شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه مرتبط با داروهای ضد ایدز


تغذیه مرتبط با داروهای ضد ایدز
هر كجا كه ایستاده باشیم و در هر وضعیتی كه باشیم درمان های تغذیه ای در بهبود اوضاع نقش چشمگیری دارد. بدانید كه تا زمانی كه خودمان نخواهیم، هیچ كس نمی توا ند به ما كمك كند.مصرف داروهای برخی از بیماری های خاص عوارضی دارد كه نیاز به مصرف مواد غذایی بخصوصی را افزایش می دهد.بیماران غالبا نمی دانند كه چرا با مصرف برخی داروها دچار عوارضی نظیر لاغری یا چاقی ،تنش های عصبی و یا بی اشتهایی می شوند . مطلب ذیل به مسائل تغذیه ای بیماران مبتلا به ایدز و مشكلات آنها می پردازد.
۳ داروی مهم و عوارض آنها
پیریمتامین: آنمی مگالوبلاستیك (كم خونی) و لاغری عصبی (آنوركسیا)
A-Z-T: احتمال آنمی (كم خونی) را افزایش می دهد.
ایزونیازید (INH): نیاز به ویتامین B۶را افزایش می دهد.
از آنجایی كه در افراد درگیر با این ویروس اختلالی با عنوان اختلال در حس چشایی (Disguisia) وجود دارد كه منجربه كاهش اشتها می شود، بنابراین بهتر است كه راجع به یكسری از مواد كه اشتها را افزایش می دهد، صحبت كنیم:
هویج:دم كرده تخم هویج به مقدار یك قاشق قهوه خوری برای یك فنجان آب جوش مقوی، مدر و اشتهاآور است و همچنین آب هویج خام بسیار مفید است.
شلغم پخته:شلغم دارای فسفر و خوراك مغز و اعصاب است، شلغم اشتهاآور است.
ترب:اشتهاآور است و دارای ویتامین های A،B،C و فسفر است، یك باور قدیمی در این زمینه وجود دارد مبنی بر اینكه زهر عقرب در بدن كسی كه ترب خورده باشد موثر نیست.
روغن زیتون:مصرف روغن زیتون همراه با غذا اشتهاآور بوده و به دلیل اسید های چرب مفیدی كه درآن است بسیار توصیه می شود، چنانچه بهترین روغن برای آشپزی همین روغن زیتون است.
زنجبیل:این ماده غذایی علاوه بر درمان دارویی از دیر باز به عنوان یكی از بهترین طعم دهنده ها
بخصوص در آسیای شرقی به شمار می آید. از دیگر سبزی های و مواد غذایی مفید برای این بیماران می توان به:
قارچ:انواع قارچ های خوراكی به دلیل پروتئین های موجود در آنها می توانند بسیار مفید باشند، همچنین عصاره نوعی قارچ به نام قارچ شی ئی تیك (shiitake) در این مورد بسیار مفید است. در آزمایشی كه در كشور ژاپن به عمل آمده بود، مشخص شد كه عصاره این قارچ ضد ویروس HIV است و اثر داروی معروف ضد ایدز به نام A-Z-T را بیشتر می كند.
سیر: امروزه سیر به عنوان مهمترین نبات درمانی بین نباتات محسوب می شود و این به دلیل وجود ماده ای به نام الیلین در سیر است. این ماده حاوی گوگرد، سیلیس و ید است كه بدن را ازخیلی از بیماری ها محفوظ نگه می دارد و توان بدنی را افزایش می دهد، البته مصرف آن به كسانی كه عارضه های پوستی در آنها افزایش یافته یا دچار مشكلات گوارشی شدید بوده یا قرص آسپرین مصرف می كنند، توصیه نمی شود، ولی مصرف آن به شكل پودر سیر مانعی ندارد.
انجیر:سرشار از ویتامین های A،B،C و قند بوده، انجیر مناطق گرمسیر شیرین تر است و وقتی كاملا برسد ۳۰ تا ۴۰ درصد آن قند است (بنابراین به افراد دیابتی توصیه می شود در مصرف آن احتیاط كنند) انجیر دارای مواد ازته، آهن، برم، منگنز و آهك و كلسیم است، بسیار مغذی است و علاوه بر اینها از گذشته برای افرادی كه دوره نقاهت را می گذراندند توصیه شده است.
گلپر:نام علمی آن هراكلئوم اسفندیلیوم است و به فرانسه برس و به آلمانی گمین بیرنكلو نامیده می شود. پیشینیان برای آن خواص بی شماری برشمرده اند و چنین پنداشته اند كه موجب افزایش نیروی تن می شود و به همین جهت آن را به هركول پهلوان افسانه ای یونان نسبت داده اند و نامگذاری كرده اند، این ماده غذایی در برانگیختن اشتها و تقویت هاضمه بسیار مفید است.
عسل:در عسل املاح و ویتامین های بسیاری وجود دارد، از آن جمله آهن، كلسیم، اسید فسفریك و ویتامین ث است و به شرطی كه به طور مرتب مصرف شود دارای خواص معجزه گر است. همچنین در افزایش وزن بسیار سودمند است. بنا به تجربه ثابت شده است كه عده زیادی از مبتلایان به بیماری های عفونی و سخت مثل سل پس از مصرف عسل بهبود یافته اند كه به دلیل زیادی ویتامین ها و مینرال های موجود در آن است.
انار: وجود انار و لیموترش می تواند نه تنها شفابخش بوده، بلكه در حفظ سلامتی و جلوگیری از اینگونه بیماری ها موثر باشد. این خاصیت شفابخش انار به دلیل وجود ویتامین C،B۱،B۲،PP،B۶، فسفر، آهن و منگنز است كه عمل تنظیم كننده و تعادل دهنده مایعات بدن بخصوص خون را انجام می دهد. نكته جالب اینجاست كه بسیاری از مردم معتقدند كه انار شیرین درمان كننده تر است و علم هم این را ثابت می كند زیرا انار شیرین اناری است كاملا رسیده و تركیبات شیمیایی آن كامل شده است و تاثیرات آن بهتر است. انار در شست و شوی خون موثر است و این به دلیل وجود پتاسیم در آن است. انار سموم را دفع می كند و نشاط آور است.
شكلات:در سالهای اخیر دانشمندان پی به این نكته برده اند كه در شكلات، آنتی اكسیدان های فلاونوئید وجود دارد و مصرف این آنتی اكسیدان ها در تندرستی كارآمد است.
در آزمایش های انجام شده نتیجه به دست آمده حاكی از این بود كه شكلات خالص تقریبا صد برابر مقدار شیرشكلات دارای آنتی اكسیدان است كه این نتیجه به دست آمده در افراد غیرسیگاری و با چربی های طبیعی خون نشان دهنده این موضوع بوده است كه میزان ظرفیت آنتی اكسیدان پلاسما فقط در كسانی كه از شكلات تیره خالص استفاده كرده بودند افزایش یافت، نه كسانی كه شیر شكلات تیره همراه شیر مصرف كرده بودند (به طور كلی مصرف شكلات یا قهوه همراه با شیر موجب عدم جذب كلسیم شیر توسط بدن می شود.)
بد نیست در خاتمه به نظریه جالبی كه در رابطه با رژیم غذایی و گروه های خونی مختلف در كتابی با همین عنوان تالیف دكتر آداموو ترجمه گیله گل بهروزان ارائه شده است، بپردازیم (البته صرفاذكر تمام موارد یاد شده در رابطه با این بیماری مد نظر است و صرف آشنایی با آزمایش های محققان بیان می شود و از صحت علمی مطالب یاد شده اطلاعی ندارم). در این تحقیقات رابطه ای بین گروه های خونی و ویروس ناتوان كننده سیستم ایمنی (HIV) وجود دارد و چون برای مقابله با این بیماری باید بدن را مقاوم كرد، بحث را با گروه خونی O شروع می كنیم .مثلا در این گروه خونی توصیه می شود كه مصرف پروتئین حیوانی را افزایش داده و حركات ورزشی بیشتری انجام دهند،ولی مصرف فرآورده های گندم برای گروه خونی O و گوشت مرغ و گندم سیاه برای گروه خونی B توصیه نمی شود.در افراد مبتلا به این بیماری چون سیستم ایمنی بدن ضعیف و آسیب پذیر است، بنابراین امكان ابتلا به سایر بیماری ها وجود دارد.مثلادارندگان گروه خونی A در مواجهه با این بیماری نیاز به افزایش كالری در آنها چشمگیرتر است، اما مصرف مواد غذایی پركالری مثل گوشت و لبنیات درآنان تولید مشكلات گوارشی می كند، بنابراین بهتر است برای مقابله با ضعف از غذاهای پروتئینی مثل غذاهای دریایی استفاده كنند. در پایان بهتر است به ذكر این مطلب بپردازیم كه هر كجا كه ایستاده باشیم و در هر وضعیتی كه باشیم درمان های تغذیه ای در بهبود اوضاع نقش چشمگیری دارد، چنانچه كتاب قانون ابوعلی سینا سراسر درمان با غذاهاست؛ كتابی كه امروزه جزو كارآمد ترین كتب پزشكی از آن یاد می شود و باید دانست كه تا زمانی كه بیماران خودشان نخواهند، هیچ كس نمی توا ند به آنها كمك كند. امید است كه بیماران با استفاده ازآنچه یاد شد به بهبود وضعیت سلامتی خود بپردازند.
منبع : روزنامه همشهری