جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


قوانین یک، سونامی در ابعاد اقتصادی!


قوانین یک، سونامی در ابعاد اقتصادی!
اگرچه به هنگام مصاحبه در مورد وضعیت پوشاک همواره تولیدکنندگان وضعی قوانین را از جمله موانع تولید بیان می‌کنند ولی برخی موارد گلایه از اجرای قوانین و موانع پیش رو در این زمینه بسیار شدید است. غلامرضا کاظم‌زاده مدیر واحد تولیدی رکورد قوانین را در برخی موارد مانع سیستم تولید و در جهت ورشکستگی و حذف تولیدکنندگان می‌داند. اشاره کاظم‌زاده به بحث تعدیل در قانون چک طی سال‌های اخیر و قاچاق پوشاک خارجی می‌باشد که بسیاری از تولیدکنندگان را به خروج از این فعالیت واداشته است. آنچه می‌خوانید حامل گفت‌وگوی ما با ایشان است.
▪ مواد اولیه مورد استفاده را نام برده و تناسب قیمت و کیفیت مواد اولیه ایرانی و خارجی را بیان کنید؟
ـ ما بیشتر از مواد اولیه ایرانی استفاده می‌کنیم که شامل حریر سمنان و تترون می‌باشد که کارخانجات مختلفی از جمله بروجرد و پارچه مشهد این مواد اولیه را تولید می‌کنند. در نوع پارچه خارجی نیز از آرو استفاده می‌کنیم. در مورد تناسب قیمت و کیفیت پارچه‌های داخلی و خارجی به اعتقاد من چندان از نظر کیفی تفاوتی ندارند ولی تفاوت این دو محصول در آناست که پارچه‌های خارجی از نظر رنگ و طرح تنوع بسیار بیشتری دارند. میزان بهائی که ما بابت این تفاوت برای پارچه‌های خارجی می‌پردازیم به‌نظر من در حد معقولی است.
▪ مکانیزم عرضه محصولات تولیدی شما به بازار مصرف چگونه است؟ آیا از طریق بنکدار محصول خود را عرضه می‌کنید؟
ـ ما محصولات تولیدی خود را از طریق بازاریاب‌هائی که با ما همکاری دارند به‌طور مستقیم به فروشگاه‌های مصرف عرضه می‌کنیم و برای این کار تعاملی با بنکدارها نداریم ضمن این که به هر حال در مقاطع خاصی که نمایشگاه برپا می‌شود از این طریق نیز به‌طور مستقیم محصولات خود را به بازار مصرف عرضه می‌کنیم.
▪ تأثیر قوانین را بر تولید چگونه ارزیابی می‌کنید؟
ـ تأثیبر بسیار نامطلوبی داشته و در برخی موارد شرایط فلاکت بار است که این موضوع از زوایای مختلف و در بخش‌های مختلف قابل بررسی است یکی از مشکلات مربوط به تعدیل برخورد با صادرکنندگان چک بلامحل است که موجب گردیده چک تا حد یک کاغذ باطله کاهش اعتبار پیدا نماید در شرایط کنونی ما با مشکلات متعدد محصول را تولید کرده و آماده عرضه به بازار می‌نمائیم با توجه به شرایط بازار تقریباً فروش نقدی در کار نیست فروش مدت‌دار نیز از طریق چک انجام می‌شود، پس از چند ماه با برگشت چک مواجه می‌شویم مواردی که می‌گویم مستندا باری خود بنده اتفاق افتاده است. پس از شکایت ما برای ۶ ماه بعد وقت داده می‌شود و متوجه می‌شویم که متشاکی در دادگاه حوضر ندارد مجدداً برای چندین ماه بعد وقت قرار صادر می‌شود که این دو مرحله ممکن است به یک سال برسد و نهایتاً افراد متشاکی با قرار پرداخت ماهیانه ۵۰ هزار تومان دادگاه را ترک می‌کنند این وضعیت کارکرد یک تولید کننده است در بحث دارائی و بیمه نیز مشکلات خاص آن موجود است. کارگری که به‌طور آزمایشی یک هفته با ما همکاری می‌کند اسم او برای بیمه رد شده و مشکلات بعدی گریبانگیر ما می‌شود. بنده دفتری در طبقه ششم یک پاساژ دارم که سال گذشته ۴۰۰ هزار تومان از طریق آنجا فروش محصول نداشته‌ام ولی معادل همین مبلغ مالیات برای آن وضع شده است. بحث مشکلات اخذ تسهیلات بانکی نیز یکی زا مطالبات حل نشده طی سال‌های اخیر است، در کنار همه اینها قاچاق بی‌رویه کالاها و عرضه آن با قیمت غیر قابل رقابت تولیدکنندگان را در بسیاری موارد به وضعی فلاک و ورشکستگی سوق داده است.
▪ برای طراحی محصولات خود از چه منابعی بیشتر استفاده می‌کنید؟
ـ اصولاً در بخش پیراهن مردانه و پسرانه طرح‌ها چندان تنوع ندارد و تغییرات جزئی در مدل‌ەا را بیشتر خود ما با توجه به تجربه خود و درخواست مشتریان اعمال می‌کنیم ولی همان‌گونه که قبلاً نیز بیان کردم تنوع در نوع پارچه‌ها از نظر طرح و رنگ اهمیت بالائی دارد و ما در این زمینه از انواع طرح‌ها و مدل‌ها استفاده می‌کنیم.
▪ نقدینگی مورد نیاز برای استمرار فعالیت‌ خود را از چه منابعی تأمین می‌کنید؟
ـ این موضوع تقریباً برای اکثر تولید کنندگانی که دچار مشکل نقدینگی می‌شوند حالت یکسانی دارد به عبارتی ما ناچار هستیم به خاطر مشکلات و بوروکراسی موجود در بانک‌ها جهت اخذ تسهیلات بیشتر از طریق بازار و با بهره‌های کلان نقدینگی را تأمین کنیم و یا این‌که در مقاطعی مجبور شده‌ایم برخی از اموال مانند اتومبیل خود را فروخته و با آن مشکل خود را مرتفع نمائیم. عدم استفاده از این روش‌ها موجب تعطیلی واحد تولیدی خواهد شد.
▪ برای تولید محصولات تا چه میزان از مارک‌های تجاری خارجی استفاده می‌کنید؟
ـ البته در گذشته در مقاطعی از مارک‌های خارجی استفاده می‌کردیم ولی حدود ۵ سال است که محصولات خود را فقط با مارک اختصاصی واحد خود به بازار عرضه می‌کنیم ما به این نتیجه رسیدیم که وقتی به کیفیت محصولات خود اعتقاد داریم تا جائی که در نمایشگاه با ضمانت کتبی محصولات را عرضه می‌کنیم چه دلیلی دارد از مارک‌های خارجی استفاده کنیم، لذا با صرف زمان و فعالتی روی مارک خود آن را در بازار مطرح کرده و اکنون نیز با این روش فعالیت می‌کنیم در زمینه استفاده از مارک‌های خارجی باید توجه داشت که این موضوع به فرهنگی باز می‌گردد که سال‌ها در کشور ما نهادینه شده و رفع آن مستلزم یک اراده جمعی است که رسانه‌های گروهی از جمله رادیو، تلویزیون و مطبوعات می‌توانند به گونه‌ای مؤثر در این زمینه اثرگذار باشند تا به مرور فرهنگ استفاده از مارک‌های ایرانی جایگزین خارجی شود.
▪ نقش تشکل‌های صنفی و اتحادیه‌ها و بر تولید چگونه می‌بینید؟
ـ اگرچه تشکل‌ها در موارد متعددی فعالیت کرده و اثرگذاری مثبت دارند ولی اگر مشخصاً بنده در این تشکل‌ها حضور داشتم در برخی موارد از جمله هماهنگی بین تولید کنندگان اقدام می‌کردم. توجه داشته باشید که در حال حاضر افراد به راحتی نسبت به ورود به این عرصه اقدام می‌کند و بعضاً بدون داشتن مجوز برخلاف رویه معمول در بازار فعالیت می‌کنند که از آن جمله عرضه محصولات با قیمت‌های غیر واقعی است که بازار را دچار مشکل می‌کند در حالی که ما مجوز داریم بیمه و مالیات می‌پردازیم و احترام قانون داریم از رهگذار آنها دچار مشکل می‌شویم. بنده فکر می‌کنم جا دارد در این زمینه تدابیر مناسب را اندیشده و اجرا نماید.
▪ و حرف ناگفته؟
ـ با اندکی تأمل در قیمت پوشاک خارجی خصوصاً چینی در بازار ایران می‌توان پی برد که امکان عرضه محصولات با این قیمت فقط در سایه حمایت از تولید کنندگان در کشور مبدأ امکان‌پذیر است به‌عنوان مثال ما محصولی را با قیمت تمام شده ۵ هزار تومان تولید می‌کنیم حال آن‌که ما همان محصول را با قیمت ۱۸۰۰ تومان در بازار مشاهده می‌کنیم طبیعی است که با این رویه ادامه فعالیت مشکل خواهد بود، لذا از متولیان می‌خواهیم حمایت بیشتری از تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصولات داشته باشند.
در برخی موارد نیز سیاست یک بام و دو هوا مشاهده می‌شود به‌عنوان مثال به ما اجبار می‌کنند که حق استفاده از کارگر خارجی را ندرایم به همین دلیل بنده بعضاً نیروئی را که بسیار مؤثر و مثبت فعالیت می‌کرد اخراج نموده‌ام ولی پس از چند ماه مشاهده می‌کنم که این افراد همچنان در جامعه ما حضور دارد اگر قصد اخراج اینها از کشور نبود چرا تولیدکننده رادر این زمینه در فشار می‌گذاشتند. بنده این موضوع را با بخش اتباع خارجی وزارت کشور نیز مطرح کرده و گلایه خود را ابراز داشته‌ام که امیدوارم در این زمینه یکپارچگی وجود داشته باشد.
منبع : ماهنامه نساجی امروز