شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

راهکارهای مقابله با آلودگی هوا برای ورزشکاران


راهکارهای مقابله با آلودگی هوا برای ورزشکاران
معاون آموزشی مركز تحقیقات پزشكی ورزشی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: باتوجه به وضعیت كنونی هوای تهران و لزوم انجام ورزش و فعالیت بدنی، توجه به راهكارهای مقابله با آن ضروری است.دكتر فرزین حلبچی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: دراطفال، سالمندان، مبتلایان به بیماریهای تنفسی و قلبی عروقی كه از جمله افراد درمعرض خطرآلودگی هوا هستند، توجه به وضعیت آلاینده‌ها اهمیتی دو چندان می‌یابد.وی گفت: كلیه اقشار جامعه باید از خطرات استنشاق آلاینده‌های محیطی مطلع شوند، بنابراین باید آموزش عموم مردم در زمینه آلودگی هوا از طریق رسانه‌های عمومی صورت گیرد تا حس مشاركت جمعی كه لازمه مقابله بااین وضعیت وخیم است در همگان ایجاد شود.به گفته دكتر حلبچی، علاوه برمردم ، برای مبارزه موثر با آلودگی هوا، تعهد و مسوولیت پذیری دولت و سازمانهای تابعه مانند شهرداری، حمل و نقل وترافیك و محیط زیست لازم است.وی نقش سازمان تربیت بدنی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در زمینه مبارزه با آلودگی هوا را غیرقابل انكار دانست و گفت: مربیان مدارس، موسسات آموزش عالی و دانشگاهها باید زنگ ورزش را در ساعاتی بگنجانند كه میزان آلودگی هوا حداقل است.این استاد دانشگاه برای بهره‌گیری هرچه بیشتر از ورزش در شرایط كنونی و جلوگیری از ایجاد عوارض جسمی تا حد امكان، رعایت نكات زیر را ضروری خواند:
- به‌گزارشهای روزانه اداره هواشناسی محلی دقیقا توجه كنید تا بتوانید درمواقع خطر، اقدامات لازم را برای پرهیز از آسیب جسمانی را به عمل آورید.
اگر در محیطهای روباز ورزش می‌كنید، باید اطلاع دقیقی از وضعیت و میزان آلودگی هوای مكانهای مربوطه داشته باشید زیرا آلودگی هوا می‌تواند برای سلامت شما و بستگانتان خطرناك باشد، آن را جدی بگیرید.
- میزان غلظت آلاینده‌ها، تعیین‌كننده زمان و مكان ورزش كردن شما است، پس در روزهای گرم تابستان در بین ساعات ‪ ۱۰‬صبح تا ‪ ۷‬بعدازظهر (به خاطر آلاینده ازن) از ورزش خودداری نمایید. غلظت مونواكسید كربن در ساعات اوج ترافیك صبحگاهی یا عصرگاهی به شدت بالا می‌رود. پس در این مواقع، انجام ورزش را به تعویق بیاندازید و یا مكانهای دور از ترافیك را انتخاب كنید.
- نقاط خوش آب وهوا مثل پارك، جنگل و یا كنار دریا مناسب‌ترین محلهای انجام ورزش می‌باشند.
- درساعات ابتدایی روز و یا در انتهای آن ورزش كنید.
- از خیابانهای شلوغ و پرترافیك بپزهیزید (سطح آلودگی تا پنجاه قدمی خیابان بسیار بالاست).
- از شرایط نامطلوبی كه در اثر هم زمانی درجه حرارت بالای محیط، رطوبت زیاد و آلودگی هوا ایجاد می‌شود، اجتناب نمایید.
- درحین یا قبل از انجام ورزش، از استقرار در مكانهایی كه در آنها دخانیات استعمال می‌شود، بپرهیزید.
- درزمان بالا بودن میزان آلودگی هوا، ترجیحا درمحیطهای سربسته ودارای تهویه مناسب ورزش كنید.
- در مواردی كه مجبور به انجام تحرك و فعالیت بدنی در محیط روباز و حاوی مقادیر نامطلوب آلاینده‌های استنشاقی هستید، از زمان و شدت انجام ورزش بكاهید.
- درهنگام ورزش كردن حداقل باید ده تا پانزده متر از لوله اگزوز وسائط نقلیه فاصله داشته باشید.
- درحین ورزش به جهت ورزش باد توجه كنید، بهتر است در جهت ورزش باد بدوید (باد به صورت شما نخورد).
- اگر دچار علائمی مانند احساس فشار در قفسه سینه، سرفه‌های مكرر، صدادار شدن تنفس و یا آبریزش زیاد از چشم و بینی شدید، بلافاصله ورزش را قطع كنید.
- در اوقاتی كه آلودگی هوا زیاد است، از زمان گرم كردن بدن خود در ابتدای شروع ورزش كم كنید.
- به طور كلی، از مدت زمان حضور در مكانهای با آلودگی هوا بكاهید.
- استعمال دخانیات هم‌زمان با وجود غلظت بالای ازن، احتمال خطر برای مبتلایان به آسم را دو برابر می‌كند پس، از استعمال دخانیات جدا پرهیز كنید.
معاون آموزشی مركز تحقیقات پزشكی ورزشی دانشگاه علوم پزشكی تهران درپایان، خواستار توجه بیشتر به تنظیم موتور خودروهای شخصی وعمومی، روان سازی وضعیت ترافیكی و توسعه حمل و نقل ریلی برای جلوگیری از وخامت غیرقابل جبران وضعیت آلودگی هوای تهران شد.
منبع : روزنامه شرق