یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


تحلیل بلومبرگ از مقایسه صنعت گاز طبیعی ایران و قطر


تحلیل بلومبرگ از مقایسه صنعت گاز طبیعی ایران و قطر
ایران و قطر از بزرگترین حوزه های گاز طبیعی در جهان برخوردار هستند که می توانند به تنهایی گاز موردنیاز آمریکا را برای هفت سال آینده تامین کنند اما اکنون این شباهت ها میان دو کشور رنگ باخته اند.
پایگاه اطلاع رسانی بلومبرگ در تحلیلی اورده است قطر به سهم خود سالانه ۱۵ میلیون تن گاز طبیعی مایع تولید می کند که می تواند گرمای منازل شهروندان ژاپنی را به مدت سه ماه تامین کند این در حالی است که ایران تها یک ششم این حجم گاز مایع را صادر می کند.
از انجا که ایران هنوز با تحریم های متعدد آمریکا مواجه است جدیدترین پروژه توسعه گاز این کشور تا سال ۲۰۰۹ به بهره برداری نخواهد رسید و این امر موجب کند شدن روند انجام اصلاحات اقتصادی در ایران و کاهش یارانه برتولیدات غذایی و بنزین این کشور می شود.
یک تحلیل گر آمریکایی در این خصوص اعلام کرد اگر ایران به دنبال تداوم رشد اقتصادیش است نیاز حیاتی به صادرات گاز مایع دارد.در ادامه این تحلیل امده است قطر در شش ماه گذشته یک قرارداد ۱۲ میلیارد دلاری با شرکت آروینگ وابسته به شرکت اکسون موبیل در تگزاس ب امضا رساند تا تولید گاز طبیعی مایع خود را تا پنج سال آینده دو برابر کند اما در مقایسه مذاکرات ایران با شرکت های توتال و رویال داچ شل برای سه سال است که بدون هیچ توافقی از سوی طرفین ادامه می یابد.
با نگاهی دقیق تر متوجه می شویم که پس از اعلام برنامه کاهش سطح تولید نفت اوپک ایران شدیدا نیازمند است تا با صادرات گاز طبیعی درامد قابل توجهی به دست آورد تا در نتیجه رشد اقتصادی خود را تداوم بخشد ایران در کورس رقابت برای تامین بازار گاز مایع جهانی که تحلیل گران اقتصادی ارزش آن را سالانه ۵۰۰ میلیارد دلار می دانند عقب افتاده است در حالی که بسیاری از کشورها در تلاش برای توسعه بخش گاز و نفتشان هستند ایجاد چنین فرصت هایی در ایران امری فراموش شده است.
از کشورهای که اکنون محموله های گازی صادر می کنند و به دنبال توسعه پروژه های گازیشان هستند می توان به عمان ، نیجریه ، قطر و اندونزی اشاره کرد و البته کشورهایی مانند ایران ، روسیه ، عربستان و نزوئلا نیز به دنبال پیوستن به این کشورها هستند.
سید حسین حسینی یکی از اعضای شرکت ملی صادرات گاز ایران در این خصوص اعلام کرد در این که ما از قطر و عمان جلوتر هستیم جای هیچ شیک نیست ما برنامه های خودمان را داریم و هدف مان یافتن مشتریان جدید در اروپا است.
در ادامه این تحلیل می خوانیم از چهار پروژه گازی ایران یعنی پروژه گاز طبیعی مایع ایران با شرکت بریتیش پترولیوم گاز طبیعی مایع پارس با توتال و ناسیونال پترولیوم سنگاپور پروژه گاز طبیعی مایع پارس با رویال داچ شل و ریپسول اسپانیا و همچنین پروژه گاز طبیعی مایع شرکت ملی نفت ایران تنها یک قرارداد و ان هم با شرکت توتال تاکنون برای ایران سوداور بوده است.
در ماه فوریه و پس از سه سال مذاکره سرانجام شرکت ملی نفت ایران توتال و ناسیونال پترولیوم مالزی قرارداد اولیه برای اکتشاف مشترک گاز طبیعی مایع در ایران را به امضا رساندند اما دیگر موضوع مورد توجه مساله قیمت گاز طبیعی مایع ایران است.تحلیل گران برجسته اروپائی اعلام کرده اند با توجه به اینکه ایران کمترین امکانات مورد نظر را برای سرمایه گذاران خارجی تدارک می بیند در نتیجه باید قیمت گاز صادراتی خود را کاهش دهد.
منبع : شرکت ملی گاز ایران