جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

زادگاه من کجاست


زادگاه من کجاست
بابت هر تكه سیب زمینی داغ برشته و نمك داری كه نوش جان می كنید و از آن لذت می برید، باید از كشاورزان آندی آمریكا متشكر باشید. این كشاورزان نخستین بار گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum) را در زمان های بسیار دور، شاید ۷ هزار سال پیش كشت كردند. امروزه از غرب ونزوئلا تا شمال آرژانتین ارقام اولیه بسیاری از سیب زمینی به جا مانده اند كه برخی از آنها به عنوان علف های هرز در مزارع تجاری سیب زمینی پیدا می شوند و سایرین نیز جزء فلور وحشی منطقه شده اند. ارقام موجود سیب زمینی تنوع بسیار را در شكل، رنگ و عادات رویشی از خود نشان می دهند. چنین منطقه پراكنش گسترده و تنوع عظیم ارقام سیب زمینی تا مدت ها گیاه شناسان را به این فكر واداشته بود كه شاید گیاه سیب زمینی به طور مستقل در زمان های مختلف و در چند جای متفاوت و احتمالاً از گونه های متفاوت سیب زمینی وحشی اهلی شده است. اما دیوید اسپونر (D.Spooner) تاكسونومیست دانشگاه ویسكانسین- مدیسون و همكارانش از انستیتوی تحقیقاتی محصولات اسكاتلند در «داندی» می گویند كه این فكر ابداً درست نیست. این تیم پس از مقایسه DNA ۳۶۵ نمونه از سیب زمینی های سرتاسر منطقه آند شامل ارقام اولیه و گونه های وحشی كه این ارقام ممكن است از آنها مشتق شده باشند، به الگویی دست یافتند كه حاكی از وجود یك منشاء واحد واقع در جنوب پرو و از گیاه وحشی Solanum bukasouii یا خویشاوند نزدیك آن برای سیب زمینی اهلی است. كشاورزان محلی احتمالاً پس از انتشار رقم اصلی از زیستگاه بومی اش در امتداد رشته كوه های آند موفق به ایجاد ارقام بسیاری از سیب زمینی شدند.

ترجمه طاهره رنجبر
Natural History, Feb.۲۰۰۶
منبع : روزنامه شرق