط خانوادگی را بشناسیم باید به دو مسئله توجه کنیم نخست مانند هر ارزشگذاری اخلاقی دیگری باید هدف غایی انسان را معیار اصلی و اصیل ارزش رفتارهای اختیاری قرار دهیم و دیگر اینکه باید اهداف اختصاصی خانواده و کارکردهای آن را شناسایی کنیم. پاسداری از امنیت اخلاقی جامعه، تامین آرامش زن و مرد، تداوم نسل، پرورش روحی و معنوی فرزندان، انتقال فرهنگ جامعه به فرزندان و زمینه سازی برای جامعه پذیری آنها از جمله کارکردهای خانواده است.ترغیب به ازدواج و تاکید بر آن، حکایت از تاثیر مثبت آن در حرکت تکاملی انسان دارد و اساس زندگی خانوادگی نیز بر محبت است.
بی تردید برای آنکه زندگی جمعی از شرایط و ارزشهای لازم برخودار باشد، باید اصولی مورد توجه قرار گرفته و به خوبی رعایت شوند، از این اصول به عنوان اخلاق یاد می شود و نتیجه توجه به آنها ساخت جامعه ای سالم است که افراد آن راه سعادت را می پیمایند. اخلاق هنری است که هستی و روح انسان را می سازد، اخلاق مجموعه رفتارها و کردارها و همچنین بایدها و نبایدهایی است که سازنده روح زندگی بوده، ساخت انسان و اجتماع را موجب می شود.خصیصه و فطرت انسان وی را به زندگی اجتماعی و اجتماعی زیستن دعوت می کند، بی تردید زندگی اجتماعی به روابط خاصی میان انسانها نیاز داشته و تعاملات اجتماعی جز» ضرورتهای جامعه بشری است.بنابراین اگر بخواهیم روابط انسانی را به خوبی تنظیم کنیم، احتیاج به ضوابط و روابط و همچنین اخلاقیات خاصی است.
شک نیست در روابط خانوادگی چنانچه طرفین از اخلاق فردی، معنوی و اجتماعی برخوردار باشند، به دلیل ارزش قائل بودن برای خود و دیگران همچنین در نظر گرفتن بسیاری از اصول رفتاری، بهتر توانایی و قابلیت برخورد با ناملایمات و اختلافهای کوچک و بزرگ را داشته، برای رفع آنها به شکلی شایسته و مثبت، نهایت تلاش خود را به کار می گیرند، پیش از اینکه به جدایی و "طلاق" بیندیشند.
شاید یکی از دلایل بالا رفتن آمار طلاق، جدای از مشکلاتی که به طور معمول مطرح می شود از قبیل عدم تفاهم، مشکلات مالی و مسائلی این چنین، آنچه به راحتی روجها را به جدایی سوق می دهد، بی اعتنایی یا حداقل کم توجهی به ارزشهای فردی، خانوادگی و اجتماعی است که می بایست از سوی همه پاس داشته شود.در اینکه بسیاری از مشکلات در روابط خانوادگی قابل پذیرش نیست، شکی وجود ندارد، اما چنانچه از اصول اخلاقی آگاه بوده و ضمن آگاهی، آنها را در زندگی مورد استفاده قرار دهیم، بسیاری از مسائل با گذشت، چشم پوشی، قناعت، پرهیزکاری، صرفه جویی، امید به آینده روشن، همکاری و همدلی که از اصول اخلاقی ناشی می شوند مرتفع شده، کانون خانواده متزلزل نخواهد شد.
منبع : روزنامه ابتکار