دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

شگفتی در محاق


شگفتی در محاق
● شگفتی سازان جام بدون شگفتی
جام جهانی اخیر، از دیدگاه دیدار شگفتی ها حقیقتاً بی بهره بود. آن هم در قرنی كه جام هفدهمی را در آغازین سال های خود داشته كه مملو بود از حذف بزرگان و دستیابی گمنام ها به جایگاه هایی كه حتی در خواب نمی دیدند، به گونه ای كه به اعتقاد دوست داران شگفتی نیز هیجان ماجرا، واقعاً لوث شد.
حتی در فوتبالی ترین قاره دنیا نیز، مسابقات یورو را یك تیم درجه چندمی همچون یونان فتح می كند. اما در ششمین سال هزاره سوم، جامی برگزار می گردد كه تمامی معادلات به سود نامداران این رشته پرطرفدار رقم می خورد. هر آنكه پنداشته می شد می تواند برخلاف پیشینه نه چندان درخشانش، قدی علم كند و سقف ها را بشكافد، به سرعت كنار رفت به گونه ای كه در جمع هشت تیم برتر جام، تنها غریبه ای به نام اوكراین دیده می شد. بیاییم تك تك تیم هایی كه در همین جام منطق، اندكی خلاف باورها عمل كردند را مختصراً از نظر بگذرانیم:
۱- اكوادور: در اولین حضور خود در این مجمع بزرگ، اسیر بی تجربگی شد. در جام امسال، كارش ساده تر به نظر می رسید اما شانس صعود در كنار میزبان، بیشتر به لهستان داده می شد، تیمی كه گویی پس از سال ها، قصد تكرار خاطرات خوش دو عنوان سومی در سال های ۷۴ و ۸۲ را دارد. اكوادور در همان بازی سرنوشت ساز گروه، با شكست لهستانی ها، سرنوشت را تغییر می دهد. وقتی در این بازی هم به پیروزی رسیدند، برد كاستاریكا زیاد سخت نمی نمود. اما كار به همین جا تمام نمی شود. بازی تعیین سرگروهی را مقتدرانه می بازند و در مرحله بعد، هر چند نتیجه نشان نمی داد ولی برابر انگلیس، نمایشی در حد عبور نداشتند. پس نباید به آنها عنوان شگفتی ساز را داد چون با یك بازی، نمی شود ره به جایی برد!پس این مورد را باید به عملكرد ضعیف لهستان و شروع خودباورانه آنها نسبت داد.
۲- استرالیا: كشوری پیشرفته اما در نقطه ای دورافتاده كه همین خصوصیت منفی مانع رشد ورزش شان به اندازه صنعت و تجارت شده است. در فوتبال باید مسابقه داد تا پیشرفت كرد آن هم مسابقه با رقیبان قدرتمند. استرالیا در قاره خود، بی رقیب است. برای برگزاری مسابقات بزرگ، باید به بازی های تداركاتی بیندیشد كه خوب تعداد یك چنین بازی هایی آن هم با قدرت های بزرگ، نمی تواند زیاد باشد. آنها بیشتر به این متكی اند كه بازیكنان تیم شان، اكثراً از سنین پایین در اروپا پرورش یافته اند و حال، در سطح اول فوتبال این قاره می درخشند. پس از سال ها ناكامی در بازی های پلی آف با منتخبان آخر قاره های مختلف، این بار به قطار جام جهانی رسیدند. مجمع شان مملو از ستارگان نامی بود ولی تجربه كم حضور در این عرصه ، شانس بالایی را برای آنها در تصورها نمی گنجاند. ژاپن و كرواسی شاید بیشتر مدعی می نمودند. در یك بازی عجیب برابر ژاپن، ورق را در دقایق آخر برگرداندند و به عنوان شانس صعود مطرح شدند. از برزیل شكست خوردند و به لطف تساوی كروات ها و چشم بادامی ها یك تساوی هم به آنها مجوز صعود می داد، امری كه محقق شد و حریف قهرمان جام شان كرد.
در اینجا بود كه عیار واقعی شان را عیان كردند.بازی را با آتزوری ها بسیار پایاپای دنبال می كردند و تكرار شگفتی كره را با مربی چهار سال پیش آن تیم، دور از نظر نشان ندادند البته این بار بی حرف و حدیث تر! ایتالیا بر آنها برتری نداشت و همه باور كرده بودند كه برنده را نمی توان به دقت پیش بینی كرد اما امان از بخت بد كه داور دیدار زمین خوردن گروسو را خطا تشخیص داد و در دقیقه ،۹۲ جریمه سنگین پنالتی را به استرالیایی ها تحمیل كرد. آنها شكستی سربلندانه را پذیرفتند اما اثبات كردند بیش از اینها شایسته اند. استرالیا را به حكم بازی هایش سوای حذف در مرحله یك هشتم نهایی، می توان یك شگفتی نامید.
۳- غنا: در اولین حضورشان در جام جهانی، بازی نخستین را به ایتالیا واگذار كردند اما پس از آن باور موفقیت شان را به رخ جهان كشیدند. آنجا كه شانس مسلم قهرمانی از دیدگاه بسیاری از كارشناسان كه از نظر فیفا نیز دومین تیم برتر جام بود را در یك بازی قدرتمند و برتر با دو گل مغلوب كردند. آن قدرعالی بازی كردند كه به آنها شانس شگفتی سازی داده شود. آمریكا را نیز شكست دادند و به سوی دور بعد پرواز كردند اما شانس یاری شان نكرد. به مدافع عنوان قهرمانی برخورد كردند و در دیداری كه به حكم نتیجه، باختی مقتدرانه داشتند، تحسین همگان را برانگیختند و بیشتر به ناهمخوانی خطوط تهاجمی و تدافعی خود باختند، جایی كه قدرتمندانه یورش می بردند اما خوب دفاع نمی كردند. آنها به هیچ وجه، قابل مقایسه با اكوادور نبودند و شاید اگر به برزیل برخورد نمی كردند رنگ افتخار بیشتر را می دیدند. به آنها نیز می توان حكم شگفتی را داد.
۴- اوكراین: در مسابقات مقدماتی، در گروهی نسبتاً سخت، اولین جواز قاره سبز را برای حضور در این فستیوال جهانی كسب كردند. با این تفسیر، شانس خوبی را در این جام به آنها می دادند اما با باخت سنگین و دست و پا بسته به ماتادورها، نظرها را از خود برگرداندند. اما خود ناامید نشدند و با شكست ۰-۴ عربستان و برد تونس، در یك بازیابی موفق، سهم پیش بینی شده قبلی شان از این گروه را بازپس گرفتند. به لطف اتفاقات عجیب گروه مجاور، از خطر رویارویی با خروس ها جستند و به سوئیس برخورد كردند.
شانس بیشتر به رقیب شان داده می شود اما در بازی ۱۲۰ دقیقه تلاش در دیداری نه چندان جذاب ختم به ضیافت پنالتی ها شد و سوئیسی ها خود را بسیار بی تجربه در این عرصه نمایش دادند و بدون گل زده، اوكراین را مسافر دور بعد كردند، جایی كه یاران شوا، به راحتی ۰-۳ مغلوب ایتالیا شدند. اوكراین از لحاظ نتیجه شگفتی ساز نشان داد اما كمتر تحسینی را برانگیخت كه آنكه باید را برد و به آنكه باید باخت. بیشتر از قدرت خودی باید ممنون بخت باشند! پس تنها چهار تیم در جمع ۳۲ تیم بیش از پیش بینی ها عمل كردند آن هم با این وجود كه اكوادور در تنها یك دیدار، برد حریف را به سود خود كرد و اوكراین كه سپاسگزار شانس و بازاریابی نسبتاً موفق خود بود.
علی محسنی
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید