پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


زمین پاکمان را فراموش نکنیم


زمین پاکمان را فراموش نکنیم
۲۲ آوریل ۲۰۰۰۶، (دوم اردیبهشت ۸۵) سی‌ و‌ششمین سال بزرگداشت روز زمین پاك بود. این روز به وسیله‌ی گیلورد نلسون یك سناتور ویسكانسین آمریكا درسال ۱۹۷۰ پایه‌گذاری شد. بسیاری از تاریخ‌نویسان از آن به عنوان آغاز جنبش محیط زیستی مدرن یاد می‌كنند. در ۲۲ آوریل، ۱۹۷۰، میلیون‌ها آمریكایی به خیابان‌ها ریختند و
خواستار اقدامات دولت و سازمان‌ها برای پاك‌ سازی محیط زیست شدند. واكنش دولت و كنگره به این راهپیمایی مثبت و فوری‌ بود وبه دنبال آن قوانین بسیار مهمی از طرف ایالات متحده در رابطه با حفاظت محیط زیست تصویب شد. از جمله سیاست ملی محیط زیست سال ۱۹۷۰، قانون هوای پاك سال ۱۹۷۰، قانون آب پاك سال ۱۹۷۲، قانون گونه‌های در خطر انقراض سال ۱۹۷۳، قانون محافظت و بازیابی منابع سال ۱۹۷۶ و قانون فوق‌العاده سال ۱۹۸۰ برای پاك‌‌سازی محل‌های بسیار آلوده بود. بسیاری از این قوانین و طرح‌های محیط زیستی جزو اولین طرح‌ها در نوع خود در دنیا محسوب می‌شوند. امروزه یونسكو به عنوان حامی اصلی جشن سالانه‌ی روز زمین در سازمان ملل تبدیل شده است. از آن سال به بعد ۲۲ آوریل، روز زمین پاك نامگذاری شد. امروزه در بسیاری از نقاط دنیا این روز گرامی داشته می‌شود و شامل مراسم و فعالیت‌های مربوط به آن روز، جشن و....برای كسانی كه به طبیعت علاقمندند و در مورد آینده آن نگرانند، می‌شود، این جشن به عنوان یكی از بزرگترین جشن‌های غیرمذهبی در سطح دنیا شناخته شده است. هزاران داوطلب سخت‌كوش روز ۲۲ آوریل را با سخت كار كردن در پارك‌های كشورشان می‌گذرانند. یكی از این پارك‌ها، پاركHumboldt در شهر ساندیگو است. حامیان پارك از همه‌ی گروه‌های سنی با فعالیت‌هایی از جمله كاشت درختان، خارج كردن علفها‌ی هرز، خارج كردن آشغال از راه گذر آب‌ها و....این روز را گرامی می‌دارند. سال ۲۰۰۶ نیز این پارك میزبان بین از ۴۵۰۰ داوطلب بود. آنها ۲۱۵۹ نهال و بیش از ۳۰۰۰ نوع گیاه بومی آن منطقه را كاشتند. بیش از ۳۰۰۰ كیسه زباله ازسطح پارك‌ جمع‌آوری كردند و ۸۴ سطح زباله جدید نصب كردند.
بقیه‌ی پروژه‌ها شامل نصب سیستم آبیاری قطره‌ای، ساخت شیب راهه مخصوص معلولان، برداشتن نرده‌های قدیمی و نصب نرده‌های جدید، تعمیر محوطه‌ی اردوگاه پارك برای فصل‌های شلوغ در پیش رو بود. الیزابت گلدشتاین (Goldstein Eliazbeth) رئیس پارك‌های ایالت كالیفرنیا از كمك و حمایت این دواطلبان و حامیان پارك به عنوان امری حیاتی خصوصا در زمان كسری بودجه یاد می‌كند. او هم‌چنین كمك برای سالم ماندن پارك‌ها و حفظ آن برای آیندگان را وظیفه‌ی همه‌ مردم می‌داند.
در ایران نیز یكی از مراكز دست‌اندر كار این روز، دفتر بررسی آلودگی آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست است. از برنامه‌های مهم این سازمان اقدامات مردمی ودولتی برای معرفی افراد و سازمان‌های موفق در این زمینه و اجرای برنامه‌های عمومی توسط داوطلبان است. نظیر پاك سازی محیط زیست به خصوص كوهستان‌ها و پارك‌ها و اماكن عمومی بود. هم‌چنین بسیاری از مدارس و مهد كودك‌ها در این روز برنامه‌های خاص آموزشی و تفریحی و هم‌چنین جشن‌های نمادین، ایجاد پوسترهای مرتبط، راهپیمایی نمادین و..را در برنامه‌ كار خود قرار می‌دهند.
اما متأسفانه با بی‌ توجهی به محیط زیست، تخریب محیط زیست به طور آشكار در كشور ما روز زمین پاك را از یادمان خواهد برد. این مطلب را خبرگزاری سینا عنوان می‌كنند.
تخریب تالاب‌ها و بی‌توجهی به این اكوسیستم مهم در كشور، تخریب جنگل‌ها و قطع درختان شمال كشور در ساخت جاده دو هزار (تهران – شمال)، آلودگی چشمگیر هوای شهرهای بزرگ كشور، آلوده كردن رودخانه‌ها و رودهای جنوب كشور همانند كارون و كرخه به وسیله فاضلاب‌های شهری و كارخانه‌های صنعتی، نشت نفت از لوله‌های فرسوده انتقال نفت در جنوب كشور كه قدمت آن‌ها به سال پیش از انقلاب می‌رسد و آلودگی زمین‌هایی كه لوله‌های نفت از آن‌ها می‌گذرد از جمله موارد تأسف‌انگیز محیط زیست ما محسوب می‌شود. ‌آیا باید در رثای خاك و زمین آبا و اجدای بگیریم یا با اندیشه، وقوع فاجعه قبل از وقوع كنیم.
فاطمه‌ احمدیان