یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا


امروز شنبه ۲ آذر ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ


امروز شنبه ۲ آذر ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ
امروز شنبه ۲ آذر ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ برابر با ۲۳ ذیقعده سال ۱۴۲۹ هجری قمری و ۲۲ نوامبر سال ۲۰۰۸ میلادی
● ۱۸ سال پیش درچنین روزی - ۲آذرماه۱۳۶۹هجری شمسی:
مهدی خالدی موسیقی دان با سابقه در هفتاد و یک سالگی در تهران درگذشت. خالدی موسیقی را نزد استاد صبا آموخت و پس از ایشان دومین نوازنده‏ای است که در رادیو به تکنوازی پرداخت. استاد خالدی به مدد هوش فراوان خود در مدتی کوتاه تمام ردیف‏ها را آموخت و به جز سبک استاد صبا، شیوه‏های دیگری نیز در نواختن ویلن ابداع کرد که هم اکنون توسط نوازندکان و اهل فن نواخته می‏شود.
● ۸۲ سال پیش درچنین روزی - ۲آذرماه سال۱۳۰۵هجری شمسی:
غلام حسین درویش خان معروف به درویش خان از موسیقی دانان بزرگ ایران بدرود حیات گفت. درویش خان در کودکی نواختن سه تار و بعد تار را نزد پدر آموخت. درویش خان ساختمان سه تار را استادانه تکمیل کرد و یک سیم به پنج سیم آن افزود و آن را به صورت متداول امروز درآورد. همچنین درویش خان پیش درآمدهای بدیع ابداع کرد که گامی مؤثر در راه پیشرفت موسیقی ایران بشمار می‏رود. استاد به تصنیف توجه بیشتری داشت و به آن رونقی تازه بخشید. درویش خان موسیقی سنتی را از دربار امیران و سلاطین به میان مردم آورد و در کلاس خصوصی خود به احوال شاگردان مستمند و با استعداد خود رسیدگی می‏کرد.
● ۸۵۱ سال پیش درچنین روزی - ۲۳ذیقعده سال۵۷۸هجری قمری:
« ابن نجّار» مورخ و محدث و ادیب شافعی مذهب دربغداد بدنیا آمد. او تا سال۶۲۴هجری قمری: با مسافرتهای متعدد به شهرها و سرزمینهای مختلف ازدانش علمای بسیاربهره برد و سرانجام خود ازعلمای پرآوازه روزگارشد. ابن نجارازاطلاعات تاریخی و شرح حال رجال که دراین سفرها گردآورده بود برای تألیف کتابهای خود استفاده کرد. ازآثارابن «نجارمَناقِبُ الاِمامُ الشّافِعی و اَلدُّرَةُ الثَّمینَةُ فی تاریخِ المَدینه » را می‎توان برشمرد.
● ۱۰۲۶ سال پیش درچنین روزی - ۲۳ذیقعده سال۴۰۳هجری قمری:
«قاضی ابوبکراحمدبن طَیِّب » ملقّب به باقِلانی ازمتکلمان عهد عَضُدُ الدّوله دیلمی دربغداد درگذشت. وی تحصیلات مقدماتی را درزادگاهش بصره به پایان رساند و سپس دربغداد سکونت اختیارکرد. باقِلانی ازحامیان فرقه اشعریه بشمارمی‎رفت و به بحث و جدل علاقمند بود. او همواره با شیخ مفید به بحث و مناظره می‎پرداخت اما همیشه درپایان بحثها شوریده و مبهوت می‎ماند. ازجمله آثارباقِلانی «اِعجازُ القُرآن، اَسرارُ الباطِنیَّه و هِدایَةُ المُستَرشِدین» را می‎توان ذکرکرد.
● ۱۱۲۰ سال پیش درچنین روزی - ۲۳ذیقعده سال۳۰۹هجری قمری:
« ابوعبدالله حسین بن منصور» ملقّب به حلاّج عارف و صوفی مشهوربه دستورمقتدرعباسی کشته شد. او دربیضا درمحلی نزدیک استخرفارس متولد شد. اما درواسط عراق پرورش یافت. حلاّج ازاوایل جوانی به زهد و ریاضت روی آورده بود ازاین رو نزد «سهل بن عبدالله تُستَری» رفت و مدت دوسال نزد وی شاگردی کرد. سپس همراه استاد خود به بصره تبعید شد. پس ازآن سفرهای بسیارکرد و عاقبت به اهوازرفت. حلاج درسال۲۹۷هجری قمری دستگیرشد و یکسال بعد اززندان گریخت و این باربه شوش رفت. اما مجدداً دستگیرشد و بدستورمقتدر و با قضاوت ابوعَمرو، خون حلّاج ریخته شد. حسین حلاج رادر چنین روزی به دار آویختند و سرش را ازتن جدا کردند. کتابها و اشعاری را به حلاج نسبت می‎دهند که «قرآنُ القُرآن و دیوان اشعار»ازآن جمله‎اند.
● ۱۱۷۳ سال پیش درچنین روزی - ۲۳ذیقعده سال۲۵۶هجری قمری:
«زُبَیربن بَکّار» ازعلمای نامدارمدینه درگذشت. وی مدتی سمت قضاوت شهرمقدس مکه را به عهده داشت. ابن بکاربرنَسَب نامه‎های قریش وقوف کامل داشت و کتابی دراین باره نوشت که به نَسَب قریش مشهوراست. ازدیگرآثاراو« اَخبارُ الحَرَب و اَلاُوس و الخَزرَج» را می‎توان نام برد.
● ۶۵ سال پیش درچنین روزی - ۲۲نوامبرسال۱۹۴۳میلادی:
درجریان جنگ جهانی دوم کشورلبنان به استقلال رسید. لبنان بعد ازخروج ازتسلط عثمانی بنابر تصمیم جامعه مللی تحت سرپرستی فرانسه قرارگرفت. اما سرانجام فرانسه درسال۱۹۴۳میلادی استقلال لبنان را برسمیت شناخت. قابل توجه است که درزمان نفوذ فرانسوی ها درلبنان، فاصله طبقاتی میان مسیحیان ثروتمند و عربهای مسلمان بسیار زیاد شده بود. لبنان درخاورمیانه واقع و با سوریه و رژیم اشغالگر صهیونیستی مرز مشترک دارد.
● ۱۳۱ سال پیش درچنین روزی - ۲۲نوامبرسال۱۸۷۷میلادی:
توماس ادیسون مخترع برق گرامافون را اختراع کرد. گرامافون ادیسون ازیک استوانه با پوشش نازکی ازقلع ساخته شده بود که با کمک دست به چرخش درمی آمد. به هنگام صحبت درلوله استوانه ای شکل عملیاتی درآن صورت می گرفت و درنتیجه ارتعاشهای مکانیکی صدا ضبط می شد. ادیسون برای اختراع گرامافون ۷سال آزمایش و تحقیق کرد.
منبع : سایت خبری ایران