دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


رفع تبعیض جنسیتی از محورهای پیام دبیرکل سازمان ملل برای روزجهانی جمعیت است


رفع تبعیض جنسیتی از محورهای پیام دبیرکل سازمان ملل برای روزجهانی جمعیت است
"كوفی عنان" در پیام خود كه بر روی سایت اینترنتی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد منتشر كرده ، موضوع برابری جنسیتی و احترام به حقوق انسانها را مورد تاكید قرار داده است.
جمعیت جهان كه در سال ‪ ۲۰۰۵‬میلادی به بیش از شش میلیارد و ‪ ۳۹۰‬میلیون نفر افزایش یافته ، با مشكلات و چالشهای عدیده‌ای مواجه است. فقر و نابرابری در ابعاد حقوقی، بهداشتی ،آموزشی و جنسیتی، تبعیض، جنگ، گسترش بیماری ایدز و برخی موضوعهای دیگر عمده‌ترین چالشهای پیش روی جمعیت جهان است. كشورهای در حال توسعه با بیش از ‪ ۸۰‬درصد از جمعیت جهان، به طور عام با این قبیل چالشها مواجه هستند. انبوهی جمعیت در كشورهای در حال توسعه كه بیش از ‪ ۶۱‬درصد از مساحت جهان را در اختیار دارند، اهمیت این موضوع را بیشتر نمایان می‌سازد. فقر و نابرابری در كشورهای درحال توسعه بخش وسیعی از جمعیت این كشورها را در برگرفته است ، به طوری كه نزدیك به یك میلیارد و‪ ۱۰۰‬میلیون نفر از این جمعیت روزانه با درآمدی كمتر از یك دلار، امرار معاش می‌كنند. پدیده شوم بردگی كه در قرون گذشته بر زندگی انسانها حكم می‌راند، هنوز از زندگی برخی از كودكان و زنان كشورهای جهان سوم محو نشده است . به طوری كه هر سال تعدادی از آنان در مزارع و كشتزارها با شرایط غیرانسانی به كار گرفته می‌شوند و یا در شرایط سبعانه مورد سو استفاده جنسی قرار می‌گیرند. گزارش هزاره توسعه كه امسال از سوی سازمان ملل انتشار یافته است ، نشان می‌دهد، ‪ ۸۳۱‬میلیون نفر از جمعیت جهان در گرسنگی به سر می‌برند و یك چهارم كودكان زیر پنج سال در كشورهای در حال توسعه با سو تغذیه مواجه می‌باشند. فقر و نابرابری در زمینه آموزش نیز در كشورهای در حال توسعه ، ابعاد دیگری دارد.نتایج این گزارش حاكیست :در سال ‪ ۲۰۰۱‬میلادی ، ‪ ۱۱۵‬میلیون كودك در این كشورها، قادر به رفتن به مدرسه نبودند. تبعیض آموزشی در این كشورها در خصوص دختران بیش از پسران است، به طوری كه در كشورهای در حال توسعه به ازای هر ‪ ۱۰۰‬پسر، ‪ ۸۷‬دختر به‌مدرسه می‌روند. كشورهای جنوب آسیا با ‪ ۷۶‬دختر در برابر ‪ ۱۰۰‬پسر بیش از سایر كشورها در معرض این نابرابری قرار دارند. نتایج بررسیها نشان می‌دهد بیش از ‪ ۱۰‬درصد كودكان كشورهای در حال توسعه، در هنگام تولد جان خود را بر اثر عدم مراقبتهای بهداشتی از دست می‌دهند . به طوری كه از هر هزار تولد زنده ، ‪ ۱۰۵‬كودك می‌میرند.
طبق این گزارش : در كشورهای صحرای افریقا و جنوب آسیا به ترتیب ‪ ۱۸۵‬و ‪ ۱۲۶‬كودك از هر یكهزار زایمان ، جان خود را از دست می‌دهند. همچنین نتایج بررسیها نشان می‌دهد كه از هر ‪ ۱۰۰‬هزار زایمان در كشورهای در حال توسعه ، ‪ ۴۵۰‬زن قربانی زایمانهای غیربهداشتی می‌شوند.این میزان در كشورهای صحرای افریقا برابر با ‪ ۹۲۰‬مرگ است. پدیده‌های جوانی جمعیت و بیكاری ، از دیگر موضوعهایی هستند كه كشورهای در حال توسعه با آن مواجه می‌باشند. به طوری كه نتایج بررسیها نشان می‌دهد كه میزان بیكاری جوانان در این كشورها ‪ ۱۷‬درصد گزارش شده و این میزان در كشورهای شمال و صحرای افریقا به ترتیب ‪ ۲۹‬و ‪ ۲۱‬درصد ، گزارش شده است. بیماری ایدز از دیگر مشكلات عمده‌ای است كه جمعیت جهان به‌عنوان بزرگترین بلای قرن با آن مواجه است ،به طوری كه در برخی كشورهای درحال توسعه جمعیت مبتلایان به ویروس " اچ آی وی " در حال افزایش است. این بیماری تاكنون بیش از ‪ ۲۰‬میلیون نفر قربانی داشته است. صندوق جمعیت سازمان ملل نیز اعلام كرده است كه اكنون ‪ ۴۸‬میلیون نفر از جمعیت جهان كه به طور عام در كشورهای در حال توسعه زندگی می‌كنند ، حامل ویروس " اچ آی وی " هستند. نتایج گزارش هزاره توسعه نشان می‌دهد، با تمام چالشهایی كه كشورهای در حال توسعه با آن مواجه هستند، سهم این كشورها در تولید گازهای گلخانه‌ای كه حیات زمین را تهدید می‌كند ، یك ششم كشورهای توسعه یافته است. فقر و تنگدستی آن چنان با برخی از كشورهای در حال توسعه عجین شده است كه در سال ‪ ۲۰۰۱‬میلادی نزدیك به ‪ ۸۶۰‬میلیون نفر از جمعیت جهان در محله‌های فقیر كه فاقد هر گونه شرایط مناسب زیست محیطی است ، زندگی می‌كردند. جمعیت جهان با تمام ناكامیها و تهدیدهای پیش روی ،همچنان در حال افزایش است و با وجود تمام چالشها ،همچنان در اهداف هزاره توسعه گام برمی‌دارد. ریشه‌كنی فقر و تنگدستی،دستیابی همگانی به آموزش ابتدایی، برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان، كاهش مرگ و میر كودكان،افرایش بهداشت باروری، مبارزه با ایدز، دستیابی به محیط زیست پایدار و گسترش و مشاركت جهانی برای توسعه ،از آرمانهای هزاره توسعه است كه تمام كشورها برای تحقق آنها تا سال ‪۲۰۱۵‬ میلادی ، می‌بایست توان خود را به كار گیرند تا بتوان چهره فقر را در جهان كم رنگتر ساخت.
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا


همچنین مشاهده کنید