پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

در جست وجوی هوش فرازمینی


در جست وجوی هوش فرازمینی
ستاره شناسانی كه در جست وجوی حیات فرازمینی هستند اكنون لیست كوتاهی از مكان‌هایی كه می‌باید تلسكوپ‌های خود را به سمت آنها نشانه بروند، تهیه كرده اند. دانشمندان می‌گویند این مكان‌ها شامل ستاره‌های نزدیكی هستند كه به دلیل اندازه، سن و تركیب مناسب سیاره‌هایی مشابه زمین دارند كه به دور آنها می‌چرخند. این ستاره شناسان طی جلسه «انجمن آمریكا برای اعتلای علم» گفتند كه كاهش سرمایه گذاری فدرال باعث شده كه سازمان های خصوصی اولین كسانی باشند كه در صورت وجود حیات فرازمینی موفق به كشف آن شوند. دكتر «مارگارت ترنبول» اخترشناس موسسه Carnegie واشینگتن یك لیست كه شامل ده ستاره اصلی است را تهیه و ارائه كرده است. ستاره های اشاره شده در لیست اولین اهدافی خواهند بود كه توسط «سیاره یاب زمینی» سازمان ناسا جست وجو می‌شوند. این سیاره یاب سامانه ای از دو رصدخانه مدارگرد است كه پرتاب آن برای سال ۲۰۲۰ برنامه ریزی شده است. «ترنبول» می گوید: «چهارصد میلیارد ستاره در كهكشان وجود دارند و مسلماً ما قصد نداریم كه سیاره یاب را به سوی تمامی آنها نشانه گیری كنیم.» بنابراین «ترنبول» از طرف سازمان ناسا و موسسه «جست وجو برای هوش فرازمینی» كه به طور مستقل برای آن سرمایه گذاری شد لیست خود را به ستاره هایی محدود كرد كه سیاره هایی دارای آب مایع به دور آنها می‌گردند. وی اضافه می‌كند: «ما قصد داریم كه این سیاره های قابل سكونت را با چشم خودمان مشاهده كنیم. بنابراین ستاره‌ها نباید خیلی درخشان باشند زیرا ممكن است درخشش زیاد باعث مبهم شدن سیاره‌ها شود.» احتمالاً ستاره های متغیر كه خنك تر و گرم تر می شوند شرایط مساعدی برای ایجاد و حفظ حیات ندارند. بنابراین این نوع ستاره ها و ستاره هایی كه خیلی جوان و یا پیر هستند نیز در این لیست جا داده نشدند.
برخی از ستاره‌ها آنقدر گازی هستند كه نمی‌توانند سیاره‌هایی مانند زمین را خلق كنند زیرا زمین حاوی مقدار زیادی فلز است. تعداد دیگری از ستاره ها دارای همراهان بسیار بزرگ هستند. گرانش این همراهان در شرایط یكنواخت و ثابت مورد نیاز برای تكامل حیات تداخل ایجاد می‌كند و بنابراین كاندیداهای مناسبی نیستند.
• لیست ۱۰ ستاره اصلی
یكی از ستاره‌هایی كه در این لیست قرار دارد «Pegasus ۵۱» (اسب بالدار) است. اخترشناسان سوئیسی در سال ۱۹۹۵ گزارش دادند اولین سیاره را در ورای سامانه خورشیدی ما ردیابی كرده اند كه به دور «Pegasus ۵۱» می چرخد. این سیاره یك غول شبیه مشتری است.
یكی دیگر از ستارگان «Sco ۱۸» است كه در صورت فلكی عقرب قرار دارد و بسیار شبیه خورشید است. «epsilon Indi A» ستاره دیگری است كه درخشش آن یك دهم خورشید است. «alpha Centauri B» كه عضوی از نزدیك ترین سامانه خورشیدی به سامانه ماست از دیگر كاندیداهاست. به گفته «ترنبول»: «حقیقت این است زمانی كه به این سامانه‌های خورشیدی قابل سكونت نگاه می‌اندازیم واقعاً سخت است كه آنها را رتبه بندی كنیم. من اطلاعات كافی در مورد هر كدام از این ستاره‌ها ندارم تا بگویم كدام یك بهترین كاندیداست.» اما دكتر «كارول كلی لاند» از دانشگاه كلرادو استدلال می‌كند كه اخترشناسان با جست وجو به دنبال سیاره‌هایی كه بسیار شبیه زمین هستند تحقیقات خود را محدود می‌كنند.
وی می‌گوید: «در واقع من فكر می‌كنم كه ما می‌باید به دنبال حیاتی باشیم كه برای ما شناخته شده نیست.» وی در ادامه می گوید كه حیات در روی كره زمین- بر اساس DNA كه از اجزای اصلی مشخصی ساخته شده- آنقدر مشابه است كه احتمالاً از یك منشاء مجزا به وجود آمده است. «كارول» اضافه می‌كند كه ممكن است حیات در مكانی دیگر از اجزا و تركیبات متفاوتی ساخته شده باشد و یا اینكه از ساختار كاملاً متفاوتی برخوردار باشد.
abc.net.au,Feb.۲۰۰۶
منبع : روزنامه شرق