شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


نیستان و گلهای ایرانی برنامه هایی از گروه فرهنگ و هنر، رادیو فرهنگ


نیستان و گلهای ایرانی برنامه هایی از گروه فرهنگ و هنر، رادیو فرهنگ
▪ دکتر شاهین فرهت (آهنگساز، استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)
شبکه فرهنگ به خصوص در سه سال گذشته گامی اساسی در جهت تثبیت و معرفی هنر ایرانی و به خصوص موسیقی فاخر ایرانی برداشته است که آوازه آن نه تنها در ایران بلکه در خارج از ایران نیز در بین شنوندگان و علاقمندان موسیقی، شوق خاصی را ایجاد کرده است. ارتباط مخاطبانی دلسوخته و مشتاق از کشورهای دانمارک، سوئد و فرانسه با اینجانب مؤید این گفتار است.
شبکه فرهنگ در زمینه معرفی موسیقی جهانی نیز گامهای بسیار مؤثری برداشته است و می توان مدعی شد این شبکه رادیویی سبب شکوفایی و معرفی موسیقی فاخر ایرانی، موسیقی نواحی ایران و موسیقی کلاسیک شده به طوریکه این انواع موسیقی نزد مخاطبان جوان محبوبیت و مقبولیت یافته است. همکاران موسیقی دان و دانشجویان اینجانب نیز از مخاطبان و علاقمندان برنامه های نیستان و گلهای ایرانی هستند. این دو برنامه با تنوع موضوعی و انتخاب صحیح آثار برجسته موسیقی ایرانی در بین عامه مخاطبان فهیم رادیو نیز درخشش وسیع و قابل توجهی دارند. آرزوی من به عنوان یک آهنگساز ایرانی و علاقمند به برنامه های رادیو این است که این برنامه ها تحت نظر متصدیان آن به طور مستمر ادامه یابد و من برای گردانندگان زحمتکش این دو برنامه آرزوی توفیق دارم.یادآور می شوم این گونه انتقادهای مخرب، بی مایه، یکسویه، جانبدارانه و فاقد وجاهت هنری سبب خدشه دار شدن هنر فاخر و والای ایران زمین نخواهد بود. من شخصاً افتخار دارم که در طی سه سال حضور در شورای موسیقی شبکه فرهنگ از نزدیک در جریان دیدگاه کارشناسی حاکم بر ساخت برنامه های موسیقی شبکه فرهیخته فرهنگ باشم.
▪ استاد مجید کیانی (نوازنده سنتور، پژوهشگر حوزه ردیف دستگاهی و استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)
در واقع برنامه های نیستان و گلهای ایرانی از جمله برنامه های بسیار ضروری رادیو هستند. این دو برنامه خصوصاً در ۳ سال گذشته ضمن بسترسازی فرهنگی و هنری مناسب تأثیراتی بسیار جدی در ارتقاء ذائقة موسیقایی مخاطبان خود داشته و توانسته این قشر وسیع را به دوری از جنبه های روزمرگی و عوامزدگی هنر موسیقی، رهنمون کند. گمان من بر این است که اهداف فرهنگی رسانة ملی تبلوری شایسته در این دو برنامه داشته است. من امیدوارم با تقویت هر چه بیشتر این نوع دیدگاه حاکم بر برنامه سازی های موسیقایی و فارغ از توجه به گفته های غیرکارشناسانه، باز هم شاهد برنامه هایی از این دست در رادیو باشیم.
▪ استاد همایون خرم (آهنگساز و نوازنده ویولون)
پرواضح است، برنامه های پربار گلهای ایرانی و نیستان با حضور مدیریت ارزنده و کارشناسی مطلوب اجرا می شود و استقبال بی نظیر مخاطبان رادیو، نشان دهنده این مهم است. این برنامه جدا از پخش آثار ماندگار و به یاد ماندنی موسیقی ایرانی، اطلاعات جامع و کاملی از مصنفان، آهنگسازان و نوازندگان ارائه می کند. اجرای صحیح شعر و کلام عارفانه در کنار پخش و تحلیل آثار هنرمندان سزاوار و شایسته این مرز و بوم، لذت زاید الوصفی را نصیب شنوندگان این برنامه ها می کند که شایسته تقدیر و تشکر است. می توان به درستی مدعی شد، شبکه فرهنگ جدا از تلاشهای مجدانه در حوزه ادبیات از حضور گروهی کاربلد و اهل فن در حوزه هنرهای ملی و به خصوص موسیقی ایرانی سود می برد.
