شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


آیا هزینه‌های زندگی خانوادگی شما معقول است؟


آیا هزینه‌های زندگی خانوادگی شما معقول است؟
صرفه‌جوئی و اقتصادی زندگی کردن مقوله‌ای است که نزد خانواده‌ها معنا و مفهوم مختلفی دارد. اما به‌طور میانگین می‌توان گفت که صرفه‌جوئی نه به معنی خساست و مصرف نکردن بلکه به مفهوم صحیح و به‌جا استفاده کردن است و هنری‌ست که نیاز به مدیریت قوی دارد.
با اندیشیدن به چیزهائی که به‌طور هفتگی، ماهانه و یا سالیانه می‌خرید به‌راحتی می‌توانید مقدار قابل توجهی در هزینه‌های خود صرفه‌جوئی کنید. اگر تاکنون در باب صرفه‌جوئی هزینه‌ها اقدامی نکرده‌اید احتمالاً از اینکه می‌بینید خیلی ساده می‌توانید چه مبلغی را صرفه‌جوئی و در نهایت پس‌انداز کنید، شگفت‌زده خواهید شد.
ابتدا از مخارج ماه گذشته خود شروع کنید. به کلیه چیزهائی که خریده‌اید و یا کل هزینه‌های پرداختی اعماز کوچک و بزرگ بیندیشید و سپس بررسی کنید که در چه مواردی می‌توانستید با پرداخت پول کمتری بیشترین صرفه جوئی را کرده باشید.
در جدول زیر تقسیم‌بندی متعارفی که نشان دهنده هزینه و درآمد یک خانواده ایرانی و کانادائی است ارائه شده است در ادامه نیز ضمن بررسی و مقایسه این دو سبک زندگی، راه‌هائی نیز برای کاهش هزینه‌های خانواده و افزایش پس‌انداز به شما ارائه شده است.
میزان مناسب و معقول برای هزینه‌های متعارف و معمول یک خانواده چقدر است؟ این پرسش طیف گسترده‌ای را در برمی‌گیرد و بستگی به عوامل متعددی دارد. به‌طور مثال، محل زندگی مهم‌ترین و اصلی‌ترین عامل برای برآورد کردن و مدیریت و برنامه‌ریزی هزینه‌های معقول خانواده است، به‌طوری‌که در بعضی نقاط یک کشور، هزینه‌های زندگی سر به آسمان می‌کشد در حالی‌که در همان کشور در مناطق دیگر همان هزینه‌ها به مراتب کمتر و معقول‌تر است.
صرف‌نظر از محل زندگی، موقعیت و وضعیت شخصی افراد خانواده، نیازها و اولویت‌های زندگی خانوادگی از دیگر عواملی هستند که در نحوه پرداخت هزینه‌های زندگی در قشرهای مختلف یک جامعه اثر گذارند.
با بررسی هزینه‌های خانواده خود در نحوه تقسیم‌بندی درآمد خویش و اختصاص هر بخش از آن به مقوله‌های مختلف زندگی می‌توانید تا حدود زیادی با مدیریت و هماهنگی به هدف اصلی که همان صرفه‌جوئی معقول و در نهایت، داشتن پس‌انداز برای آینده خانواده خوداست، برسید.
همچنین برای یادگیری هرچه بیشتر راه‌های پس‌انداز کردن و صرفه‌جوئی به‌جا در هزینه‌های خانواده، ابتدا باید حیطه و توانائی مالی و نیز بودجه شخصی و خانوادگی خود را در نظر گرفته و سپس با تقسیم‌بندی مناسب، هربخشی از آن را به مقوله مناسبی از زندگی اختصاص دهید.
۱) تلفن‌های طولانی خود را تا آنجا که ممکن است کاهش دهید. مکالمات راه دور را نیز به زمانی در شبانه روز موکول کنید که هزینه تلفن ارزان‌تر است و یا از کارت‌های تلفن مناسب با بودجه و مقصد مکالمه استفاده کنید.
۲) هزینه رستوران رفتن گاهی اوقات سرسام‌آور است لذا تعداد دفعاتی که به رستوران می‌روید را کاهش دهید و همچنین از خرید غذاهای آماده سوپر مارکت‌ها خودداری کنید.
۳) نهار خود را به سر کار ببرید. با این روش خواهید دید. که چه مبلغ زیادی در هزینه‌هایتان صرفه‌جوئی می‌شود و فقط یک یا دو بار در ماه خود را به غذائی آماده مهمان کنید.
۴) لامپ‌های پرمصرف را کنار گذاشته و از لامپ‌های کم مصرف که حرارات کمتری نیز تولید می‌کنند، استفاده کنید لامپ‌های اضافی را زمانی‌که نیاز ندارید خاموش کنید.
۵) از روشنائی روز به جای استفاده از نور مصنوعی لامپ‌ها بهره‌ ببرید.
۶) از ظروف پلاستیکی مخصوص نگهداری غذا برای غذاهای اضافه جهت نگهداری در یخچال و فریزر استفاده کنید.
۷) اگر هر روز با اتومبیل شخصی خود بیرون می‌روید یا به سروکار می‌روید، حداقل یک روز در هفته ماشین را در خانه گذاشته و با وسایل نقلیه عمومی تردد کنید.
۸) اگر تعداد افراد خانواده شما زیاد است، هنگام خرید مواد خوراکی مورد نیاز بهتر است به‌صورت عمده خرید کنید.
۹) لباس‌های خود را حتی‌المقدور با آب سرد و یا با ماشین‌های لباس‌شوئی که شیر اتصال آب گرم ندارند بشوئید چون هزینه برق مصرفی برای گرم کردن آب توسط ماشین لباسشوئی به مراتب زیاد است.
۱۰) برای هدر نرفتن گرما در زمستان و سرما در تابستان از نوارهای درزگیر پنجره استفاده کنید.
۱۱) استفاده از ترموستات (تنظیم کننده درجه حرارت) برای کاهش مصرف انرژی بسیار سودمند خواهد بود.
۱۲) برای برخی از خریدهای خود بدنبال حراجی‌ها و یا محل‌هائی بگردید که اجناس خود را با تخفیف می‌فروشند.
۱۳) به‌جای خرید کتاب به راحتی می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی استفاده کنید. علاوه براین، برخی از مجلات و نشریات به‌صورت رایگان در کتابخانه‌ها در اختیار شماست.
۱۴) قبل از اینکه برای خرید مواد غذائی و خوراکی از خانه بیرون روید خود را سیر کنید تا در سوپر مارکت‌ها دچار وسوسه خریدهای غیر ضروری نشوید.
۱۵) به‌جای پرداخت هزینه زیاد، به‌راحتی و با کمی تمرین از روی کتاب‌های راهنما می‌توانید خیلی امور منزل را خود به عهده بگیرید. به‌طور مثال نقاشی دیوارها، تزئین باغچه و حیاط، نگهداری و تعمیر لوازم برقی خانه و...
۱۶) خیلی از هدایائی که برای دوستان ود می‌خرید را می‌توانید با خلاقیت و ابتکار خود درست کنید. حتی کارت تبریک‌هائی که به مناسبت‌های مختلف برای دوستان می‌فرستید را خود طراحی کنید و با اینترنت، کارتی مناسب جهت تبریک برای دوست خود بفرستید.
۱۷) مراقبت و نگهداری از دندان‌ها روشی برای پیشگیری از هزینه‌های گران دندانپزشکی است. بنابراین سعی کنید دو بار در روز مسواک زده و به‌طور مرتب از نخ دندان استفاده کنید.
۱۸) ورزش مداوم و سازگار با بدن را فراموش نکنید، چون داشتن بدن و ذهنی سالم شما را از مخارج سنگین پزشکی و بیمارستانی نجات خواهد داد.
۱۹) برای کارهای ساده اتومبیل خود، یاد بگیرید که چطور می‌توانید خود این‌گونه کارها را انجام دهید و یا به مراکزی که نرخ پائین‌تر دارند مراجعه کنید.
منبع : ماهنامه اقتصاد خانواده