یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نپتونیم (۹۳) NEPTUNIUM


در ۱۹۴۰ نپتونیم که نخستین عنصر ماوراء اورانیومی بود، به‌وسیله مک میلان از دانشگاه کالیفرنیا با کمک آبلسون کشف گردید. نخستین ترکیب نپتونیم خالص اکسید نپتونیم ـ ۲۳۷ به سال ۱۹۴۴ فراهم گشت.
نپتونیم عنصر رادیواکتیو ماوراء اورانیوم، با عدد اتمی ۹۳، نخستین‌بار از بمباران اورانیوم با نوترون‌های سریع‌السیر فراهم گشت. جرم اتمی ۰۴۸۲/۲۳۷ ظرفیت‌ها ۳، ۴، ۵ و ۶. جرم حجمی ۴۵/۲۰ نپتونیم ـ ۲۳۷، که بیشترین مقدار را در میان یازده ایزوتوپ نپتونیم دارا می‌باشد به مقادیری اندک در تولید پلوتونیم به‌عنوان محصول فرعی فراهم می‌گردد. نپتونیم فلزی نخست در تهیه تری‌فلوئورید نپتونیم به‌دست می‌آید که با بخار باریم در ۱۲۰۰ درجه صد بخشی احیاء می‌گردد. نپتونیم فلزی است با جلای نقره‌ای، نقطه ذوب ۶۴۰ درجه صد بخشی از لحاظ شیمیائی شبیه اورانیوم است. پایدارترین ایزوتوپ آن ۹۳/۲۳۷ NP می‌باشد که نیم عمر آن ۶^۱۰٭۲/۲ سال می‌باشد. نپتونیم ـ ۲۳۷ در وسایل آشکارساز نوترونی کاربرد دارد. [۲۲]
▪ نپتونیم (Neptunium (Np: در سال ۱۹۴۰ توسط دو دانشکند آمریکائی به نام‌های مکمیلن (Macmillan, E.M) و آبلسون (Abelson) سنتز شد. آنها ضمن بمباران اورانیم ۲۳۸ توسط نوترون، به‌وجود عنصر جدیدی پی بردند که معلوم شده عدد اتمی آن یک واحد از عدد اتمی اورانیم بزرگ‌تر، یعنی در واقع عنصر سنتزی پس از اورانیوم است. از این‌رو آن را نپتونیم نامیدند.
(به نام سیاره نپتون که پس از سیاره اورانوس کشف شد و نام اورانیوم از آن گرفته شد.) واکنش هسته‌ای سنتز این عنصر را می‌توان به‌صورت زیر در نظر گرفت:
۲۳۸/۹۲U + ۱/۰n -> ۲۳۹/۹۳ NP + &#۹۴۶;
قابل توجه است که معلوم شد که توریم، اورانیوم و نپتونیم سری جدیدی از عنصرهای خاک‌های کمیاب را تشکیل می‌دهند. از این‌رو برای متمایز شدن آنها از عنصرهای سری خاک‌های کمیاب قبلی که ”عناصر لانتانید“ نامیده شده بودند، این سری جدید را ”عناصر آکتینید“ نامیدند. [۲۵]

۲۲ـ فرهنگ عناصر ـ رضا آقا‌پور مقدم ـ علیرضا توکلی صابری
۲۵ـ تاریخ مختصر شیمی ـ دکتر محمدرضا ملاردی ـ رضا آقاپور مقدم
منبع : مطالب ارسال شده


همچنین مشاهده کنید