جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مکرمه قنبری و نقاشان خودآموخته


مکرمه قنبری و نقاشان خودآموخته
پاییز فصل رونق گالری‌ها است. با آغاز این فصل گالری‌ها جان تازه‌ای می‌‌گیرند و به محل آمد و شد دوباره هنرمندان تبدیل می‌شوند. گالری دی در این زمینه با برپایی یک نمایشگاه از آثار مکرمه قنبری و چند نقاش خودآموخته دیگر، پیشقدم شده است. این نمایشگاه از روز گذشته شروع شد و به مدت یک هفته ادامه دارد. درباره مکرمه قنبری زیاد نوشته شده است؛ اینکه او یک زن خانه‌دار از اهالی روستای دریکنده در شمال ایران بود که به شیوه‌ای خودآموخته آرزوها، آمال و ذهنیات خودش را ابتدا بر در و دیوار و بعدا روی بوم نقاشی می‌کرد یا اینکه هنر مکرمه، نوعی هنر <نائیف> است که ما نمونه‌اش را در آثار مارک شاگال نقاش مطرح روس دیده‌ایم. اما نکته جدید درباره مکرمه آن است که دوستداران او با برپایی انجمن تحت عنوان <انجمن دوستداران مکرمه> قصد دارند پر و بال بیشتری به نقاشان خودآموخته بدهند؛ نقاشانی که شاید مثل مکرمه مدت‌ها در گمنامی به‌سر ببرند و کسی نباشد آنها را کشف کند یا برایشان نمایشگاه بگذارد.
این انجمن ۲۷ اردیبهشت‌ماه اولین جشنواره نقاشان خودآموخته را در دریکنده برپا کرد و در نظر دارد هرسال جمعه آخر اردیبهشت این جشنواره را در این روستا برگزار کند. فریال سلحشور (مدیر گالری دی) به همراه جهانگیر کازرونی، ع پاشایی، حمید سوری و علی بلبلی (فرزند مکرمه) از جمله موسسان این انجمن هستند.
نمایشگاه گالری دی هم درحقیقت به نمایش ۲۸ اثر از نقاشانی اختصاص دارد که امسال در این جشنواره شرکت کردند. به گفته سلحشور، در این نمایشگاه از کودک ۶، ۷ ساله تا آدم‌های نسبتا مسن اثر هست. این آثار را اعضای انجمن دوستداران مکرمه انتخاب کرده‌اند. در میان ۲۶ اثری هم که از مکرمه در این نمایشگاه روی دیوار رفته، ۱۰، ۱۲ اثر تا به حال در جایی به نمایش گذاشته نشده‌اند. بنابراین این نمایشگاه برای علا‌قه‌مندان مکرمه می‌تواند جالب باشد. آدرس این نمایشگاه انتهای پاسداران، تنگستان چهارم، کوچه ناز یک، بن‌بست ترانه، شماره ۳ است. ‌
اولین نمایشگاه مکرمه قنبری در زمان حیات او از سوی گالری سیحون برگزار شد و بعد از آن هم گالری دی ۴ نمایشگاه از آثار این نقاش برپا کرد که در یکی از آنها که سال ۱۳۸۴ برپا شد، خود مکرمه حضور داشت.


پرویز براتی
منبع : روزنامه اعتمادملی