شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

راه های مصونیت از خطرات اینترنتی


راه های مصونیت از خطرات اینترنتی
همانطوری كه همه ما می دانیم یكی از راههایی كه منجر به افشای اطلاعات كاربران رایانه ای می شود از طریق خود كاربران است بدین شكل كه آنان به طور خواسته یا ناخواسته ویا با كوتاهی هایی كه در حفظ امنیت رایانه خود می كنند خودشان این اطلاعات را در اختیار همه قرار می دهند در واقع بسیاری از مردم از روی سهل انگاری زمانی كه در اینترنت هستند این اطلاعات را در اختیار دیگران قرار می دهند.
اما اگر احتیاط نكنید ممكن است رایانه شما به ویروس آلوده شود یا اطلاعات شخصی شما در اختیار خیلی ها قرار گیرد و جعبه پست الكترونیكی شما از آگهی های ناخواسته تبلیغاتی پر شود.
اما برای مصون ماندن از این خطرات و مشكلات راه های ساده ای پیش رو دارید. یكی از ساده ترین راه های پرهیز از مشكلات خودداری در استفاده از نرم افزارهای مرورگر شركت «مایكروسافت» است. حساب های جداگانه پست الكترونیكی می تواند به خصوصی ماندن فعالیت های شما كمك كند.
برنامه های مایكروسافت به این دلیل هدف سوءاستفاده قرار می گیرد كه عمومیت دارند. اكثریت قریب به اتفاق ویروس های رایانه ای و تخلفات نقاط آسیب پذیر مرورگرهای مایكروسافت را هدف می گیرند و اگر استفاده از آن را كنار بگذارید از بسیاری از آنها پرهیز كرده اید.
در صورتی كه روی رایانه خود سیستم عامل مكینتاش یا «لینكس» را نصب كنید حداكثر محكم كاری را به خرج داده اید. اما همین كه برای خواندن ای میل ها گردش در اینترنت یا اداره یك «وب سرور» (Web server) از برنامه های مایكروسافت استفاده نكنید گام بزرگی برداشته اید. جایگزین های زیادی هست كه می توان به جای برنامه «اینترنت اكسپلورر» (Internet Explorer) «اوت لوك» (Outlook) و «آی آی اس» (Internet Information Server) به كار برد كه به همان خوبی كار می كند.
بسیاری از این برنامه ها رایگان و از طریق اینترنت قابل دسترسی است. اگر نمی توانید یا نمی خواهید برنامه های مایكروسافت را كنار بگذارید حداقل اطمینان حاصل كنید كه آخرین پیوست های امنیتی «اینترنت اكسپلورر»، «اوت لوك» و «آی آی اس» را نصب می كنید.
همچنین حتما باید نرم افزار ضد ویروس روی رایانه داشته باشید و آن را مرتبا روزآمد كنید. همچنین اگر از ارتباط «باند پهن» (اینترنت با سرعت بالا) استفاده می كنید باید حتما برنامه های معروف به «فایر وال» (دیوار دفاعی) را نصب كنید كه رایگان هستند. اگر نگران فراموش كردن كلمات رمز یا نگران فاش شدن آنها هستید بهتر است برای نگهداری آنها از برنامه ای به نام صندوق ایمنی كلمات رمز استفاده كنید.
این برنامه كلمات رمز را در نقطه ای از رایانه نگهداری می كند و خود به وسیله یك كلمه رمز محافظت می شود. استفاده از پست الكترونیكی نیز با خطرات زیادی همراه است. اصل بنیادی در استفاده از پست الكترونیكی این است كه نسبت به هر پیام غیرمنتظره مشكوك باشید. روی پیام هایی كه از غریبه ها دریافت می كنید و دارای پیوست است كلیك نكنید و بلافاصله آن را پاك كنید.
بسیاری از موفق ترین ویروس ها در داخل فایل های پیوست پنهان می شوند. همچنین مفیداست برای خصوصی ماندن فعالیت های خود برای كارهای مختلف از آدرس مختلف پست الكترونیكی استفاده كنید. رمز عبور خود را در مكان امنی قرار دهید مثلا برای تبادل پیام با افراد نزدیك به خود از یك آدرس استفاده كنید و برای استفاده از سیستم پیام های فوری (instant messaging) آدرس دیگری را به كار گیرید. اگر در جعبه پست الكترونیكی خود آگهی های ناخواسته دریافت می كنید می توانید آدرس پست الكترونیكی خود را عوض كنید.مهم ترین چیزی كه باید به هنگام مرور اینترنت به خاطر داشته باشید این است كه نباید اطلاعات شخصی خود را مگر در صورت لزوم واگذار كنید. تقاضا برای دریافت اطلاعات شخصی از سوی بانك ها و واگذاركنندگان كارت های اعتباری منطقی است اما بسیاری از سایت ها هستند كه این اطلاعات را طلب می كنند اما در ازای آن خدمات ارزشمندی ارائه نمی كنند.
سایت هایی وجود دارد كه به شما می گوید مرورگری كه شما از آن استفاده می كنید چه اطلاعاتی از شما را در اختیار دیگران می گذارد. همین سایت ها ابزاری برای پیشگیری از نشت اطلاعات شخصی شما عرضه می كنند. یكی از مفیدترین ابزارها برنامه هایی است كه به شما اجازه می دهد «كوكی»های (Cookies) خود را مشاهده و اداره كنید.
كوكی فایلی است كه وب سایت ها روی رایانه شما نصب می كنند تا در دفعات بعدی شما را شناسایی كنند. اكثر كوكی ها ابزار مفیدی هستند و به اینترنت سرعت می بخشند، اما برخی نیز برای نظارت بر عادات اینترنتی شما طراحی شده اند.همچنین برای خریدهای خود از طریق اینترنت یك كارت اعتباری كه منابع آن محدود است باز كنید تا در صورتی كه شماره آن در اختیار دیگران قرار گرفت سرقت از حد كمی تجاوز نكند.
منبع : روزنامه جوان