دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا


ضرورت توجه و مراقبت والدین به پرورش فرزندان


ضرورت توجه و مراقبت والدین به پرورش فرزندان
بسیاری از والدین بر اثر قیاس به نفس سعی می کنند فرزندانشان را همانطور که خود تربیت یافته اند پرورش دهند و حال آنکه لازم است توجه داشته باشند که کودک برای زمان آینده آماده می شود.
یکی از علل جرائم در کودکان این است که آنها قدرت پیش بینی چندانی ندارند چون جرم ها را نمی شناسند نمی توانند از عواقب امور سردرآورند و خطر در این است که این امر تداوم یافته و به بزرگسالی کشانده شود.
طبق آخرین آمارها و تحقیقات اخیر پژوهشگران توجه منطقی به امور درسی فرزندان و ایجاد بسترهای مناسب در خانواده باعث تقویت روحیه علمی و رشد تحصیلی آنان خواهد شد.
اگر به گلدانی که گل زیبائی در آن قرار دارد نگاه کنیم در عین اینکه ظرافت و لطافت گل و رنگ و بوی آن آدمی را بخود جذب می کند با کمی تفکر پی می بریم که این لطافت نتیجه مراقبت های باغبان است پس با اندکی غفلت پژمردگی و خشکیدگی جایگزین زیبایی و طراوت خواهد شد پدران و مادران برای اینکه بتوانند فرزندان سالم و برومندی داشته باشند ناچارا نیازهای آنان را در حد لازم برطرف سازند. ضمنا باید بدانند که نیازهای آنان مواد غذایی پوشاک و لباس نمی باشد درست است که نیازهای مادی در تعلیم و تربیت موثر است ولی مهم نیازهای عقلانی و عاطفی فراوان می باشد که ارتباط مستقیمی بین آنها و سلامت جسم و روان کودکان دارد.
تاکنون شنیده نشده است که کودک و نوجوان در اثر کمبود غذایی از خانه فرار کرده باشد ولی بسیار شنیده ایم که دختر و پسری در اثر فقدان مسائل عاطفی از خانه فرار کرده و خود را طعمه امواج متلاطم و خروشان فساد و تباهی کرده اند.
یکی از اشتباهات برخی والدین این است که خیال می کنند فرزندشان تنها در بعد غذا و لباس و کیف و کفش نیازمندی دارد با فراهم کردن اینها فکر می کنند که همه نیازمندیها را تامین کرده اند. اینگونه والدین در حقیقت مقام شامخ انسان را تا حد حیوانات تنزل داده اند و این عده پدران و مادران پی نبرده اند که خواسته های فکری و عقلانی و عاطفی او بیکران و نامحدود است . مشکل جامعه ما این ندانستن هاست و نه نداشتن امکانات اگر خانواده ای از نظر فرهنگی دارای رشد باشد امکانات مادی نیز تا حدودی می تواند دشواری های عاطفی فرزندان را برطرف سازد و آنها را با سلامت جسم و روان به جامعه تحویل دهد.
خانواده در کنار تامین آسایش فرزندان با جذب آنان بسوی نماز و وصل به معبود و سخن گفتن قلبی با خدای قادر و توانا می تواند روح خسته و آشفته خود و آنان را به ساحل امن و آرامش برساند.
نماز برترین عبادت است که اگر در خانواده ها اصل قرار گیرد اعضای خانواده از بسیاری آسیب های احتمالی مصون خواهند ماند.
● شیوه های جذب فرزندان به اقامه نماز :
۱) ایجاد احساس خوشایند نسبت به نماز
اولین گام این است که تلاش کنیم تا فرزند احساس خوشایندی نسبت به نماز پیدا کند زیرا اگر احساس خوبی به نماز داشته باشد خود به دنبال کسب اطلاعات و شناخت بیشتر نسبت به آن برمی آید و به ایجاد گرایش مثبت و بجای آوردن نماز در او منجر خواهد شد.
۲) به کارگیری شیوه های غیرمستقیم :
از بکارگیری جبر و فشار در فرزندان برای انجام نماز پرهیز کنیم .
۳) استفاده از الگوهای رفتاری :
همانندسازی با الگوی محبوب امری طبیعی و فطری است مشاهده والدین دوستان نزدیکان و دیگر الگوها در حین نماز اثر خوشایندی در جذب او به فریضه نماز خواهد داشت .
۴) بیان خاطره های زیبا در اهمیت و عظمت نماز :
در مناسبت های مختلف از خاطرات زیبا و اثربخش نماز که خود تجربه کرده ایم و یا از دیگران شنیده ایم نقل کنیم . بعنوان مثال : برخورد حضرت امام خمینی (ره ) با اطرافیان در بیمارستان که به علت استفاده از داروی مسکن او را از خواب بیدار نکردند برای نماز و... یا شیوه نمازخواندن شهید مطهری که هیچگاه با لباس خانه نماز نمی خواند حتی نماز صبح و...
۵) توام کردن نماز فرزندان با تجارب خوشایند :
با پاداش و هدیه دادن بدون اطلاع قبلی و احترام بیشتر به آنان بعد از نماز.
۶) افزایش تجربه فرزندان در خواندن نماز :
هیچگاه غلط خواندن نماز فرزندان را به آنها گوشزد نکنیم بلکه ابتدا همان انجام غلط را بپذیریم و به مرور زمان درصدد اصلاح برآئیم .
۷) توجه به عوامل افزایش گیرایی و جاذبه های معنوی نماز :
مثلا : استفاده از بوی خوش هنگام نماز استفاده از جانماز تهیه چادر مخصوص نماز برای دختران هنگام نماز.
۸) کوتاه خواندن نماز جماعت .
۹) عدم اعمال تنبیهی .
۱۰) برگزاری جشن تکلیف .
۱۱) آموزش نماز .
۱۲) ساده و آسان جلوه دادن نماز .
یداله شمس الدین
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی