دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آیا باران عاملی برای زمین لرزه هست؟


آیا باران عاملی برای زمین لرزه هست؟
گروهی از زمین شناسان بعد از زیر نظر گرفتن چند زمین لرزه خفیف در کوههای باواریا به این نتیجه رسیدند که سیل و باران ممکن است باعث وقوع چندین زمین لرزه شده باشد.
سپاستیان هاینزل ، عضو دانشگاه پاتسلام و همکارش ، افزایش فشار آب درون صخره های متخلخل و جذب باران در زمین را به عنوان عامل زمین لرزه در گسلهای پاشنه مطرح کردند. تونی کرفت همکار هاینزل از دانشگاه لودینگ ماکسی میلیان در مونیخ اظهار داشت: تغییر و تحولهای خفیف باعث به وجود آمدن تاثیرات مهمی می شود.
حدس اصلی که در این خصوص وجود دارد این است که تغییرات در فشار جریان آب می تواند باعث به وجود آمدن زمین لرزه شود. بدین ترتیب کنش های لرزه ای می توانند به خاطر تغییرات میزان بارندگی فصلی باشند. با این وجود ، این رابطه هرگز به طور قاطعانه به اثبات نرسیده است و قاعدتا تصور می شود جریان آب بیشتری نسبت به آن چیزی که از طریق بارندگی تامین می شود مورد نیاز است.
به عنوان مثال پر کردن منبع آب به خاطر وزن آب یا نفوذ آب در صخره می تواند عاملی برای اعمال فشار بر گسلها باشد. حدس زده می شود یکی از مشهورترین زمین لرزه ها در سال ۱۹۶۷ در هند غربی از طریق منبع آبی که در سال ۱۹۶۲ به وسیله کینا دام پر شده بود اتفاق افتاد که پیش بینی می شد عاملی برای زمین لرزه ای ۷ ریشتری باشد و ۲۰۰ کشته بر جای گذارد.
تغییرات فشار از طریق برف در حال ذوب نیز ممکن است عاملی برای زمین لرزه باشد ، اما میزان بارندگی باعث تغییرات جزئی تری در جرم و جریان آب زیرزمینی می شود. در سال ۲۰۰۲ هاینزل و همکارش زمین لرزه های خفیف کوهستان هاچ استافن را مورد بررسی قرار دادند و بر مبنای نتایج مطالعاتشان به کنش های زمین لرزه ای در فصل تابستان موقعی که هوا بارانی است پی بردند.
محققان برای صحت ارتباط بین این دو چیز، آنها را آزمایش کردند ، آنها چگونگی نوسانات فشار آب در صخره ها را بر اساس مشاهدات روزانه میزان بارندگی حساب کردند و سپس از تغییرات حاصل برای ارزیابی میزان زمین لرزه استفاده کردند. پیشگویی ها از نظر تعداد و اندازه لرزش روز به روز با هم هماهنگ بودند.
خصوصا باران های سنگین در ماههای مارچ و آگوست می بارید ، کرفت بیان کرد: بعد از آن زمین لرزه از تنها یک یا دو لرزش به بالای ۴۰ لرزش در روز افزایش یافت. محققان فکر می کنند تاکنون شاید گسلهای این منطقه روی لبه های ریزش بی حرکت مانده باشند ، تا آن جا که فشاری ناچیز باعث حرکت آنها شود.
آیا این گسلها می تواند در مناطقی که زمین لرزه عظیم تر و خطرناک تر است اتفاق نیفتد؟ کرفت گفت: من فکر می کنم می تواند چنین چیزی اتفاق بیفتد. او به ارتباط نتیجه مساعدت آزمایش متلی میان کنش زمین لرزه ای و میزان بارندگی در جای دیگر جهان پی برد و از قشری که شباهت نزدیک با گسل در این مکانها داشت ، خبر داد
منبع : بیا تو جوان


همچنین مشاهده کنید