یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

سیگار شما را می کشد


سیگار شما را می کشد
اگر جای کسی بودم که می خواهد سیگار را ترک کند، مواردی که به آنها اشاره خواهد شد، قاب می گرفتم و جایی روی دیوار، جلوی چشمم نصب می کردم. هرچند برخی از این موارد تکراری است، اما خواندن شان مفید است.
در سیگار حدود ۴ هزار نوع ماده شیمیایی وجود دارد که ۲۰۰ نوع آن سمی است. با توجه به آمارهای جهانی، مصرف دخانیات به هر شکلی (کشیدن سیگار، قلیان، پیپ) می تواند بیش از ۸۰ نوع بیماری در ارگان های مختلف بدن به وجود آورد.
علاوه بر این سیگار کشیدن، به طور مستقیم در ایجاد ۲۰ نوع سرطان دخالت دارد و زمینه بروز ده ها سرطان را فراهم می آورد. هر نخ سیگار محتوی ۵۰۰ سانتیمتر مکعب دود است که ۸۵ درصد آن را مواد گازی و ۱۵ درصد آن را ذرات معلق تشکیل می دهد. ولی عمده خطرات سیگار از ذرات نیکوتین، گاز منواکسیدکربن و آرسنیک ناشی می شود.
● مضرات سیگار
همه شما از مضرات سیگار اطلاع دارید. با این همه در اینجا برخی از آنها را یادآوری می کنیم:
۱) سموم موجود در دود سیگار موجب بروز سرطان هایی از جمله سرطان ریه، گلو، دهان، مثانه و کلیه می شود.
۲) کشیدن سیگار ضربان قلب و فشار خون را بالا می برد، روی قلب وعروق خونی تأثیر می گذارد و احتمال سکته های مغزی را بیشتر می کند.
۳) با مصرف سیگار، خون و اکسیژن کمتری به دست ها و پاها می رسد.
۴) گازهای سمی موجود در سیگار به صورت لایه ای داخل راه های تنفسی و ریه ها را می پوشاند، مانند دوده ای که در دودکش بخاری می نشیند.
۵) سیگار بروز پوکی استخوان را تسریع می کند.
۶) دود سیگار موجب بیماری لثه ها، خرابی و زرد شدن دندان ها، بوی بد و خشکی دهان می شود.
۷) افراد سیگاری مزه غذاها را خوب متوجه نمی شوند.
۸) سیگار کشیدن، گردش خون را ضعیف و موجب بد رنگی و چروکیدگی پوست صورت می شود.
۹) سیگار کشیدن در ایجاد اختلالات جسمانی در خانم ها و آقایان تأثیر مستقیم دارد.
● ترک سیگار
حالا اگر تصمیم گرفتید که سیگار را ترک کنید، می توانید از این راه ها استفاده کنید:
▪ ترک سیگار به تدارک نیاز دارد. برای مثال اگر تاریخ ترک سیگار خود را دو هفته بعد تعیین می کنید، این تاریخ را روی تقویم خود علامت بزنید و همچنان که به تاریخی که در تقویم خود علامت زده اید نزدیک می شوید، خود را برای روند واقعی ترک سیگار آماده کنید.
▪ چون حالا سیگار بخشی از زندگی شما شده است احتمالاً اثر خود را در محیط زندگی شما بر جای گذاشته است. یکی از کارهایی که در روند ترک سیگار انجام دادن آن اهمیت دارد، ازمیان برداشتن آثار و شواهد حاکی از سیگار کشیدن است. در واقع این کار برای این که وسوسه نشوید، ضروری است.
▪ دو هفته قبل از ترک سیگار، تعداد سیگارهای مصرفی خود را به یک عدد برسانید و همین یک سیگار را هم در محلی که خیلی جای راحتی نباشد، مثل زیرزمین یا ایوان روشن کنید و بکشید.
▪ ماشین خود را از تمام نشانه های مربوط به سیگار خالی و آن را مکان غیرقابل سیگار کشیدن برای خود و دیگران اعلام کنید.
▪ بعد از آماده کردن محیط زندگی، زمان آن می رسد که بدن خود را برای ترک سیگار آماده کنید. به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان هایتان را جرم گیری کند. وقتی جرم نیکوتین از دندان های شما پاک شود احساس تازه ای خواهید داشت.
▪ مصرف کافئین را قبل از ترک سیگار کاهش دهید چون نیکوتین موجب تغییر در سوخت و ساز بدن شما می شود.
▪ به اندازه کافی استراحت کنید. در خلال نخستین هفته ترک سیگار، استراحت اهمیت زیادی دارد.
▪ تا جایی که می توانید مایعات بنوشید. در این مرحله الزاماً شما باید تغذیه سالم و مفیدی داشته باشید و سعی کنید از آب میوه زیاد استفاده کنید.
▪ از خوراکی های سالم به عنوان جانشین استفاده کنید.
برای مثال از آب نبات و آدامس بدون موادقندی استفاده کنید.
▪ در خلال چند هفته اول ترک سیگار ممکن است احساس کنید گلویتان خشک شده است یا این که بر اثر خارش گلو سرفه کنید. مکیدن خرده های یخ و آب نبات و جویدن آدامس به رفع این مشکل کمک خواهد کرد.
▪ یکی از سخت ترین مراحل ترک سیگار آمادگی از لحاظ روحی و روانی است. علت های ترک سیگار و نیاز به ترک آن را برای خود تکرار کنید. بیان این علت ها قدرت اراده شما را در مواجهه با دوره ترک سیگار افزایش می دهد.
▪ برنامه هایی برای خود تدارک ببینید. این برنامه می تواند شامل حل کردن جدول، دویدن آهسته، شنا، پیاده روی، رفتن به مسجد یا کتابخانه باشد. به هر حال همواره فکر خود را مشغول و فعال نگاه دارید.
▪ دست خود را که به گرفتن سیگار عادت کرده است، مشغول کنید. برای این کار می توانید از مداد، خلال دندان یا قطعه ای لاستیک استفاده کنید.
▪ برای رسیدن به هدف، از حامیانی کمک بگیرید و به افرادی متکی باشید که واقعاً خواهان ترک سیگار شما شده اند.
▪ به طور مستقیم و قطعی از دیگران بخواهید در اطراف شما سیگار نکشند و اگر با یک سیگاری زندگی می کنید، قبل از شروع ترک سیگار با او به توافق برسید.
▪ در هر شرایطی ورزش را فراموش نکنید.
طاهره عطاران
منبع : روزنامه ایران