یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

پروتئین‌ها یا مواد سفیده‌ای


پروتئین‌ها یا مواد سفیده‌ای
پروتئین‌ها در غذای روزانه به‌صورت پروتئین‌های حیوانی و نباتی وجود دارند و در بدن در رشد و نمو ترمیم بافت‌ها و ترکیب ترشحات بدن و نیز برای تولید انرژی به‌کار می‌روند. پروتئین‌ها معمولاً از ترکیب اسیدهای آمینه به‌وجود می‌آیند، تاکنون حدود ۲۰ اسیدآمینه شناخته شده که از ترکیب آنها با هم پروتئین‌های مختلف که تعداد آنها خیلی زیاد است ساخته می‌شود.
در بین اسیدهای آمینه ۸ عدد به‌نام اسیدهای آمینه اصلی یا ضروری نامیده می‌شوند و بقیه به‌نام غیراصلی نامیده می‌شوند. اسیدهای آمینه اصلی یا ضروری آنهائی هستند که بدن انسان نمی‌توانند آنها را بسازند و باید حتماً در غذای روزانه به نسبت و میزان نیاز وجود داشته باشد. و به آنها اشاره شده است.
به‌طور کلی غذاهائی که دارای پروتئین می‌باشند عبارتند از:
۱. غذاهای حیوانی
گوشت گوسفند، گاو و سایر حیوانات مورد استفاده مرغ و سایر پرندگان و انواع ماهی‌ها و سایر موجودات دریائی (آب‌زیان) شیر، ماست، پنیر، کشک و شیرخشک
۲. غذاهای نباتی
اغلب دانه‌های نباتی علاوه بر دارا بودن مقدار زیادی مواد نشاسته‌ای دارای مقدار قابل ملاحظه‌ای پروتئین نیز می‌باشد. این دانه‌ها عبارتند از:
نخود، لوبیا، باقلا، عدس، ماش، سویا و همچنین انواع غلات نظیر گندم، جو، برنج، ذرت که پروتئین آنها از بقولات کمتر می‌باشند. در سبزیجات و ریشه‌های گیاهی نیز به مقدار کم‌پروتئین وجود دارد به‌استثناء سیب‌زمینی که مقدار پروتئین آن نسبتاً زیاد و قابل‌ملاحظه می‌باشد.


همچنین مشاهده کنید