چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا


گور دختر ، کازرون


آرامگاه «گوردختر» در جنوب غربی جره، به دوران هخامنشیان تعلق دارد. این آرامگاه با تخته سنگ‌های بزرگ كه بدون ملاط روی یكدیگر استوار گردیده‌اند،‌ ساخته شده است. این بنای تاریخی شامل یك اتاق مستطیل شكل با بامی شبیه به شیروانی است كه بر فراز یك سكوی سنگی سه پله بنیاد نهاده شده است. اتاق آرامگاه را یك در سنگی یك پارچه مسدود می‌كرده كه امروزه از میان رفته است. آرامگاه گور دختر،‌ شباهت فراوانی به آرامگاه كوروش در پاسارگاد دارد.
هر چند در تعلق داشتن آرامگاه گور دختر به دلیل سبك معماری آن به دوران هخامنشیان، جای كمترین تردیدی نیست، اما انتساب آن به یك پادشاه معین دشوار است، زیرا بنای ذكر شده هیچگونه نبشته‌ای ندارد.
آرامگاه «گور دختر» بدون كمترین تردید نمونه‌ قدیمی‌تر آرامگاه كوروش است. برخی از باستان‌شناسان عقیده دارند كه این بنا، حلقه واسطی میان معماری هخامنشی و عیلامی است، زیرا مقابر عیلامیان به صورت خانوادگی ساخته می‌شده كه پس از مرگ هر عضو خانواده، وی را در میان مردگان دیگر خانواده دفن می‌كرده‌اند و آرامگاه گور دختر هم دارای همین ویژگی است. وجود محل‌های جداگانه در قسمت بالا و پایین بنای گور دختر، برای گذاشتن جسد، در عین حال كه نمودار دفن جسدهای دوگانه به نظر می‌رسد، می‌تواند دلیل تأثیر وضع مقابر عیلامی در این بنا نیز باشد.