یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

جدی‌ترین چالش رئیس‌جمهور آینده آمریکا


جدی‌ترین چالش رئیس‌جمهور آینده آمریکا
تا پیش از این گمان می‌رفت آینده حضور نظامی آمریکا در عراق ، خروج آنها از خاورمیانه و تصمیم‌گیری برای اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان بزرگترین چالش‌‌های فرا روی کاخ‌سفید در دوران پس از بوش محسوب ‌شود ، اما تحولات اخیر نشان داد روسیه بزرگترین چالش رئیس‌جمهور آینده آمریکا خواهد بود.
این تحولات آمریکا را وا داشته تا برنامه‌ای جدی در مورد تعامل با روسیه تدوین کند. اظهارات اخیر مقامات ارشد مسکو باعث شده تا کاخ‌سفید از روسیه ، قدرت نظامی و اقدامات تحریک‌آمیزش به طور واقعی نگران شود.
استفن بیگن، مشاور سیاست خارجی جان مک‌کین، نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری نوامبر امسال در مورد روابط آمریکا - روسیه می‌گوید: روابط دو کشور یک رابطه عادی نیست که در مورد ثبات آن در هر زمان مطمئن بود. آنچه که به وضوح مشخص است دشمنی غیرمستقیم روس‌ها با آمریکاست. این در حالی است که آنها به ظاهر آمریکا را هم پیمان خود می‌دانند.
وی می‌افزاید: در همین حال به نظر می‌رسد موضوع روابط میان مسکو‌ - واشنگتن بزرگترین چالش رئیس ‌جمهور بعدی آمریکا محسوب شود.
مایکل مک‌فائول، مشاور باراک اوباما، نامزد دموکرات‌ها در این انتخابات نیز در مورد روسیه می‌گوید: روس‌ها به شدت تلاش دارند تا قدرت نظامی‌شان را افزایش بدهند تا در صورت بروز هر نوع تقابل به نوعی در مقابل توان نظامی آمریکا کم نیاورند. وی می‌افزاید:‌ آیا گفتگو با روسیه با توجه به این موضوع لزومی دارد؟
از زمانی که مناقشه اخیر قفقاز آغاز شد مک‌کین و اوباما درمورد چگونگی پاسخ واشنگتن به این مناقشه نظرات تقریبا یکسانی را اعلام کردند اما با توجه به این‌که هنوز رئیس‌جمهور بعدی آمریکا مشخص نیست نمی‌توان سیاست خارجی دولت جدید واشنگتن را در قبال روسیه پیش‌بینی کرد.
ممکن است طی چند ماه آینده اتفاقاتی روی بدهد که تمامی پیش بینی‌ها برعکس از آب در آید. برای حامیان مک‌کین ۷۱ ساله، حمله روس‌ها به گرجستان اثبات ادعاهای مک‌کین در مورد سیاست‌های تهاجمی کرملین و تلاش روسیه برای تصرف و ارعاب همسایگان خود است.
اوباما نیز به شدت مخالف این جنگ بود و از روسیه به خاطر حمله به گرجستان انتقاد کرده است. مشاور اوباما اعتقاد دارد‌ دولت بوش در مناقشه آبخازیا و اوستیای‌جنوبی مداخله جدی نکرد چون تمرکز دولت واشنگتن در حال حاضر بر عراق است.
در حالی که بوش در سال ۲۰۰۱ با تمجید از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه از وی به عنوان دوست نزدیک خود نام برد مک‌کین بارها از پوتین انتقاد کرده است.
بوش گفته بود: در چشمان پوتین به وضوح می‌بینم که او دوست نزدیک من است! جالب اینجاست که مک‌کین نیز در اظهار نظری اعلام کرده بود در چشمان پوتین فقط سه حرف کا.گ.ب را می‌بیند!
کارشناسان معتقدند بوش تلاش داشت با نزدیکی و دوستی با پوتین به نوعی از نگرانی‌های روسیه در مورد اقدامات آمریکا از جمله طرح سپر موشکی واشنگتن در شرق اروپا بکاهد اما نه تنها در این زمینه موفقیتی دست نیافت که تنش‌ها میان مسکو واشنگتن افزایش یافت.
آمریکا به دنبال استراتژی تسلط بر جهان براساس الگوی قدرت مرکزی و پیرامون چارچوب مشخصی برای بازی قدرت‌های منطقه‌ای از جمله روسیه است. واشنگتن برای کنترل قدرت روسیه به اقداماتی دست زده که روسیه نیز در پاسخ به اقدامات آمریکا تحرکاتی را در جهت مخالفت با واشنگتن انجام داده است.
این اقدامات آمریکا مقاومت قدرت‌های منطقه‌ای را در پی داشته است و این مخالفت‌ها چالش‌هایی را برای کاخ سفید رقم زده است. از نظر کرملین سیاست‌های کاخ‌سفید وخامت تهدیدات جهانی را به دنبال داشته در جهان مناقشاتی را به وجود آورده که ناشی از سیاست‌های تک جانبه واشنگتن بوده است.
از نظر روسیه غرب نیز با آمریکا همراه است بنابراین روسیه به نوعی خود را تنها می‌بیند و تلاش دارد از هر وسیله‌ای برای مقابله با تهدید از طرف آمریکا استفاده کند.
پوتین پیش از اجلاس پیشین گروه هشت تهدید بی‌سابقه‌ای را علیه استقرار سامانه دفاع موشکی آمریکا در اروپا مطرح کرد و خواستار توقف اجرای این طرح دفاعی آمریکا شد اما آمریکا به هیچ وجه به نگرانی‌های مسکو توجه نکرد و در راستای استقرار طرح دفاع موشکی خود در لهستان و جمهوری چک گام برداشت که در نهایت با امضای توافقنامه ورشو‌ واشنگتن عملا استقرار این سامانه دفاع موشکی به حقیقت پیوست. روسیه همچنان ایالات متحده را دشمن اصلی خود قلمداد می‌کند.
در همین راستا روسیه به دنبال شرکای استراتژیک برای خود است. به همین جهت کارشناسان معتقدند مسکو با توجه به افزایش تنش‌ها میان روسیه ‌ آمریکا و غرب، هرچه بیشتر به سوی کشورهایی همچون ایران و ونزوئلا کشیده خواهد شد.
مسکو در حال استفاده از همه ابزارهای امنیتی و روابط بین‌المللی مدرن در جهت دستیابی به اهدافش است؛ از دیپلماسی عمومی گرفته تا عملیات اطلاعاتی استراتژیک که طی آن آمریکا را به عنوان ابر قدرتی که قابل کنترل نیست، نشان می‌دهد.
در بحبوحه این تنش دولت بوش در حال بررسی پیشنهاد مک‌کین مبنی بر اخراج روسیه از گروه هشت است. مک‌کین بارها اعلام کرده تمامی اعضای گروه هشت کشورهای دموکراتیکی هستند که به اصول دموکراسی پایبندند اما مسکو به هیچ وجه به این اصول اعتقاد ندارد و حقوق بشر را در داخل این کشور سرکوب می‌کند اما اوباما که از نسلی جوان در آمریکاست پیشنهادهای تندی همانند مک‌کین مطرح نکرده است. اوباما طی بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ فقط یکسال داشته و در زمان جنگ ویتنام نیز جوانی بیش نبوده است.
در حالی که مک کین به طورعلنی به روسیه در مورد ارعاب همسایگانش هشدار داده اوباما به دو طرف (آمریکا و روسیه) توصیه کرده وارد جنگ سرد جدیدی نشوند و مسیر گفتگو را در پیش بگیرند.
اوباما دو هفته پیش از حمله روسیه به گرجستان از مسکو خواسته بود که در اقدامات و تفکرات خصمانه‌اش در قبال کشورهای همسایه خود تجدید نظر کند.
با این حال تبیین سیاست‌های جدید کاخ سفید در قبال مسکو مسلما برای رئیس‌جمهور جدید آمریکا کار آسانی نخواهد بود. روسیه با توجه به استقرار سامانه دفاع موشکی آمریکا در اروپا، تلاش می‌کند تا تهدیدها از طرف این طرح دفاعی واشنگتن را خنثی کند.
منبع : رویترز
منبع : روزنامه جام‌جم