سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


گورستان حسن‌آباد و گنبد آن ، روستای حسن‌آباد ، قزوین


روستای حسن‌آباد در جانب راست مسیر رود شاهرود، و به فاصله یك كیلومتر از آن قرار گرفته است. گورستان این روستا بر بالای تپه بلندی مشرف به جاده واقع شده است. بر روی تپه‌ مزبور بنای سنگی هرمی شكلی خودنمایی می‌كند كه قسمت پایین آن عبارت از مكعب‌مستطیلی به طول 5/80 و عرض 4/50 متر است. ارتفاع این مكعب از سطح زمین، در هر طرف، با توجه به شیب زمین، میان 1/10 و 1/60 متر متغیر می‌باشد.
بر روی پایه بنا، گنبد مخروطی شكل نامنظمی به شیوه بسیار ابتدایی با ارتفاع تقریبی 4 متر بنا شده است. طرز برپا داشتن گنبد چنین است كه از روی لبه داخلی پایه بنا، چهار دیوار برپا شده كه به تدریج به طرف داخل مایل شده‌اند و در بالا به هم پیوسته‌اند. ضخامت دیواره‌ گنبد به 30 سانتی‌‌متر می‌رسد.
مصالحی كه بنای مزبور را با آن‌ها ساخته‌اند، عبارت‌‌اند از : سنگ‌قلوه، سنگ‌لاشه و ملاط. ابعاد سنگ‌هایی كه در ساختمان پایه‌ بنا به كار برده شده‌اند، بزرگ‌تر از سنگ‌های به كار رفته در گنبد بنا است. در جانب جنوب شرقی بنا، درِ ورودیِ بقعه به صورت قوس شكسته پیكانی شكل تعبیه شده است. بالای قوسِ درِ ورودی نیز پنجره چهارگوش كوچكی به عنوان نورگیر قرار دارد. در حال حاضر،‌ بر اثر فعالیت غیرمجاز جویندگان گنج كه داخل بقعه را در جست و جوی گنج كنده و آن را گود ساخته‌اند، به طور كلی وضع آن به هم ریخته است. با توجه به نوع مصالح و شكل پوشش بنا، می‌توان این اثر را مربوط به دوره ساسانی یا آل‌بویه دانست.