جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


وضعیت بازار خرید و فروش سیستم‌های صوتی


وضعیت بازار خرید و فروش سیستم‌های صوتی
تا حدود دو دهه پیش كه سیستم‌های پیشرفته صوتی هنوز وارد بازار نشده و یا حضور بسیار كمرنگی در عرصه زندگی انسان داشتند كاست پلیر یا همان ضبط صوت‌های قدیمی جایگاه ویژه‌ای بین مردم به ویژه قشر جوان داشتند.
آن زمان نه خبری از لوح‌های فشرده موسیقی یا همان سی‌دی‌تراك و MP۳ بود و نه سیستم‌های صوتی پیشرفته مانند سی‌دی‌من، MP۳ PLAYER، MP۴ و دستگاه‌های پخش سی‌دی‌تراك و ام‌پی‌تری با باندهای پرقدرت در بازار وجود داشتند.
اما امروزه با ورود این دستگاه‌ها به بازار نه تنها تولید ضبط صوت‌های قدیمی و كاست پلیرها كاهش یافته است بلكه اكثر دارندگان این سیستم‌ها، دستگاه‌های پیشرفته را جایگزین سیستم‌های قدیمی می‌كنند.
اكثر تولید كنندگان نیز با توجه به بازار رقابتی موجود برای عقب نماندن از قافله و به دست گرفتن سهم بیشتری از بازار فروش هر روز مدلی پیشرفته و كارآمدتر از قبل را روانه بازار می‌كنند.
به طوری كه طی ۱۰ سال اخیر نه تنها تولید‌كنندگان این قبیل كالاها رشد چشمگیری كرده و سودهای كلانی به دست آورده‌اند بلكه روز به روز به تعداد تولید كنندگان لوازم صوتی و تصویری افزوده می‌شود كه در این میان می‌توان به تولید كنندگان چینی اشاره كرد.
سانی، پایونر مدیا و ... از جمله نمونه‌های چینی این كالا هستند كه طی یكی دو سال اخیر به دلیل گسترش خدمات پس از فروش و قیمت نسبتا پایینی كه نسبت به برندهای معروف مانند سونی، پاناسونیك و ... دارند با استقبال خوبی مواجه شده‌اند.
به گفته فروشندگان لوازم صوتی و تصویری در خیابان جمهوری، ‌سیستم‌های صوتی با توجه به كارایی‌های متنوع، كیفیت ضبط و پخش،‌ قدرت پخش صدا و... از قیمت‌های متفاوتی برخوردارند.
به اعتقاد فروشندگان ضبط‌صوت‌‌های پاناسونیك،‌پایونیر و سونی با كیفیت و گران‌ترین‌های این كالا در بازار هستند كه تنوع مدل و كاربردضبط صوت‌های این برندها در مقایسه با سایر مارك‌ها بیشتر است. سامسونگ و ال‌جی نیز در رده‌های بعدی قرار دارند.
نكته‌ای كه برخی فروشندگان لوازم صوتی و تصویری به آن اشاره می‌كنند كاهش نرخ سیستم‌های صوتی طی شش ماه گذشته است كه ورود مدل‌های كارآمد و پیشرفته به بازار،‌افزایش میزان عرضه این قبیل كالاها به بازار، وجود بازار رقابتی و ... از عوامل تاثیرگذار برآن هستند.
ورود كالاهایی چون وی‌سی‌دی، دی‌وی‌دی و سیستم‌های چند كاره كه علاوه بر ضبط و پخش صدا، قابلیت پخش تصویر را نیز دارند عامل اصلی كاهش فروش و كاهش قیمت ضبط‌ صوت‌ها عنوان شده است.
از طرفی قیمت‌ بالای انواع ضبط صوت به ویژه مارك‌های معروف در مقایسه با انواع دی‌وی‌دی و وی‌سی‌دی عامل مضاعفی در كاهش استقبال در این كالا عنوان شده است.
چرا كه سیستم‌های چند كاره صوتی و تصویری، كارایی‌هایی به مراتب بیشتر از ضبط صوت‌های موجود در بازار دارند واین طور به نظر می‌رسد كه تهیه این كالاها به صرفه‌تر از خرید ضبط صوت است.
به طوری كه در حال حاضر یك دستگاه دی‌وی‌دی پلیر با امكانات مناسب به طور متوسط قیمتی حدود ۷۰تا۹۰هزار تومان دارد. در حالی كه یك ضبط صوت با كیفیت نه چندان مطلوب قیمتی بیش از ۲۰۰هزار تومان دارد.
یكی دیگر از دلایل كاهش استقبال از ضبط‌صوت‌ها، حجم فیزیكی بالای این كالا در مقایسه با دستگاه‌های چندكاره صوتی و تصویری است.
به گفته فروشندگان با توجه به دلایل ذكر شده، قیمت مدل‌های مختلف ضبط صوت طی شش ماه اخیر در حدود ۱۰ تا ۲۰درصد كاهش یافته است.
البته این كاهش قیمت در برخی مارك‌های پرطرفدار مانند سونی كمتر رخ داده است.
فعالان بازار خرید و فروش این كالا، به كاهش عرضه ضبط‌صوت‌های آیوا اشاره كرده و عقیده دارند، تا حدود سه تا چهار سال پیش، ضبط‌صوت‌های شركت آیوا، از جمله برندهای معروف و پرفروش بازار بودند.
اما به مرور با افزایش تعداد رقبا، این شركت بازار را به رقیبانش واگذار كرد.
صابری، یك فروشنده لوازم صوتی و تصویری، قدرت خروجی دستگاه را مهم‌‌ترین عامل در قیمت‌گذاری این كالا عنوان كرده و می‌گوید: به طور معمول یك ضبط صوت با توان ۳۰۰۰وات متقاضیان و قیمت بسیار بالاتری نسبت به دستگاهی با توان ۲۰۰۰وات دارد.
در‌حال‌حاضر ضبط‌صوت‌های شركت سونی در مدل‌های AZ كه به كامپیوتر وصل می‌شوند و GN كه فاقد این قابلیت است و با قیمتی حدود ۱۸۰ تا ۵۲۰هزار تومان به فروش می‌رسند كه مدل‌های AZ با قیمت ۲۰۰ تا ۵۲۰هزار تومان گران‌ترین ضبط‌صوت‌های این برند هستند.
طبق اعلام نمایندگی‌ فروش محصولات سونی، مدل‌های AZ۷ و GN۱۰۰۰ جدیدترین ضبط‌صوت‌های شركت سونی هستند كه قیمتی حدود ۴۸۰ تا ۵۰۰هزار تومان دارند.
AZ۷ با قابلیت اتصال به كامپیوتر و Flash memory با قدرت ۵۸۰۰وات و صفحه لمسی با قیمت ۵۰۰هزار تومان به فروش می‌رسد.
GN۱۰۰۰ نیز دارای قابلیت‌هایی چون اتصال به سیستم نورپردازی با قدرت ۸۴۰۰وات است. ضبط‌صوت‌های GN۱۰۰۰ سه دیسك و ۲كاسته هستند، در حالی كه مدل AZ۷ یك دیسك و تك كاست است.
قیمت ضبط‌صوت‌های معمولی پایونیر نیز در حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰هزار تومان است. اما انواع حرفه‌ای این ضبط‌صوت‌ها قیمتی بالای یك‌میلیون تومان دارند.
قیمت ضبط‌صوت‌های J.B.L نیز هم با مارك پایونیر یكسان است.
قیمت ضبط‌صوت‌های سامسونگ و ال‌جی نیز در حدود ۷۵ تا ۳۸۰هزار تومان است.
فروشندگان معتقدند طی ماه‌های آخر شاهد رشد قیمت لوازم صوتی و تصویری خواهیم بود.
احتمال افزایش نرخ خدمات گمركی، افزایش حقوق كارگران و رشد نرخ تورم از دلایل این افزایش قیمت ذكر شده است.
نویسنده: مریم عسگری
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی ITanalyze