یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ابـن بـطـوطـــه


ازدیارمغرب اقصی یعنی قسمتی ازدنیای معلوم امروزكه مراكش نام دارد ودرشمال غربی قاره آفریقاواقع است مقارن۶۲۲ سال پیش ازبین مردم یكی ازشهرهای آن به نام طنجه سیاحی برخاست وبه عشق جهانگردی با وسایل آن روزبه مسافرتهای دورو درازدست زد.نام این سیاح ابن بطوطه است واو درزمانی كه بیش از۲۰ تا۲۲ سال نداشت مسافرت شگرف خودراآغاز كرد.
وی قریب۲۸ سال به سیروسیاحت وكسب دانش ومعرفت ومطالعه درآفاق وانفاس پرداخت و دراین مسافرتهای طولانی یا با پای پیاده طی طریق می كرد و یاازووسائل حمل ونقلی كه بزرگان و مشاهیر واشخاص سرشناس برای وی فراهم می كردنداستفاده می نمود.عشق به سفر و دیدن اقوام واقالیم گوناگون چنان دراین جهانگردشدت داشت كه وی باوسائل موجودهفت قرن پیش توانست به پكن وروسیه وازآنجا به قلب آفریقا برساند.ابن بطوطه دردوران۲۷ سال مسافرت خودلااقل چهل بارازدواج كردو پس از بازگشت به طنجه مدت ۲۳ دیگر نیز به زندگی ادامه داد.
بر خلاف ماركوپولو سیاح معروف ونیزی كه ۵۰ سال قبل از ابن بطوطه عازم مشرق زمین شده بود. ابن بطوطه نه تاجر بود و نه سفیر بلكه در ابتدا یکی از طلاب علوم معقول و الهیات بود كه مصمم شده بود با پای پیاده به مكه مسافرت كند و در آن موقع ۲۱ سال داشت.
در این مسافرت ها اشخاص مختلفی از دختر امپراطور روم شرقی گرفته تا یكی از دزدان دریایی بنگاله به او وسیله حمل و نقل دادند. در نزدیكی دهلی سیاه پوستی او را بر پشت خویش حمل می كرد و ابن بطوطه در آن حال در خواب خوش فرو رفته بود.ابن بطوطه در اسكندریه از شهرهای مصر برهان الدین اعرج دانشمند و زاهد معروف را ملاقات كرد.
▪ ورود ابن بطوطه به شهر اصفهان
ابن بطوطه در مسافرت خود به ایران از طریق بصره و آبادان و شوشتر و ایزه و لنجان به شهر اصفهان وارد شده است لنجان از نواحی پر بركت اصفهان است كه زاینده رود از آن می گذرد و به دو قسمت لنجان علیا و سفلی تقسیم می شود: مركز لنجان علیا و مركز لنجان سفلی فلاورحان است كه پلی تاریخی نیز از عهد صفویه دارد . ابن بطوطه در لنجان سفلی از آبادی بزرگی كه اشترگان (اشترجان) نام دارد به هنگام ورود وی شهری آباد و معتبر بوده است گذشته است. مسجد اشترگان بنای معروف قرن هشتم هجری كه ابن بطوطه آنرا دیده است.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید