دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۴تیر) (۲)


برگی از تاریخ (۴تیر) (۲)
● زادروز جرج اورول ، خالق مزرعه حیوانات
۱۰۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۰۳ میلادی ، جرج اورول نویسنده برجسته انگیسی در موتیهاری، روستایی در هند در نزدیکی مرز نپال، دیده به جهان گشود .
دوران نوجوانی او مصادف با جنگ جهانی اول(۱۹۱۴-۱۹۱۸) شد که اولین تاثیرات را بر شکل گیری روان اورول نهاد. در جوانی مدتی در شمال غربی انگلستان، لندن و فرانسه(پاریس) به کارگری گذراند و سپس به عنوان گارد سلطنتی انگلستان در برمه گماشته شد.
فقر و شکست حاصل از این موارد چنان که خود می گوید: «نفرت طبیعی ام را نسبت به دولتمردان افزون ساخت و برای اولین بار از وجود طبقات زحمتکش آگاهم کرد و شغلم در برمه شناختی از ماهیّت امپریالیسم به من داده بود.»
براساس این تجربیات «روزهای برمه» را نگاشت تا اینکه در ۱۹۳۰ چون دیگر نویسندگان آزادی خواه به اسپانیا رفت و علیه استیلای ژنرال فرانکو مبارزه کرد. حاصل این سفر اثر ارزشمند دیگری به نام «بیعت با کاتالونیا» بود؛ کتابی که آمارهای منتشره حکایت از قرارگرفتن این اثر در فهرست پرفروش ترین کلاسیک های ۲۰۰۲ دارد. تا این که بین سال های ۳۷-۱۹۳۵ مصادف با رویدادهایی چون به حکومت رسیدن هیتلر در آلمان ، جنگ های داخلی اسپانیا و ... به اذعان خویش از بی تصمیمی در آمد و راه خویش را در زندگی شناخت؛ مسیری که وی را به عنوان نویسنده ای یگانه، جاودان نگاه داشته است.
مزرعه حیوانات و ۱۹۸۴ میلادی عناوین مهمترین آثار اویند . جرج در مهمترین کتاب خود با نام " مزرعه حیوانات" با زبانی نمادین به نقد ساختاری طبقه حاکم در حکومت های کمونیستی و به ویژه شیوه حکمرانی حزب حاکم استالین می پردازد .
همچنین کتاب ۱۹۸۴ او ، که نام اولیّه اش «آخرین مرد در اروپا» بود و سپس به ۱۹۸۴ تغییر یافت، طومار افشاگرانه ی جاودان از خیانت سوسیالیسم توده ای و حکومت های توتالیتر انقلابی می باشد .در سال های اخیر اسنادی منتشر شد که نشان می دهد ارول برای سازمان جاسوسی آمریکا - سیا - خبرچینی می کرد . وی در سال ۱۹۵۰ پس از پایان نگارش آخرین کتابش ، در اثر ابتلا به سل ، در لندن گذشت.
عناوین برخی از کتابهای او از این قرارند : بی چیز و ندار در پاریس و لندن ، روزهای برمه ، دختر کشیش ، جاده ای به ویگن پیر، بیعت با کاتالونیا ، عروج به آسمان ، مزرعه ی حیوانات ، ۱۹۸۴ و ...
● زادروز پروفسور هانس جنسن
۱۰۰ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۰۷ میلادی ، پروفسور هانس جنسن ، فیزیكدان معروف آلمانی در هامبورگ به دنیا آمد . او در سال ۱۹۶۳ برنده جایزه نوبل شد.
كارها و پژوهشهای او عمدتا در فیزیك اتمی است و در این رشته فرضیه های متعدد دارد كه به خاطر یكی از آنها برنده جایزه نوبل شد . او در جریان جنگ جهانی دوم در دانشگاههای آلمان فیزیك اتمی تدریس می كرد.
● آغاز جنگ دو کره
۵۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۵۰ میلادی ، جنگ کره میان دو کشور کره شمالی و کره جنوبی آغاز شد . كره شمالی از مدار ۲۸ درجه، مرزمیان ۲ كره جنوبی حمله كرد و بدین ترتیب جنگ میان ۲ كره آغاز گردید . باشروع جنگ، آمریكا و ۱۵ كشور دیگر نیروهای نظامی خود را به منظور مقابله با كره شمالی و دفاع از كره جنوبی به منطقه اعزام داشتند . اندكی بعد با دخالت نیروهای سازمان ملل متحد و دفاع از كره جنوبی درگیری شدیدی میان ۲ كره و متحدانشان صورت گرفت كه پس از مدتی منجر به امضاء پیمان آتش بس گردید . عاقبت حنگ سرد میان ۲ كره در دسامبر سال ۱۹۹۱ میلادی با امضاء عهدنامه عدم تجاوز میان ۲ كشور خاتمه یافت .
● ادعای عراق مبنی بر مالکیت کویت
۴۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۶۱ میلادی ، کشورعراق ادعا کرد که کویت بخشی از عراق بوده که از این کشور جدا گردیده است . این ادعا مخالفت شدید کویت را در پی داشت .