▪ استاد داوود گنجه ای (نوازنده کمانچه و مدرس موسیقی)
ما باید به ریشه ها توجه کنیم و نباید به اصالت ها بی توجه باشیم. داشته های فرهنگی ما کم نیستند ولی گاه مورد بی مهری، فراموشی و شاید نابودی قرار می گیرند. عزم رادیو فرهنگ در صیانت و پاسداشت موسیقی ایرانی مورد تقدیر ویژة اینجانب است. من و همکارانم از جمله استاد همایون خرم و دیگران از گذشته تا حال در بحثهای کارشناسی برنامه های نیستان و گلهای ایرانی شرکت می کنیم، تا این شبکه را در انجام این مهم یاری رسان باشیم.
استاد داریوش پیرنیاکان (نوازنده تار و سه تار، پژوهشگر و استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه)
من از مخاطبان جدی برنامه های موسیقی شبکه فرهنگ به خصوص نیستان هستم و از نظر من این برنامه‌ها کیفیت بسیار مطلوبی دارند. قبلاً هم گفته ام که رادیو و به خصوص شبکه فرهنگ در مورد موسیقی اصیل بسیار کاراتر و فرهنگ سازتر از تلویزیون عمل می کند و مخصوصاً برنامه نیستان با رویکرد بسیار زیبایی شناسانه و مطلوبی، ضمن راضی نگاه داشتن قشر فرهیخته موسیقی، مخاطبان وسیع و قابل توجهی در بین اقشار مختلف مردم دارد. بارها و بارها در صحبتهای من با همکاران موسیقی دان از جمله حسین علیزاده و داریوش طلایی به کیفیت های این برنامه ها اشاره شده و حتی پیشنهادهایی نیز در جهت ارتقاء بیشتر این برنامه های فاخر به شبکه رادیویی فرهنگ داده شده که مورد استقبال قرار گرفته است.
▪ استاد فریدون حافظی (نوازنده تار و آهنگساز)
لازم است سرور و سپاس خود را از پخش برنامه های گلهای ایرانی و نیستان در رادیو فرهنگ ابراز کنم. پخش آثار زیبا و خاطره انگیز موسیقی ایرانی در این دو برنامه با گزینش و دقت نظر قابل توجهی انجام می شود و جوانان می توانند با موسیقی اصیل ایرانی در شأن و منزلت واقعی آن آشنا شوند.
▪ استاد مجید نجاحی (نوازنده سنتور)
تبریک و تقدیر خود را از این دو برنامه پنهان نمی کنم خصوصاً در زمانه ای که در اثر برخی بی توجهی ها موسیقی ایرانی سیر قهقرائی خود را طی می کند. بسیاری از هنرمندان دورة برنامة گلها از بین ما رفته اند و آنچه سبب آشنایی نسل جدید با این اساتید است، همانا پخش و معرفی درست آثار ایشان است که در شبکه فرهنگ و خصوصاً برنامه نیستان و گلهای ایرانی به نیکویی انجام می پذیرد
▪ استاد منصور نریمان (نوازنده عود)
اهداف برنامه های نیستان و گلهای ایرانی به سهولت قابل تشخیص است. توجه شایسته به نمونه های موسیقایی ارزنده و قابل افتخار موسیقی ایران و ایجاد بستری برای دوری از ابتذال و هجوم موسیقی های بی هویت و مخرب از جملة این اهدافند. مدیران شبکه فرهنگ را به خاطر پرداختن به هنر واقعی و صاحب شناسنامه می ستایم. این نگاه صحیح حاصل دیدگاهی است که در این میانه و زمانه کمیاب و ارزنده است.
▪ استاد فضل الله توکل (نوازنده سنتور و آهنگساز)
من همیشه بعد از شنیدن این برنامه ها بیش از همه چیز به دلیل آشنایی جوانان با میراث گرانقدر و ارزشمند موسیقی سرزمینشان خوشحال می شوم. تأثیرات مثبت این برنامه ها در اقشار مختلف جامعه، قابل شناسایی و تأمل است. بی تردید شبکه فرهنگ خصوصاً در سالهای اخیر در این مسیر متعالی پیشگام و جلودار رسانه های مختلف است. امیدوارم برنامه هایی از این دست در پی یک عزم جدی و گروهی، زیبنده سایر رسانه های ما باشد.
مینا ضرابی