شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

هنری دونان


هنری دونان
هانری دونان روزهشتم ماه می ۱۸۲۸ در یک خانوادهی معتقد پروتستان به دنیا آمد. خانوادهی او در انجام امورخیریه فعال بودند. دونان دبیرستان را ناتمام گذاشت ودر بانکی در شهر ژنو مشغول به کار شد. در سال ۱۸۵۳ برای انجام مأموریتی به الجزایر اعزام گردید . در الجزایر ، تصمیم گرفت آسیایی را برای آرد کردن گندم ایجاد کند اما نتوانست موافقت مسئولین را جلب نماید ، مسافرتی هم به تونس داشت و پس از آن به ژنو بازگشت. او برای انجام امور بازرگانی ، خود را به ناپلئون سوم نزدیک ساخت ، دراین هنگام دریافت که که امپراطور فرمان جنگ نیروهای متحد فرانسوی – ساردن را در مقابل نیروهای اتریشی صادر کرده و آنها را به منطقه شمال ایتالیا گسیل داشته است. دونان سعی کرد امپراطور را از این کار منصرف کند اما موفق نشد . بنابراین تصمیم گرفت درپایان جنگ سولفرینو درلمباردی حضور یابد .
دونان پس بازگشت به ژنو " خاطرات نبرد سولفرنیو" را نوشت که این اقدام او منجر به تشکیل کمیتهی امداد رسانی به مجروحان جنگی یا International Committee for relief to the wounded گردید این کمیته بعد ها به کمیتهی صلیب سرخ یا ( ICRC) International Committee of the Red Cross تغییر نام داد و دونان به سمت عضو ومنشی آن ، انتخاب گردید.
کمیته اکنون در همه جا شناخته شده بود و سران دول، و پادشاهان اروپایی از آن حمایت می کردند، اما دونان وضع مادی بدی داشت و در سال ۱۸۶۷ ورشکسته شد . در آن زمان، وی حدود یک میلیون فرانک سویس بدهکار بود. در نتیجهی رسوایی از ورشکستگی، دو نان از سمت عضو و منشی کمیته استعفا داد و به پاریس رفت. در این شهر با نهایت فقر زندگی می کرد.
با این همه پرنسس اوژنی ، همسر امپراطور ، وی را به کاخ ثویلری فراخواند و با او درمورد کنوانسیون ژنو و نیروهای رزمی دریایی گفتگو کرد ، پس از آن دونان به عضویت افتخاری جامعه صلیب سرخ اتریش ، هلند ، سوئد ف پروس و اسپانیا درآمد.
دونان در سال ۱۸۷۰، طی جنگ های فرانسه و پروس ، از زخمی های جنگ که به پاریس منتقل شده بودند عیادت نمود . ابداع پلاک شناسایی سربازان( به طوری که اموات پس از مرگ قابل شناسایی باشند) توسط دونان، مربوط به همین زمان است.
پس از اختتام جنگ ، دونان به لندن رفت و در مورد حل مشکلات اسرای جنگ فعالیتهای زیادی را انجام داد. تزار از فعالیتهای او استقبال کرد اما انگلستان به مخالفت با آن پرداخت.
از دیگر فعالیتهای جالب توجهی که دونان انجام داد می توان به برگزاری کنگرهی لغو کامل خرید و فروش بردگان و سیاهان اشاره کرد که در تاریخ اول فوریه ۱۸۷۵ در لندن ، به ابتکار وی برگزار شد. اما بار دیگر فقر و سرگردانی به سراغ وی آمد . او پای پیاده در آلزاس، آلمان و ایتالیا سفر کرد و درطول این سفرها صرفاً با کمک های خیریه وبعضی دوستانش به زندگی ادامه می داد.
سرانجام بر اثر ابتلا به یک بیماری سخت ، در سال ۱۸۸۷ ، در دهکده ای به نام هایدون بستری شد و همانجا پس از هشت سال ، یک روزنامه نگار محلی به نام " ژرژ بامبرگر" مقاله ای را به وی اختصاص داد . این مقاله درسراسر اروپا پخش شد و " دونان " یک شبه نردبان شهرت را درنوردید . هانری دونان به واسطه خدماتی که انجام داده بود جایزهی صلح نوبل درسال ۱۹۰۱ را به خود اختصاص داد و سرانجام در۳۰ اکتبر ۱۹۱۰ درگذشت .
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید