یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


موزه های مازندران


موزه های مازندران
مازندران به استناد اشیای به دست آمده یکی از قدیمی ترین نقاط اسکان در ایران است. این منطقه به دلیل شرایط خوب آب و هوایی هرساله شاهد سفر تعداد زیادی از مسافران است. هرچند مازندران به رغم سابقه طولانی تمدنی و میزبانی تعداد زیادی از میهمانان نوروزی و تابستانی؛ تعداد کمی موزه دارد اما می توان در سفرها به همین موزه های اندک هم سری زد .
● موزه بابل :
ساختمان موزه بابل تنها موزه مازندارن در خیابان مدرس شهرستان بابل قرار دارد و مشهور به شهرداری سابق است. بنای موزه بابل در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی به عنوان بلدیه احداث شد. موزه با توجه به زیرزمین سه طبقه است و ۱۶۵۰ متر زیر بنا دارد.
موزه بابل برای اولین بار در اسفند ۱۳۷۵ در دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی با به نمایش گذاشتن۱۹۹ قلم شی افتتاح شد . اما به دلیل فرسودگی شدید بنا در مرداد ۷۹ همراه با تعطیلی سالن نمایش دائمی اشیاء مرمت بنا آغاز شد که تا اسفند سال ۱۳۸۱ به طول انجامید. در حال حاضر از طبقه اول به عنوان نمایشگاه موقت آثار فرهنگی _ هنری استفاده می شود. در طبقه دوم نیز آثار باستان شناسی و مردم شناسی به نمایش در آمده است.
در بخش باستان شناسی موزه ، آثاری از دوره های پیش از تاریخ ، تاریخی و اسلامی در دوسالن به نمایش در آمده است که از قدیمی ترین این آثار می توان به ظروف سفالی قرمز رنگ اسماعیل آباد متعلق به هزاره پنجم پیش از میلاد و سفال های تپه حصار و سیلک و شوش نام برد. در این موزه ویترینی به سفال های خاکستری مازندران اختصاص دارد.
تالار وسیع بخش مردم شناسی نیز زندگی اقوام شمالی کشور به نمایش در آمده است. در این بخش یک سالن به یادمان های چوبی مازندران اختصاص دارد. قدیمی ترین اثر این مجموعه بخشی از کتیبه بقعه امامزاده علی از روستای سواد کوه است. همچنین دو لنگه در چوبی منبت کاری شده متعلق به بقعه متبرک شاهزاده رضا (ع) روستای لدار بند پی بابل از باارزش ترین اشیای این مجموعه به شمار می آید.
● مجموعه فرهنگی کندلوس :
هفت کیلومتر قبل از مرزن آباد در سمت چپ جاده چالوس- تهران - ، دهکده سرسبز و زیبای کندلوس قرار دارد که از جمله روستاهای « میخ ساز» بخش کجور شهرستان نوشهر است. شهر تاریخی کجور در قدیم ایام مرکز ناحیه رویان و سپس پایتخت رستمدار بود. مجموعه فرهنگی کندلوس به منظور ارج نهادن به فرهنگ و هنر و سنت مردم کجور، پس از سال ها تلاش در سال ۱۳۶۷ توسط مهندس « علی اصغر جهانگیری » بر پا شد.
این مجموعه بخش های مختلفی نظیر بخش باستان شناسی دارد و در آن سفالینه، آبگینه، سکه، ظروف چینی، وسایل روشنایی از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه و بخش اسناد و کتب خطی، نسخ خطی کلام الله مجید، دیوان اشعار، عقدنامه، فرامین و جمع آوری شده است.
این موزه در بخش بخش هنرهای سنتی نیز بافته ها ، پوشاک و زینت آلات روستایی بخش مجسمه ها و نقاشی های سنتی و قهوه خانه ای را به نمایش گذاشته است. بخش ظروف و ابزارآلات فلزی و چوبی روستایی و شهری از کله چو« خانه روستایی مازندرانی» تا دوک نخ ریسی از جنگ افزار تا وسایل دامداری و شکار، از پیه سوز و چراغ بادی تا چراغ های گردسوز، از نمد و جاجیم تا هنر سوزن دوزی گردآوری شده است.
● موزه تاریخ طبیعی خشکه داران :
حد فاصل عباس آباد و سلمانشهر منطقه حفاظت شده خشکه داران قرار دارد . این منطقه که در صد متری دریا قرار دارد به عنوان تنها جنگل جلگه ای و بکر و از آخرین بازمانده های اکوسیستم های جنگلی شمال ایران است. این موزه با مساحتی بالغ بر ۲۶۰۰۰۰۰ متر مربع دارای گونه های مختلف جانوری و گیاهی است.
سازمان حفاظت محیط زیست موزه تاریخ طبیعی خشکه داران را با مجموعه تاکسیدرمی حیوانات شمال ایران در این منطقه دایر کرده که مورد استفاده گروه های مختلف گردش گران به ویژه دانش پژوهان قرار گرفته است.
● تماشاگه خزر( کاخ رامسر)
در سال ۱۳۱۶ به دست معماران و حجاران هنرمند ایرانی و به سرپرستی مهندسان آلمانی کاخ رامسر ساخته شد. محوطه بیرونی کاخ باغ وسیعی مملو از گیاهان گونه گون و درختان متنوع و نادر است و بنا در میان آن قرار دارد. نمای خارجی کاخ از سنگ مرمر رگه دار و ایوان آن با ۴ ستون حجاری شده از سنگ مرمر یک پارچه و سرستون ها و پایه ستون های تزیینی شکل گرفته است.این بنا دارای یک تالار مرکزی است که در دو سمت آن دو اتاق قرار دارد. این کاخ هم اکنون به عنوان موزه ( تماشاگه) خزر با آثاری از ارزشمندترین یافته های باستان شناسی منطقه خزر، بافته های دستان توانمند هنرمندان ایرانی، تابلوهای نفیس از نقاشان بزرگ دنیا، مجسمه های برنزی و سنگی بسیار زیبا و آثار منحصر به فرد دیگری از هنرمندان بزرگ و معروف جهان را در خود جای داده و پذیرای علاقه مندان و پژوهش گران است.
منبع : مازند نومه


همچنین مشاهده کنید