سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


امام‌زاده نجم‌الدین ، قزوین


این آرامگاه در روستای بكندی، در 43 كیلومتری جاده قزوین - رشت قرار دارد.
نقشه بنای مزبور عبارت از یك چهار ضلعی است كه طول هر ضلع آن 6/10 متر است. دیوارهای ضلع‌های چهارگانه بنا تا ارتفاع چهار متری با قطعه‌سنگ‌های سیاه‌رنگ لاشه و سنگ‌های سبز لایه‌ای‌شكل و ملاطی بسیار محكم و چسبنده ساخته شده است. در ارتفاع مزبور، ضلع‌های چهارگانه به یك هشت ضلعی منظم تبدیل گردیده‌اند كه ارتفاع هر یك از ضلع‌های آن در حدود دو متر است و به تمامی با آجر ساخته شده‌اند. سپس با فاصله كمی از لبه هشت ضلعی، پوسته گنبدی شكل خوش تركیب زیرین بنا برپا شده است. متأسفانه قسمت بالای پوسته مزبور فرو ریخته است، ولی به كمك تیرریزی، خرابی سقف را به شكلی تعمیر كرده‌اند.
وضع بنا به خوبی نشان می‌دهد كه در اصل پوشش خارجی دیگری داشته است كه بعدها فرو ریخته است. با توجه به شباهتی كه میان قسمت هشت‌ضلعی بنا و بنای آرامگاه حمداللّه مستوفی در قزوین وجود دارد،‌ می‌توان چنین پنداشت كه پوسته دوم گنبد بنا، مخروطی یا هرمی شكل بوده است.
در وسط ضلع جنوبی بنا، آثاری وجود دارد كه از بیرون بنا به داخل آن آورده شده است و نشان می‌دهد، در گذشته، در این محل درِ بزرگی متناسب با ابعاد بنا وجود داشته است كه بعدها آن را مسدود ساخته‌اند. در حال حاضر،‌ ورودی بنا را درِ كم‌عرض و محقری تشكیل می‌دهد كه در وسط ضلع شرقی بنا ایجاد شده است.
داخل امام‌زاده، مانند نمای خارجی آن، یك چهار ضلعی است كه ابعاد آن در داخل بنا 4/5 متر است. در بالای چهارضلعی، در گوشه‌‌های آن، چهار ترنبه ایجاد شده كه میان هر یك، یك سینه‌باز نیز به وجود آمده است. بنای امام‌زاده نجم‌الدین، با وجود آسیب‌هایی كه به قسمت بالای آن رسیده است، چه از نظر تناسب و شكل خارجی و چه از نظر مهارتی كه در تاق‌بندی آن به كار رفته است، یكی از آثار جالب‌توجه استان قزوین به شمار می‌آید.