سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


درخت بکارید و پرونده تان را سبک کنید!


درخت بکارید و پرونده تان را سبک کنید!
زمستان دارد آخرین زورهایش را می زند. هر چقدر هم برف و باران ببارد، ولی بوی بهار را می شود از توی هر كوچه و خیابانی احساس كرد. امروز هم كه روز درختكاری است و این یعنی دیگر خیالتان تخت، بهار راستی راستی به پشت در رسیده. راستی یادتان هست توی انشاهای دبستان كه موضوعش «درختكاری» بود چی می نوشتیم؛ «درخت دوست خوب ماست»، «از درخت استفاده های فراوانی می كنیم» و...
درختها در حافظه خیلی از ماها بخش زیادی را اشغال كرده اند. كمی فكر كنید تصویری در ذهنتان دارید كه درخت در آن نباشد؟ درختها به ما آرامش می دهند. توی شلوغی و آفتاب داغ كه تا مغز استخوان آدم را می سوزاند به ما پناه می دهند، هوا را برایمان تصفیه می كنند و چیزهای دیگر. در عوض ما به آنها چی داده ایم؟ هر جا رسیدیم رویشان یادگاری نوشتیم، راه كه رفتیم از سر بیگاری برگهای آنها را كندیم، مثل انسانهای اولیه از آنها بالا رفتیم و دست كم یكی دو شاخه شان را شكستیم، هوا را با دود و كثیفی بیشتر آلوده كردیم و تحویلشان دادیم، آبی كه منبع اصلی حیاتشان شمرده می شود را پر از كف صابون و هزار تا ماده شیمیایی دیگر كردیم و به خوردشان دادیم و تازه اوایل گواهینامه گرفتن هم تا توانستیم با ماشین بهشان كوبیدیم.
می بینید كه پرونده همه ماها خیلی سیاه است. پس زودتر دست به كار شوید. روز درختكاری را برای موضوع انشا نگذاشته اند. بلند شوید كمی پرونده تان را سبك كنید!
● اول از همه...
آنها را به چشم یك موجود زنده بنگرید. درختها هم مثل بقیه موجودات زنده دارند زندگی شان را می كنند. یعنی در واقع زندگی شان را وقف دیگران كرده اند. بهتر است به غیر از سایه و برگ و میوه فایده های دیگر درختها را هم بدانید و مطمئن شوید با كاشتن یك درخت وقتتان را بیهود تلف نمی كنید.
● كولرهای مجانی دو كاره
در گرمای تابستان، وقتی توی ترافیك و شلوغی گیر افتاده اید و آفتاب هم مختان را به جوش آورده است، هیچ سایه ای مثل سایه درخت خنكتان نمی كند. این به خاطر این است كه درختهای مهربان در روزهای گرم صدها لیتر آب را از ریشه ها به سمت برگهایشان پمپاژ می كنند. این آبها تبخیر می شود و محیط اطراف را خنك می كند. هر چه درخت بزرگتر باشد تفاوت درجه حرارت محیط اطراف بیشتر است.
تازه شبها هم كه زمین گرمایش را به خورشید پس می دهد و سرد می شود، باز هم درختها هستند كه خودشان را وسط می اندازند و باعث می شوند كه اگر پتو از رویمان كنار رفت سرما نخوریم. درختها با این كار زیركانه شان هوای روز را خنك و هوای شب را گرم می كنند.
● بهینه سازی در مصرف انرژی
آیا شما از آن دسته جوانهایی هستید كه وقتی قبض آب و برق و گاز منزلشان می آید همه بخصوص والدین گرامی با مشاهده ارقام نجومی به آنها نگاه می كنند (البته به چشم غضب!)
«از بس این كامپیوتر را از صبح تا شب روشن نگه می داری، از بس توی حمام شیر آب رو باز می كنی، از بس این كولر رو زیاد می كنی...»
اگر محله تان پر از درخت باشد غیر از این كه تابستان خنكی خواهید داشت قبض برق و گاز و آبتان هم كمتر می آید و همه تقصیرها گردن شما نمی افتد.
این درختها را این جوری نگاه نكنید. اینها فقط برای این سبز نشده اند كه هر وقت شما هوای بچگی به سرتان زد چارچنگولی ازشان بالا بروید و كلی برای خودتان كیف كنید. همین درختهای صبور توی كوچه تان در تابستان جلوی تشعشعات خورشید را می گیرند و با مایل كردن نور به خانه تان نمی گذارند منزل شما به كوره تبدیل شود. بنابراین هزینه های خنك كردن منزلتان پایین می آید. زمستان هم درختهای خزان كننده در جهات جنوبی خانه نور خورشید را به داخل عبور می دهند و هزینه های گرم كردن را كم می كنند. پس بهتر است برای رفع هرگونه اتهام از خود به كاشت چند اصله درخت اطراف خانه تان اقدام كنید!
● ضد آفتاب با SPF بالا
