دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

از سبقت در استعفا تا تعجیل در ورود


از سبقت در استعفا تا تعجیل در ورود
با اعلام نتایج قطعی بررسی صلاحیت ها توسط هیات های اجرایی هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی فعالیت های تبلیغاتی- روانی گروههای دوم خرداد سخت تشدید شده است. این گروه ها که پیش ازاین با تاکید بر «ثبت نام گسترده» وارد عرصه انتخابات شده بودند با ریزش کاندیداهای محتمل خود در هیات های اجرایی در حالی به قیل و قال پرداخته و بازی زمخت خود را دنبال می نمایند که هنوزمرحله تایید صلاحیت ها توسط هیات های نظارت شورای نگهبان باقی مانده است.
اصلاح طلبان گرچه با میدان داری برخی از عناصر افراط پیشه خود این روزها از عدم حضور در انتخابات سخن به میان می آورند ولیکن سابقه تاریخی آنان از بلوف هایی پرده بر می دارد که پیش از این در جریان مجلس ششم شاهد آن بوده ایم. افراط پیشگان آن روزها که استعفای دسته جمعی خود را به هیات رئیسه مجلس آن زمان تحویل داده و برای بررسی استعفاهای خود از یکدیگر سبقت می گرفتند، این روزها چنان برای ورود به مجلس هشتم بی تابی می کنند که بی گمان هر ناظر بی طرفی را به این تامل وا می دارد که آن سبقت برای استعفا و این تعجیل برای ورود چه معنایی می تواند داشته باشد.
از دیگر سو اصلاح طلبان در حالی به رد صلاحیت ها اعتراض دارند که هنوز برای نقدینگی اعتماد مردمی با مشکل مواجه بوده و کماکان موارد مهمی برای افکار عمومی را مشخص نساخته و تبیین نکرده اند زمانی که
▪ برخی از شبه اصلا ح طلبان تازه به دوران رسیده و بی ریشه با برقراری نوعی رابطه اینهمانی میان دین و رفتار و کردار دینداران سرود عرفی گرایی سر داده و دین و فعالیت های دینی را در حاشیه گفتمان خود قرار دادند. بحث پروتستانتیسم دینی ای که مطرح شد و حتی پاره ای از تئوریسین های آنان سخن از اصلاح قدرت از رهگذر اصلاح دین سخن به میان آورده بودند هنوز با توضیح بزرگان این گروهها همراه نبوده است.
▪ دلیل حمایت امریکا از برخی اصلاح طلبان. بی گمان هنوز عموم به وضوح دلیل قانع کننده ای از سوی برخی گروههای دوم خردادی دریافت نکرده اند که به راستی امریکا به چه دلیل و بنا به دریافت چه علائمی از حمایت این گروهها سخن به میان می آورد. در این میان اما علی رغم مشخص نشدن موارد اشاره شده غوغا سالاری برخی از اصلاح طلبان در زمینه رد صلاحیت ها در شرایطی صورت می پذیرد که بطور حتم تهدیدات آنان برای عدم حضور در انتخابات از یک سو دیگ مذاب - تلاش از این فرصت برای همگرایی بین نحله های مختلف فکری اصلاح طلبان- آنها به یک افسانه پهلو زده و از دیگر سو به وضوح نمی تواند استراتژی پیروزی آنان را تضمین کند چرا که به دلیل فاصله گرفتن پاره ای از گروههای اصیل و معقول حاضر در این جبهه غوغاسالاران آنان نمی توانند برای کسب منزلت و سیادت در انتخابات نقش تعیین کننده ای را ایفا نمایند.
جعل تهدیدهای فرضی و نیز خبرسازی ها و نظر سنجی سازی های پاره ای از گروههای دوم خردادی در حالی رنگ دیگری به خود می گیرد که نگاهی به نظر سنجی سازی های یکی از گروههای دوم خردادی از حقایق جالبی پرده بر می دارد. گردانندگان پایگاه خبری اینترنتی وابسته به حزب جبهه مشارکت که از چند روز پیش باارائه اسامی ?? فعال سیاسی اقدام به نظرسنجی اینترنتی کرده بودند با تنظیم فهرستی تکلیف کرسی انتخابات مجلس در تهران را روشن کردند. در فهرست تنظیم شده گردانندگان این پایگاه خبری که با عنوان نتایج انتخابات تهران در یک نظرسنجی آزاد اینترنتی منتشر شده است همانند فهرست اولیه جبهه مشارکت سهم اصلی را از آن خود کرده است.
از مجموع ?? نفر اول این فهرست ، ?? سهم از آن جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب و ? سهم برای شش گروه سیاسی دیگر جبهه دوم خرداد در نظر گرفته شده است. بقیه گروه های عضو ائتلاف اصلاح طلبان سهمی در این فهرست ?? نفره ندارند. مجمع روحانیون و اعتماد ملی، هریک با دو سهم و احزاب کارگزاران سازندگی، مجمع ادوار نمایندگان، حزب کارگران و انجمن اسلامی معلمان هرکدام یک سهم از فهرست مذکور به خود اختصاص داده اند. گفتنی است در حالی برای نظرسنجی انجام شده عنوان آزاد! در نظر گرفته شده است که از مجموع ?? فعال سیاسی که نامشان در فهرست نظرسنجی این پایگاه خبری قرار گرفته بود، سهم کلی جبهه دوم خرداد حدود دو برابر جبهه اصولگرایی ( ?? در مقابل?? )و در میان چند گروه دوم خردادی نیز شانس انتخاب شدن فعالان جبهه مشارکت به تنهایی بیش از ?? نفر بود و سایر گروه هایی که نامی از فعالان آن به میان آمده بود بین یک تا ? نفر سهم داشتند. نکته قابل توجه در این میان این است که تقریبا همه ?? فعال اصولگرایی که در این فهرست قرار گرفته بودند در رده های پایانی فهرست تنظیم شده قرار گرفته اند. با توجه به این نکته به نظر می رسد نظر به بلوف بودن برخی اصلاح طلبان مبنی بر عدم حضور در انتخابات که از نظر سنجی سازی حزب مشارکت بر می آید اهداف آنها برای طرح این قبیل مسائل عبارت باشد از:
▪ ایجاد هزینه برای برگزار کنندگان انتخابات
▪ مظلوم نمایی و گرفتن کنش عاطفی از افکار عمومی و سوار شدن بر موج های حاصله از این اقدام
▪ ایجاد هراس در میان طیف خود و همراه ساختن آنان برای تجمیع پتانسیل های خود(نوع سهم های مطرح شده در نظرسنجی مورد اشاره قرینه ای در این زمینه به شمار می آید. )
▪ ایجاد روزنه برای حضور رسانه ای و برجسته ساختن اخبار خود
▪ پیگیری استراتژی فریاد بلند و مرعوب ساختن شورای نگهبان برای تامین نظرات آنان بطور حداقلی. در مجموع با توجه به موارد گفته شده طرح این پرسش باقی می ماند که این قبیل اقدامات وغوغا سالاری ها خود به معنای حضور در دایره مخاطبان مورد حمایت امریکا نمی باشد؟ به تعبیر دیگر اصرار برخی از گروههای دوم خردادی برای قرارگرفتن در مسیر اظهارات اخیر رئیس جمهور آمریکا قابل تامل است.
نویسنده: فریدون حاجی پور
منبع : باشگاه تحلیل‌گران جوان آریا


همچنین مشاهده کنید