یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

معرفی سیلاژ ماهی (Fish silage) به عنوان یک ماده غذایی جدید در تغذیه دام و طیور


سیلو كردن وتهیه سیلاژ، یكی از روش های نگهداری و بهبود كیفیت مواد غذایی می باشد.مواد غذایی زیادی وجود دارند كه از آنها سیلاژ تهیه می شود. ماهی نیز یكی از مواردی است كه اخیرا از آن سیلاژ تهیه شده است و آزمایش های متعددی بر روی طرز تهیه این سیلاژ و اثرات آن بر رشد و نمو حیوانات مختلف صورت گرفته است. اصول تولید سیلاژ ماهی ، مشابه انواع دیگر سیلاژ است اما دو سیلاژ متفاوت از ماهی تهیه می شود كه عبارتند از :
۱. سیلاژ كربوهیدراته ماهی
۲. سیلاژ اسیدی ماهی
در هر دو مورد ، استفاده از ماهی لاغر و كم چربی سیلاژ بهتری خواهد داد و اثر منفی كمتری روی مزه گوشت و خوش خوراكی سیلاژ خواهد داشت.
در تولید سیلاژ كربوهیدراته، از یك ماده غنی از هیدروكربن نظیر گندم، سبوس، سیب زمینی و ... استفاده شده كه كمترین مقدار ماهی %۱۰ و بیشترین مقدار آن در این سیلاژ %۶ بوده است. این سیلاژ برای تغذیه گاو، طیور و خوك های جوان استفاده شده است.
در تهیه سیلاژ اسیدی، به ماهی اسید افزوده می شود تا از تزاید باكتری ها جلوگیری كند و در اینجا آنزیم های تجزیه كننده پروتئین ها تحت عنوان كاتپسین ها (cathepsins) كه در عضلات و معده ماهی وجود دارند، فعالیت می كند و بهترین PH برای فعالیت این آنزیم ها بین ۵-۴ می باشد.
سیلاژ ماهی می تواند به صورت خشك یا مایع به مصرف تغذیه دام و طیور برسد و در طیور می تواند به عنوان منبع اصلی پروتئینی به كار رود.
آزمایش های متعدد نشان داده است كه در گروهی از سمورها ، مصرف سیلوی ماهی در مقادیر بالا (%۴۰)، عوارضی نظیر ضایعات خونی شامل كاهش غلظت هموگلوبین و كاهش تعداد RBC ایجاد كرده است و مقادیر ۸-۵ درصد ، بهترین نسبتی است كه برای رشد و تولیدمثل لازم می باشد. در مجموع، گزارش ها حاكی از موفقیت آمیز بودن كاربرد سیلاژ ماهی به عنوان یك ماده غذایی در تغذیه دام و طیور می باشد كه علاوه بر ارزان و ساده بودن تهیه آن ، حاوی مواد مغذی و عناصر متعددی از جمله ید نیز می باشد.در پایان نگارنده یاد آور می شود كه با توجه به وجود منابع دریایی و آبی گوناگون در سطح كشور و نیز بهره وری هر چه بیشتر از این منابع ، لازم است به تولید محصولاتی همچون سیلاژ ماهی توجه كافی مبذول گردد كه خود می تواند در راستای كارآفرینی و اشتغال زایی نیز گام مؤثری باشد.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران