پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

هرالد تریبیون: بوش و چنی در رابطه با ایران به پایان خط رسیده‏اند


هرالد تریبیون: بوش و چنی در رابطه با ایران به پایان خط رسیده‏اند
روزنامه آمریکایی اینترنشنال هرالد تریبون نوشت: امروز ایران قوی تر و منسجم تر شده است، دشمنان تاریخی اش در عراق و افغانستان تضعیف شده اند، و برنامه هسته ای اش در حال پیشروی است؛ اینها همه یعنی شکست بوش در پایان راه
روزنامه هرالد تریبون در مقاله ای به قلم "هلن کوپر" نوشت: بیش از پنج سال از اظهارات جرج بوش و معاونش "دیک چنی" مبنی بر اینکه "نمی خواهند زمانی که مقامشان را ترک می کنند ایران نسبت به زمانی که آنها به این مقام رسیده اند، به هسته ای شدن نزدیکتر شده باشد" می گذرد، اما امروز شواهد نشان می دهد که جرج بوش شکست خورده و ایران پیروز این معرکه است.
این روزنامه افزوده است: در حالی که هفت ماه بیشتر به پایان دولت بوش باقی نمانده است، به نظر می رسد که ایران پیروز است؛ قدرت سیاسی و اقتصادی اش در حال رشد است، دشمنان تاریخی اش در عراق و افغانستان تضعیف شده اند، و برنامه هسته ای اش در حال پیشروی است. بنابراین اکنون پرسش این است که آیا بوش و چنی تسلیم شده اند؟ آنها به وضوح می بینند که اکنون ایران بسیار قدرتمند تر از زمانی است که آن ها به مقام خود دست یافته بودند.
نویسنده این مقاله با اشاره به ناامیدی دولت بوش از ادامه مذاکرات غرب با ایران و سرسختی ایران در عدم پذیرش تعلیق غنی سازی اورانیوم، افزوده است: به رغم تب و تاب اخیر برای تلاش در جهت تشدید تحریم ها علیه ایران، مسئولان بلند مرتبه آمریکایی و اروپایی، بر اساس آخرین مصاحبه هایشان، هیچ انتظاری نداشته اند که حاکمان ایران، بخصوص بر سر مسایل حیاتی نظیر تعلیق غنی سازی اورانیوم، حاضر به دادن امتیاز شوند.
این مقاله می افزاید: به نظر می رسد که بوش، خودش نیز هفته گذشته در آغاز تور اروپایش در اسلونیا، اشاره ای به موضوع چند جانبه گرایی در مساله هسته ای ایران داشته است. وی در آن جا درباره ایران اذعان کرد که انتظار دارد"چهارچوبی چندجانبه برای کار درباره موضوع ایران از خود به جا بگذارد"؛ سخنی که به نظر می رسد طی آن بوش پیشنهاد می کند که حرکت نظامی علیه ایران دیگر در دستور کار قرار نگیرد.
نویسنده این مقاله معتقد است: با این همه احتمال درگیری نظامی باقی است، چرا که اسرائیل می تواند به دولت بوش فشار واردکند. مسئولان اسرائیل نگرانی خود را از اینکه "دولت جدید آمریکا ماه ها، اگر نگوییم سال ها، وقت خواهد گرفت تا درباره رویکرد خود در قبال ایران تصمیمی اتخاذ کند"، به دولت بوش ابراز کرده اند.
هرالد تریبون افزوده است: یک حمله نظامی از سوی اسرائیل علیه ایران بدون کمک ایالات متحده امکان پذیر نیست. مسئولان پنتاگون با دو دلیل این موضوع را شرح می دهند، اول اینکه صدها پرواز لازم خواهد بود تا دفاع هوایی ایران شکسته شود و دیگر اینکه بیشتر حریم های هوایی اطراف ایران در کنترل ایالات متحده است. از سوی دیگر، ایران ایالات متحده را مسئول حمله اسرائیل تلقی خواهد کرد و علیه سربازان آمریکایی در عراق دست به اقدامات تلافی جویانه خواهد زد. این است که آمریکا در این قضیه بسیار محتاطانه عمل می کند.
وزیر امور خارجه روسیه، سرگئی لاوروف، روز جمعه در مسکو بر گفتگو بجای رویارویی با ایران تاکید کرد و گفت که ایالات متحده و اسرائیل هیچ مدرکی دال بر اینکه ایران در پی دستیابی به تسلیحات هسته ای است، نشان نداده اند. آژانس خبری اینترفاکس به نقل از وی نوشت:"تا کنون ما چیزی ندیده ایم."
این روزنامه آمریکایی در بخش دیگری از این مقاله با اشاره به سفر اخیر سولانا به ایران و بسته پیشنهادی جدید غرب، نوشته است: سفر دیپلمات های اروپایی در ماه گذشته به تهران با بسته جدیدی از مشوق ها، تا حدود زیادی برای "تامین مصارف عمومی ایرانیان" و نیز "راضی کردن روسیه و چین" صورت گرفت؛ تا به آنها نشان دهند که هنوز در پی کسب رضایت ایران هستند؛ این چیزی است که دیپلمات های آمریکایی و اروپایی می گویند.
این گزارش ادامه می دهد: با این همه دیپلمات های اروپایی بی میل هستند که به صورت عمومی تصدیق کنند که دیپلماسی در قبال توسعه فن آوری هسته ای ایران برای هشت ماه آینده [تا پایان ریاست جمهوری بوش] است، چرا که آنها می ترسند ایران تنها از همین ماه ها برای پیشرفت بیشتر در برنامه هسته ای اش، استفاده کند.
نویسنده در بخش دیگری از این مقاله، انتشار گزارش ۱۶ نهاد امنیتی آمریکا درباره توقف برنامه هسته ای ایران در سال ۲۰۰۳ را ضربه مهلکی به سیاست "بزرگنمایی خطر ایران" دانسته و افزوده است: تلاش های دولت بوش برای "القای حس فوریت" در مورد متوقف کردن برنامه هسته ای ایران با انتشار گزارش ارزیابی اطلاعات ملی در اواخر سال گذشته ضربه خورد؛ بر اساس این گزارش، ایران کار برای دستیابی به تسلیحات هسته ای را در ۲۰۰۳ متوقف کرده است. در ماه های اخیر، مسئولان دولت بوش کوشیده اند که به زمان پیش از انتشار چنین گزارشی بازگردند و تکرار کنند که برنامه هسته ای ایران یک تهدید باقی مانده است.
روزنامه هرالد تریبون در پایان نوشت: بسیاری از کارشناسان سیاست خارجی در پی رویکردی نو برای حل بن بست هسته ای ایران، نگاه شان را به دولت بعدی دوخته اند. از سوی دیگر اروپایی ها نیز درک کرده اند که رویکرد هویج و چماق جواب نمی دهد، و باید در نحوه سیاست دیپلماتیک در مورد ایران تجدید نظری صورت گیرد.
منبع : سایت الف