شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

گروه گارنت Garnet


گروه گارنت Garnet
فرمول كلی این كانیها را می‌توان به صورت Sio۴M۲ در نظر گرفت. تركیب هر یك از كانیهای آن از یك فلز دو ظرفیتی و یك فلز سه ظرفیتی شركت دارند. طول واحد شبكه در گروناها، یكی از مهمترین عوامل تشخیص آنها از یكدیگر است كه و به كمك اشعه ایكس می‌توان مقدار آن را تعیین نمود و در نتیجه كانی را شناسایی كرد.
جلای این كانیها چرب یا شیشه‌ای است.
از روی شكل بلورها، جلای چرب، سختی زیاد و چگالی می‌توان آنها را شناسایی نمود. به استثناء گرونا به بقیه به آسانی ذوب می‌شوند و اجسام كروی شكلی با رنگهای متفاوت تولید می‌نمایند. بیشتر آنها پس از ذوب در اسید حل می‌شوند. رنگ گرونا متغیر بوده است و ممكن است قرمز، قهوه‌ای، سیاه. سبز، زرد، صورتی و یا سفید باشد. سختی آنها بین ۶ تا ۷/۵ بوده و وزن مخصوصشان بر حسب نوع كانی‌ تغییر می‌نماید.
اثر اسیدها و نقطه ذوب نیز بستگی به تركیب شیمیایی دارد. به طور كلی این كانیها به سختی در حل HF می‌شوند و گراسولار به آرامی با اسید گرم HCL حل واكنش می‌دهد.
بر حسب نوع دانه و نوع فلزات دو ظرفیتی و سه ظرفیتی به كار رفته در بلور نام كانی را مشخص می نمایند.
▪ پیدایش:
گروه گارنت مشخصه سنگهای دگرگونی می‌باشد. اما در برخی از سنگهای آذرین و بعضی از سنگهای رسوبی دارای منشاء تخریبی نیز یافت می‌شوند.
▪ در ایران:
شیستهای میكادار منطقه خلج مشهد و زمان آباد همدان، در اسكارنهای ورقه‌ورقه تنگ حنا در نیریز فارس، كوه گنبد رفسنجان و ........ یافت می‌شوند.
▪ كاربرد:
به عنوان ساینده در بتن‌های ضد سایش جهت پرداخت لوازم الكتریكی، برای تولید سنباده، تولید وسایل فیلتری و در انواع مرغوب‌تر، به عنوان سنگ نیمه جواهری به كار می‌رود.
منبع : سایت مفاهیم


همچنین مشاهده کنید