پس از این ادعا عبدالکریم قاسم رئیس دولت عراق به قصد اشغال این کشور نیروی نظامی خود را آماده ورود به خاک کویت کرد . کویت ، البته ۲۹ سال بعد هم باردیگر مورد تهاجم کشور همسایه خود عراق قرار گرفت . امیر نشین کویت در دوم اوت سال ۱۹۹۰ میلادی توسط رژیم عراق اشغال شد . عراق پس از سالها جنگ با جمهوری اسلامی ایران ، تعداد سی هزار نفرنیروی نظامی به کشور کویت گسیل داشت و این کشور را طی چند ساعت به اشغال خود در آورد .
اما پس از این واقعه آمریکا و همپیمانانش در اقدامی جمعی تصمیم به اخراج ارتش عراق از این کشور گرفتند . نبرد آزاد سازی کویت ساعت سه و بیست دقیقه روز پنجشنبه هفدهم ژانویه ۱۹۹۱ میلادی آغاز شد و پس از ۴۲ روز حمله متوالی هوایی و زمینی به ارتش عراق ، این کشور مجبور َشد در بیست و ششم فوریه همان سال کویت را ترک کند . این جنگ به "جنگ نفت" هم معروف شد.
● استقلال موزامبیك
۳۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۷۵ میلادی ، موزامبیك كه قرنها مستعمره پرتغال بود درپی یك مبارزه خونین به رهبری فره لیمو ، كه سالها طول كشید استقلال خود را به دست آورد . به همین مناسبت همه ساله این روز به عنوان روز ملی در این کشور گرامی داشته می شود .
جمهوری موزامبیك با هشتصد هزار كیلومتر مربع در جنوب شرقی آفریقا و در همسایگی تانزانیا، آفریقای جنوبی، مالاوی، زامبیا و زیمباوه قرار دارد.
این کشور توسط «واسكودوگاما» كشف شد و در سال ۱۹۰۹، رسما جزو مستعمرات پرتقال قلمداد گردید . نام موزامبیك از نام یكی از حكام مسلمان آن بنام سید موسی سامبیق گرفته شده كه پرتقالی‏ها آن را تغییر داده و آن را «آفریقای شرقی پرتقال‏» نامیدند و خوشبختانه پس از استقلال، نام اسلامی خود را بازیافت.
موزامبیك در حال حاضر ۵/۱۵ میلیون نفر سكنه دارد كه اكثریت آنان مسلمان هستند و نیمی از مسلمانان ۱۴ واحد سیاسی جنوب آفریقا تنها در این كشور ساكنند اما متاسفانه در شرایط بسیار سخت و خشنی زندگی می‏كنند.
● آغاز به کار کمپانی مایکروسافت
۲۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۸۱ میلادی ، كمپانی كامپیوتری مایكرو سافت آمریكا كه نرم افزارهای متعدد و معروف برای پیشبرد تكنولوژی كامپیوتر ساخته است ، در شهر «ردموند» ایالت واشنگتن فعالیت خود را آغاز كرد.
موسسین مایکروسافت بیل گیتس و پل آلن بودند . این كمپانی كه در سال ۲۰۰۵ فروش آن به ۴۳ میلیارد دلار رسیده بود در آغاز كار بسیار كوچك و فعالیت آن محدود بود . در سال ۲۰۰۵ ، شمار كاركنان كمپانی مایكرو سافت ۶۳ هزار و پانصد تن بود و در ۱۰۲ كشور شعبه داشت.
● درگذشت دكتر طاهر حدیثی
۹سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۷۷ شمسی ، دكتر طاهر حدیثی از استادان برجسته كشور؛ و یكی از خادمان با اخلاص قرآن كریم دارفانی را وداع گفت . ایشان در سال ۱۳۳۴ شمسی در شهر مقدس قم بدنیا آمد و پس از طی تحصیلات ابتدایی و متوسطه و همزمان با اوجگیری نهضت امام خمینی(ره) در این نهضت و قیام ظلم ستیزی، شركت داشت . ادامه تحصیلات مرحوم حدیثی در مشهد و در رشته جغرافیا بود كه به عبارتی آغازی بر فصل نوین تحصیلی ایشان محسوب می شد، زیرا رشته جغرافیا را تا اخذ درجه دكتری دنبال كرد .
پس از فراغت از تحصیل دكتر حدیثی در مركز مختلف و متعددی همچون تربیت معلم تهران ، كارشناسی برنامه ریزی و تألیف كتابهای درسی ، كمیته جغرافیایی دفتر مركزی جهاد دانشگاهی، به كار مشغول شد . این استاد دركنار این مسئولیتها چندین نمایشگاه پربار قرآنی را برپاداشت و به واسطه همین خدمت ارزنده لوح تكریم خادمان قرآن را از مقام ریاست جمهوری وقت دریافت نمود .
گفتنی است مرحوم ، دكتر حدیثی از سال ۱۳۶۸ شمسی در سمتهای مختلف در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام وظیفه می كرد .
منابع :
۱- مهر
۲- روزنامک
۳- صداوسیما
۴-.libertiran
۵- irib
۶- پایگاه تاریخ و فرهنگ ایران
۷- سایت دائرهٔ المعارف اسلامی
۸- ویکی پدیا
۹- آل شیا
۱۰- سایت علوم اطلاعات زمین
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید