پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پیروزی حزب الله در نبرد زمینی


پیروزی حزب الله در نبرد زمینی
سرانجام پس از هجده روز درگیری اسرائیل ناچار شد نیروهای خود را از مناطق مرزی جنوب لبنان خارج كند. شبكه تلویزیونی الجزیره از عقب نشینی گسترده نیروهای اسرائیلی از مناطق بنت جبیل و استقرار این نیروها در مارون الرأس خبر داد. این منبع افزود: به دنبال تصمیم اسرائیل مبنی بر كاهش عملیات زمینی و جایگزین كردن آن با عملیات هوایی در جنوب لبنان، لحظاتی پیش ارتش اسرائیل دستور عقب نشینی نیروهای خود را از منطقه بنت جبیل صادر كرد و تنها نیروهای بسیار محدودی در برخی از مناطق خارج از بنت جبیل مستقر هستند. خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داد كه نیروهای اسرائیلی از منطقه بنت جبیل خارج شده اند.
بنت جبیل یكی از مهم ترین مواضع استراتژیك حزب الله در جنوب لبنان بود كه اسرائیل پس از یك هفته درگیری شدید هوایی و زمینی نتوانست آن را تصرف كند. روز چهارشنبه گذشته اسرائیل در درگیری های این منطقه دست كم ۱۳ سرباز خود را از دست داد. با این وجود اسرائیل همچنان تاكید دارد كه این یك «عقب نشینی تاكتیكی» است و هدف از آن استفاده از حملات هوایی بر ضد نیروهای حزب الله است. در پی این عقب نشینی، اسرائیل مناطق بنت جبیل را هدف حملات موشكی خود قرار داد. شبكه خبری الجزیره می گوید عقب نشینی اسرائیل از مناطق بنت جبیل و مارون الراس به عنوان چراغ سبزی به جامعه بین المللی است و اسرائیل قصد دارد با این تاكتیك بگوید برای حل بحران آماده است و این اقدام را به عنوان حسن نیت انجام داده است. در یك خبر دیگر گفته شد دیروز بعدازظهر حزب الله مناطق صفد، كرمئیل، جرایه و كریات شمونه را هدف حملات موشكی خود قرار داد. در یك تحول دیگر سیدحسن نصرالله دبیركل حزب الله دیشب طی سخنانی پیروزی نیروهای مقاومت را به مردم لبنان و مسلمانان جهان تبریك گفت. وی یادآور شد این پیروزی برای همه لبنانی ها است نه یك طایفه خاص.
نصرالله در ادامه سخنان خود كه از روی متنی نوشته شده آنها را قرائت می كرد گفت: هیچ گروهی یا دسته ای نباید از پیروزی مقاومت نگران باشد و بیم به خود راه دهد. ما طی این دوره شاهد تحركاتی بودیم كه به ما روحیه می داد و ما را تشویق می كرد. باید همه در حال حاضر مراقب باشیم و واكنش نامناسبی از خود بروز ندهیم. زیرا چنان واكنش هایی در خدمت دشمن خواهد بود. نصرالله در ادامه سخنان خود از همه علما و روحانیون به ویژه آنهایی كه از مقاومت پشتیبانی كردند تشكر كرد و گفت: ما امروز از خصومت ها حرف نمی زنیم بلكه طرفدار وحدت و انس و الفت هستیم. نصرالله درباره نقش ایران و سوریه در این چند روز گفت كه این دو كشور از هیچ كوششی در راه تقویت مقاومت و پشتیبانی از ملت لبنان دریغ نكردند. وی این سخنان را در پاسخ به كسانی گفت كه از حزب الله پرسیده بودند پس متحدان شما در این شرایط كجا هستند. به گفته او سوریه و ایران هرگز بر سر آرمان های خود معامله نكردند و راه سازش را در پیش نگرفتند. این دو كشور در سطح جهانی تمام توان خود را برای توقف حملات تجاوزگرانه اسرائیل به كار بردند و سوریه به هزاران لبنانی آواره شده پناه داد.نصرالله در پایان سخنانش به مردم توصیه كرد كه وحدت داشته باشند و تحمل و خویشتنداری به خرج دهند تا خداوند به آنها پاداش دنیا و آخرت بدهد. وی افزود: «شما جاودان هستید. شما چون كوه استوار هستید و ما پس از خدا فقط به شما امید بسته ایم. من دست های شما را می بوسم، پاهای شما را می بوسم كه ثابت قدم است. من سرهای شما را می بوسم كه سرافراز است و اگر مرا بپذیرید یكی از شماها هستم و چون برادری در كنار شما خواهم بود. من به دشمنان می گویم این جنگ هرچه طول بكشد، ما اهل جنگ هستیم. ما شكست نمی خوریم. به بوش و اولمرت و همه طاغوت ها می گویم، هرچه قدرت دارید به كار بندید، با این وجود شما نمی توانید مقاومت ما را بشكنید.»
‌● افزایش محبوبیت حزب الله
محمد رهبر:لبیك یا نصر الله. جوان شیعه با شلوار جین و ریش آنكادر كرده، پرچم حزب الله را بالای سر برده بود و آنچنان فریاد می كشید كه رگ های گردنش در التهاب گسستن بود. اینجا شرق بیروت است، محله ای امن از بمب و موشك اسرائیل در میانه اقلیم مسیحیان و مجسمه های مریم مقدس. اینها كه در میدان ایستاده اند، بیشتر مهاجران جنوبند، از جایی مثل الخیام، صور و بنت الجبیل كه آواره بیروت شده اند و همه شیعه. جوان سی و چند ساله شیعه همان است كه با بنز دنده اتوماتش به روستای «الفنار» آمده ایم، میان داری می كند، چند زن محجبه و یكی دو خانم بی حجاب به جمع می پیوندند و گرم شعار دادن. نام سید حسن نصر الله از دهانشان نمی افتد، عكس های متنوع نصر الله با این آیه قرآن است كه: فأن حزب الله هم الغالبون. از وقتی گفته ایم كه خبرنگار ایرانی هستیم آن تسبیح شیعه كه از البرز تا صور و صیدا كشیده شده تپیدن گرفته. گویا شیعیان هرجا كه باشند عاقبت شمایلی یگانه دارند. صندلی می آورند و بعد نوشابه. در این حال و روز كه می دانیم آواره اند، پذیرایی خوبی می كنند.
دختر و پسرهای شیعه و این طرف و آن طرف مسیحیانی كه می توان صلیب را برگردنشان دید از پنجره ها سر بیرون كرده اند و این شور شادمانه را نگاه می كنند. لبنان زیر آتش اسرائیلی ها است. تنها می توان در كوچه و خیابان های بیروت هوادارانش را دید كه سیدحسن را به جان دوست می دارند و می گویند این خانه های ویران شده مان فدای جان نصرالله؛ حسین همان میاندار آوارگان به ترتیل و شمرده می گوید. شب پیش نصرالله پیام تلویزیونی به مردم لبنان داد. زن آواره اهل صور می گوید كه با دیدن تصویر سیدحسن بر صفحه تلویزیون گریسته است و باز اشك در چشمانش حلقه زد. تنها چیزی كه غمش نیست فرو ریختن خانه اش است با موشك هلیكوپتر اسرائیلی. فریاد یا اباعبدالله، پایان شعارها است. بعد سوار ماشین می شویم تا به دانشگاه زبان های خارجی بیروت برویم در همان شرق شهر، جایی كه كلاس هایش شده مأمن آوارگان. در این چند روز اگر سوار بر خودرو شیعیان شده باشیم، صدای نوحه های عربی و ادعیه بلند بوده، فضای محرم در این هفته ها كه حزب الله درگیر جنگ است، تسلی بخش شیعیان است و اگر راننده سنی باشد رادیوی لبنان را گوش می دهد كه سرشار است از سرودهای حماسی كه با صدای مضطر و بم اعراب، مو به تن راست می كند.
شیعیان لبنان پنج وعده نماز را بر سر وقتش می خوانند و بسیاری انگشترهای «حرز» به انگشت دارند. در میانشان خوش پوش هم كم نیست و خیلی ها ریش و شارب را از ته زده اند، اما به وقت نماز كه می رسند، الصلاه می گویند تا حالی كنند كه به نماز می روند. در محلات شیعه نشین كه با تخریب ضاحیه در جنوب بیروت، پراكنده شده در تمام شهر، تصویرهای بزرگ سیدنصرالله پرچمی است كه اردوگاه شیعیان را نشان می دهد. پوسترهای امام موسی صدر و امام خمینی در دستشان است و به ایرانی كه می رسند با شور و حرارتی كه به دیدار برادر پس از سال ها دور می ماند، تصاویر رهبران ایران را تكان می دهند. بارها گفته اند یا اخی، ایرانی ها برادرانی محسوب می شوند كه به گمان شیعیان لبنان ریگی به كفش ندارند. اول می گویند ایران و بعد سوریه برادران حزب الله هستند. در لبنان شیعه كاملاً متحد به نظر می آید. دیگر آن نزاع میان حزب الله و امل دو جنبش شیعی كه سالیانی در جنگ بودند، رخت بربسته و بعد از سیدحسن نصرالله، این نبیه بری است كه از محبوب ترین كسان نزد شیعیان به حساب می آید.
●●●
جنگ لبنان جبهه ندارد. اسرائیل و حزب الله صحنه رزم را مثل شطرنج آرایش داده اند و هر حركتی را به تاملی و نگاهی به موقعیت حریف واسپرده اند. جاسوسان اسرائیلی در همه جا حضور دارند تا پایگاه های حزب الله را شناسایی كنند. اما باز هم موشك های حزب الله شلیك می شود و به شمال اسرائیل می رسد. می گویند جنگنده های اسرائیلی چنان احاطه ای بر مناطق دارند كه محل استقرار آتشبارهای حزب الله را پس از دقایقی به موشك می بندند اما پس از شلیك، كاتیوشاها یا از راه دور كنترل می شوند و فرمان شلیك می گیرند و یا بر پشت خودروهای رزمی یكسره در حركتند. چریك های حزب الله هم به چشم نمی آیند حتی آنها كه از مناطق درگیری زمینی اسرائیل و حزب الله در مارون الراس آمده اند چریك های حزب الله را ندیده اند. تنها اثر كشته شدگان است كه بر دوش اسرائیلی هاست، پیكرهای بی جان چریك های حزب الله تنها تصویری است كه CNN از مرز اسرائیل مخابره می كند. زیارت عاشورا از بلندگوهای ماشین حسین پخش می شود، كوچه ها را انگار هزاربار رفته باشد به چرخش فرمانی رد می كند، تا می رسیم به همان دانشگاه آوارگان. آواره های شیعه در كلاس ها نشسته اند، آمارشان بر دفتری ثبت است و غذا و آب می آید. ناهار امروز نان و گوجه فرنگی و كالباس است كه اول از همه به برادران ایرانی می دهند. تسبیح شیعه از ایران تا قلب بیروت متصل و بی وقفه ذكر می گوید.
●●●
روحیه شیعیان لبنان كه با حملات حزب الله به اسرائیل هر روز نیرومندتر شده به سنیان و مسیحیان نیز تسری پیدا كرده. رهبران ناموافق جنگ از جنبلاط و جعجع گرفته تا سعد حریری كه به واسطه كشته شدن پدرش رفیق حریری مقبولیتی یافته دیگر چندان ناخرسندی از مقاومت ندارند. حالا دیگر حزب الله از تمامیت ارضی لبنان دفاع می كند و جای ارتش را گرفته و نیروهای ارتش هم از این حال و روز بدشان نمی آید و با عقبه حزب الله در رتق و فتق امور و جای دادن به آوارگان شیعه همكاری می كنند. از همین بود كه وقتی خبرنگاران ایرانی را به یكی از مراكزی كه از آن نیروهای سمیر جعجع بود و محل اسكان آوارگان، راه ندادند،حسین به درجه داری در ارتش زنگ زد و به فاصله ای اندك جیپ نظامی آمد و راه را باز كرد. همبستگی لبنانی ها در روزهای جنگ جای آن تفرقه جنگ زا را گرفته. بنیادهای خیریه در پارك، مدرسه، دانشگاه و هر جا كه آواره ای است فعال شده اند و كار می كنند. بی هیچ مزد و مواجبی. چهره های امدادگران و خیرین هم به همه مردم لبنان شبیه است و نه فقط شیعه. شهرداری لبنان در روزهای جنگ كارگران خارجی اش را از دست داده اما شهر همچنان تمیز است و كار و بار جمع آوری زباله به وضع ناهنجاری نكشیده. این سر و وضع آبرومند بیروت مدیون گروه های مردمی است كه آستین بالا زده اند و جا رو به دست گرفته اند، مثل همین دختر لبنانی كه با سر و وضع شیك و دوربین آویخته به گردن خیابان را جارو می زند.
●●●
- از كجا می آیید؟
- ایران، خبرنگاریم.
- ایران را دوست دارم، تنها كسانی هستند كه ما را مقابل اسرائیل حمایت می كنند.
- جایی برای اقامت دارید؟
- در هتل هستیم.
- اگر جایی ندارید در همین مدرسه اتاقی برایتان آماده كنیم.
اینها را حسین می گوید و از حزب اللهی ها خداحافظی می كنیم.
منبع : روزنامه شرق