حتماً قضیه سوراخ لایه ازون و اشعه های فرابنفش (یا همان UV) را شنیده اید و اینكه چه جوری بلدند پوست آدم را جزغاله كنند!
همین درختهایی كه این قدر در موردشان انشا نوشته اید، می توانند ۵۵ تا ۸۰ درصد نورهای فرابنفش خورشید را كاهش دهند. بنابراین اگر توی آفتاب گیر افتادید به سایه درخت پناه ببرید تا به سرطان پوست مبتلا نشوید. پس باید حتماً درخت بكارید!
● درختها و آلودگی هوا
می گویند برای رفع مشكل آلودگی هوا و محیط زیست تهران، ترافیك باید به وضعیت ۳۰ سال پیش و حتی قبل از آن برگردد. این را دیگر حتماً شنیده اید كه درختها «Co۲» مضر را از هوا می گیرند و «O۲» مفید پس می دهند. البته فقط این نیست، درختها ذرات جامد معلق در هوا و گازهای آلاینده دیگر را هم جذب می كنند. یك درخت به طور متوسط حدود ۲۰۰ كیلوگرم گرد و غبار را جذب می كند. تخمین می زنند برای پاك كردن هوای آلوده شهر به حداقل ۵۰ درخت به ازای هر نفر نیاز است. البته در شهرهای خیلی آلوده آلاینده ها آسیبهای زیادی به درختها می زنند. در واقع درختها خودشان قربانی آلودگی هوا می شوند. طفلكیها آخر معرفتند!
● درختها عاشق سكوت اند
گمان می كنید برای چی آدم تا یك ساعت می رود توی خیابان از این همه صدای ماشین و بوق و داد و فریاد سرسام می گیرد؟ برای اینكه درخت به اندازه كافی وجود ندارد. چون درختها آلودگی صدا را كاهش می دهند. فكتان می افتد اگر بدانید كاشت یك نوار درخت آلودگی هوا را ۶ تا ۸ دسی بل كاهش می دهد، این یعنی ۳۰ تا ۴۰ درصد كاهش آلودگی صدا.
● درخت درمانی
آدم اصلاً چهار تا دار و درخت كه دور و برش باشد، خود به خود با فرهنگ می شود. در تحقیقات ثابت شده بیمار جراحی شده كه به یك توده درخت نگاه می كرده، به مراقبت كمتری نیاز داشته و زودتر از بیماری كه پنجره اش رو به دیوار بوده بهبود یافته است، یا یك زندانی كه سلولش رو به روی یك منظره قرار داشته كمتر از فردی كه پنجره سلولش به سمت تأسیسات زندان باز می شده به مركز درمانی زندان مراجعه كرده است.
درخت اثرات اجتماعی زیادی هم دارد. مثلاً در مواردی كه یك برنامه درختكاری با مشاركت مردم انجام گرفته، مشاهده شده احساس همكاری و تعاون در مردم زیادتر شده. محققان می گویند ابعاد قدرت و بردباری درخت به مردم شكوه و جلال مقدس گونه می دهد. حالا هی بروید روی تنه آنها بنویسید: «این یادگاری از من است، هر كه بخواند .... است»!
● چگونه درخت بكاریم
حالا كه حسابی عواطفتان نسبت به درختها رقیق شده، بهتر است این فرصت را از دست ندهید. فقط مواظب باشید جوگیر نشوید هر جا رسیدید درخت بكارید. درخت كاشتن هم برای خودش آدابی دارد. مثلاً اگر می خواهید بیرون از منزلتان درخت بكارید، بهتر است با شهرداری منطقه تان هماهنگ كنید. قبلش هم با چهار نفر آدم با دانش مشورت كنید. نكات زیر را هم بدانید به دردتان می خورد:
۱) ترجیحاً درختانی را انتخاب كنید كه در برابر كم آبی، آفات گیاهی و عوامل طبیعی (مثل باد شدید) مقاوم باشند.
۲) دقت كنید نهالی كه می خرید مدت زیادی از زمان خروجش از خاك نگذشته باشد.
۳) چشمتان را باز كنید و ریشه نهال را نگاه كنید. ریشه های اصلی و فرعی نباید آسیب دیده باشند.
۴) به پوست ساقه اصلی هم نگاه كنید كه صدمه ندیده باشد.
۵) یك نهال پیر به دردتان نمی خورد، پس نهال جوان انتخاب كنید.
۶) جوانه های نهال نباید باز شده باشد (می گویند درخت در خواب باشد، آخی!)
۷) یك چاله كه هم قد و قواره ریشه ها و پایه نهال باشد بكنید.
۸) نهال را با احتیاط در چاله قرار دهید و رویش كمی خاك كه با كود آلی مخلوط شده بریزید. خاك را فشار بدهید تا دور ریشه و ساقه را بگیرد.
۹) حواستان باشد كه ریشه ها و یقه درخت كاملاً توی خاك باشند و گرنه ریشه ها، هوا زده می شوند و تنه با یك باد ملایم كج می شود.
۱۰) بعد از كاشت كمی آب روی خاك بریزید.
۱۱) از نهالتان مراقبت كنید. حالا می توانید برای آن اسم بگذارید یا تولدش را مقارن با یك اتفاق خوب در زندگی تان در نظر بگیرید.
الهام ظریفیان
منبع : روزنامه قدس


همچنین مشاهده کنید