سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

ستون نویس نیویورک تایمز:دشمن اصلی آمریکا عربستان است، نه ایران


ستون نویس نیویورک تایمز:دشمن اصلی آمریکا عربستان است، نه ایران
«توماس فریدمن»، ستون نویس روزنامه «نیویورك تایمز» كه یكی از شركت كنندگان در اجلاس اخیر داووس نیز بوده، با برشمردن تعاملات ایران و عربستان با آمریكا، به سیاستمداران كاخ سفید حمله كرده كه چرا به جای عربستان، با ایران درگیر می شوند.
وی سپس با ارایه پیشنهاد بازگشایی سریع سفارت آمریكا در تهران، آن را گره گشای مشكلات منطقه و حتی مسأله فلسطین دانست.
یك آزمایش كوچك از سیاست خارجی آمریكا. من می خواهم دو كشورAو Bرا مقایسه كرده و پس از آن، شما به من بگویید كدام یك متحد آمریكاست و كدام یك نیست.
كشورA فعالانه در شكست طالبان در افغانستان و جایگزینی آنها با اتحاد مسلمانان میانه رو منتخب آمریكا مشاركت داشت. كشور A معمولاً انتخاباتهای آزادی را برگزار می كند. در كشور Aزنان حق رأی داشته، دارای پستهای اداری بوده و بیشتر دانشجویان دانشگاههای آن را تشكیل می دهند و به شدت در نیروی كار نیز مشاركت دارند.
در ۱۱ سپتامبر، اتباع كشورAجزو معدود مردم كشورهای مسلمانی بودند كه دست به تظاهراتهایی در حمایت از آمریكا زدند. به تازگی، رئیس جمهور رادیكال كشور A، كنفرانسی را درباره چرایی و رخ ندادن هولوكاست برگزار كرد تا بتواند محبوبیتی به دست آورد. یك ماه بعد كشور A انتخابات شوراهای شهر را برگزار كرد و طرفداران این رئیس جمهور از سوی رأی دهندگانی كه طرفدار محافظه كاران میانه روتری هستند، شكست خوردند. كشور A منابع استراتژیكی در موفقیت دولت شیعی متحد آمریكا در عراق دارد.
كشور Aبیش از هر كشور مسلمان دیگری در خاورمیانه دارای وبلاگ و وبلاگ نویس است. اسلامی كه در كشور Aاجرا می شود، به زنان احترام می گذارد، با توجه به مدرنیته قابل تفسیر دوباره است و پوچ گرایی «القاعده» را نیز رد می كند.
اما كشور B: این كشور در عملیات ۱۱ سپتامبر، پانزده تا نوزده هواپیماربا به آمریكا فرستاده بود. زنان حق رانندگی، رأی و یا داشتن پستهای اداری را ندارند. در كشور Bساختن كلیسا، كنیسه و یا معابد هندو غیرقانونی است. كشور Bاز نظر مالی به طالبان كمك می كند.
بنیادهای خیریه خصوصی كشورBبرای بقای «القاعده» مفید بود و جوانان مساجد كشورBمعمولاً برای بمب گذاریهای انتحاری در عراق استخدام می شوند. مساجد و بنیادهای خیریه این كشور از شورشیان عراق حمایت مالی و غیرمالی می كنند. كشور Bنمی خواهد دولت شیعه منتخب عراق موفق شود.
در حالی كه رهبران كشورBموافق آمریكا هستند، نظرسنجیها نشان می دهد كه بسیاری از مردم آن، با آمریكا دشمن بوده و حتی عده ای در ۱۱ سپتامبر جشن گرفتند. اسلامی كه در كشور Bاجرا می شود و به بیشتر مساجد جهان صادر می شود، خصومت بارترین نوع آن نسبت به مدرنیته و دیگر ادیان است.
● پرسش: كدام كشور، متحد طبیعی آمریكاست؟ A یا B؟
مطمئناً پاسخ، كشور Aاست. كشور A ایران است و كشور Bعربستان سعودی.
نكته مورد نظر من، دشمنی بین ایران و آمریكا از زمان سقوط شاه در سال ۱۹۷۹ است كه سازمان یافته نیست.
به دلالت فرهنگ، تاریخ و جغرافیا، ما منافع مشترك بسیاری با مردم ایران داریم، چون آمریكا دو دشمن بزرگ ایران (طالبان و صدام) را از بین برده است.
محمد حسین عادلی، سفیر سابق ایران در لندن، در اجلاس داووس به من گفت: در ایران هیچ بحثی وجود ندارد كه آیا ما باید دشمنی با آمریكا را ادامه دهیم یا خیر. هم اكنون آمادگی برای مذاكره با آمریكا بیش از هر زمان دیگری است.
به این دلایل، من مخالف جنگ با ایران بوده و طرفدار مذاكره هستم. منزوی كردن ایران مانند كوبای كاسترو، تنها باعث نتایج مشابهی در این كشور می شود؛ تقویت كاستروهای ایران.اما برای گفتگوی موفقیت آمیز با ایران ما نیازمند اهرمهایی هستیم.
حال این اهرمها را چگونه به دست آوریم؟ ثابت كنیم كه ایران نمی تواند حضور نظامی ما در خلیج (فارس) را پایان دهد. قیمت نفت را كه مهمترین ابزار رهبری تندروی ایران است، پایین بیاوریم و تندروها را از نظر مالی، تحت فشار قرار دهیم. اما همه این كارها باید همراه با روشن كردن این موضوع باشد كه آمریكا قصد تغییر رژیم در ایران را ندارد، بلكه تنها قصد او تغییر رفتار آنهاست.
روشن كنید كه آمریكا می خواهد هرچه سریع تر سفارت خود در تهران را بازگشایی كرده و نخستین كاری را كه خواهد كرد نیز اعطای پنجاه هزار ویزای دانشجویی به جوانان ایرانی برای ادامه تحصیل در دانشگاههای آمریكاست. تنها این كار را بكنید و راحت بنشینید و شاهد انفجار جالب ایرانیها باشید. می توانید روی این موضوع شرط ببندید.
منبع : روزنامه قدس