جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اتفاق نظر روی مربی داخلی


اتفاق نظر روی مربی داخلی
دیروز صبح در آكادمی ملی المپیك بسیاری از كارشناسان فوتبال ایران جمع شده بودند تا در مورد وضعیت سرمربی آینده ایران بحث و گفت وگو كنند. «نشست هم اندیشی فوتبال ایران» با حضور مسئولان سازمان تربیت بدنی، كمیته ملی المپیك، فدراسیون فوتبال، مربیان و مدیران برگزار شد و شمار مهمانان این جلسه به ۷۰ نفر می رسید. در ابتدای این جلسه عنوان شد كه هر یك از حضار پنج دقیقه در مورد سرمربی تیم ملی صحبت كند كه این مسئله با اعتراض بیژن ذوالفقارنسب روبه رو شد.
مربی سایپا معتقد بود كه پنج دقیقه وقت برای صحبت كردن در مورد تیم ملی كافی نیست و از طرفی اگر قرار باشد هر یك از ۷۰ نفر پنج دقیقه حرف بزند به هفت ساعت زمان نیاز دارد. این اظهارنظر ذوالفقارنسب موجب شد كه قلعه نویی بگوید به احترام بزرگان جلسه صحبت نمی كند و در ادامه هم به چند نفر از مدعوین نوبت نرسید. جلسه هم اندیشی سازمان با «نخبگان» فوتبال در حالی برگزار شد كه بعضی از مهمانان در هیچ یك از گروه بندی های مربیان، مدیران باشگاه ها و كارشناسان قرار نمی گرفتند و به طور كلی دلیل دعوت از آنها روشن نبود. قرار است از دل این مراسم نام سرمربی تیم ملی ایران مشخص شود و اینكه او خارجی باشد یا داخلی. به هر حال باید منتظر آثار این جلسه بود و به این نكته رسید كه آیا اساساً در چنین فضای غیرمتمركزی می شود به نتایج قابل قبولی رسید؟!
● هاشمی: با هیچ یك از گزینه های سرمربیگری تیم ملی صحبت نكرده ایم
در ابتدای این مراسم كیومرث هاشمی سرپرست فدراسیون فوتبال در سخنانی گفت: در آینده ای نزدیك مجمع تشكیل خواهد شد و هر كسی كه به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال برگزیده شود مورد حمایت لازم سازمان تربیت بدنی قرار خواهد گرفت. در این مدت كوتاه باید در مورد مسائلی تصمیم گیری شود، بنابراین سازمان تربیت بدنی تصمیم گرفت كه چكیده فوتبال كشورمان را در جلسه ای گردهم آورده و با آنها درباره فوتبال صحبت كند. ما نیز به عنوان متولیان ورزش و فوتبال كشور باید از نظرات شما بزرگان فوتبال استفاده كنیم.
وی افزود: فوتبال برای مردم ما اهمیت ویژه ای دارد بنابراین برای موفقیت باید از نظرات كارشناسان فوتبال استفاده كنیم. ما در یك ماه آینده رقابت های مقدماتی جام ملت های آسیا را پیش رو داریم و هر فدراسیونی وظیفه دارد نسبت به وظایفش تصمیم گیری كند. هم اكنون انتخاب سرمربی تیم ملی یكی از مهم ترین وظایف ما است و می خواهیم در همه تصمیمات خود خرد جمعی را حاكم كنیم. هاشمی ادامه داد: پس از انقلاب تیم ملی كشورمان دو مقام سومی را در جام ملت های آسیا به دست آورده است اما مردم ما پس از ۲۷ سال كه از انقلاب شكوهمند اسلامی می گذرد انتظار دارند كه تیم ملی نتایج بهتری را به دست آورد و فوتبال ما در آسیا آقایی كند. دیگر نباید بگوییم صعود به جام جهانی افتخار است بلكه باید به گونه ای كار كنیم كه نتایج مناسبی كسب كنیم.
اگر تعامل سازنده ای بین ما و شما به وجود بیاید در این راه موفق می شویم. اینكه چرا تیم ملی امید ما پس از انقلاب موفق به صعود به رقابت های المپیك نشده دلایلی دارد و شما و ما این دلایل را می دانیم و باید با تعاملی سازنده این مشكلات را حل كنیم. سرپرست فدراسیون فوتبال به نام هایی كه این روزها برای سرمربیگری تیم ملی مطرح می شود اشاره كرد و گفت: گزینه های مختلفی كه برای سرمربی مطرح شده همه گمانه زنی است و فدراسیون با هیچ فردی مستقیماً صحبت نكرده و ما با خرد جمعی در این باره تصمیم می گیریم. اطمینان می دهم كه كوچك ترین صحبتی با این افراد نشده است. در فدراسیون فوتبال بر روی تك تك كارشناسان باز است و هدف ما استفاده از نقطه نظرات شما است.
در ادامه علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی پیشكسوتان و مربیان فوتبال كشورمان را استخوان بندی فوتبال كشور خواند و گفت: دانش و سابقه فوتبال در این جمع و گروه دیگری كه در اینجا حضور ندارند، خلاصه می شود. این توانمندی بسیار باارزشی است و باید از آن استفاده كرد. ما در سازمان تربیت بدنی قصد نزدیك كردن دل ها را داریم و اگر بتوانیم از این دانش استفاده كنیم جایگاه بالاتری را نسبت به گذشته به دست خواهیم آورد. علی آبادی ادامه داد: دنیا نایستاده تا ما حركت كنیم. همه كشورها در بخش زیرساخت ها و ورزش در حال سرمایه گذاری و فعالیت هستند تا در این رقابت گوی سبقت را از دیگری بربایند. این نخستین جلسه ای است كه به این شكل در فوتبال كشور برگزار می شود و امیدوارم این جلسه سرفصلی باشد كه هر چند ماه چنین جلساتی را در فضای دوستانه برگزار كنیم.
● قراخانلو: استفاده از علم آن قدر هم پیچیدگی ندارد
دكتر قراخانلو رئیس كمیته ملی المپیك دیگر سخنران این مراسم بود. وی گفت: به لطف خداوند فوتبال ایران نقاط مثبت بسیاری دارد و اگرچه برخی رشته ها برای كشور ما سنتی و ملی است اما واقعیت این است كه فوتبال جای خود را در ایران باز كرده و به عنوان رشته اول جای خود را تحمیل كرده است. وی ادامه داد: با استفاده از نقاط مثبت و استفاده از تجربه و علم دنیا كه آن قدر هم پیچیدگی ندارد و با اصلاح اساسنامه و تشكیل مجمع واقعی، نافذ، منطقی، فعال و موثر می توانیم در آینده ای نزدیك، فكر و برنامه اصلی و بنیادی را در فوتبال پیاده كنیم. حضور مهندس علی آبادی در این نشست به معنای این است كه سازمان تربیت بدنی به عنوان نماینده دولت هدفش پیشرفت فوتبال است. مشكلاتی كه فوتبال ما دارد عزم ملی می طلبد. می دانیم كه باشگاه های ما مشكل ساختاری دارند. اگر بخواهیم فوتبال این مملكت را به بزرگی مملكت اداره كنیم باید مشكلات بسیاری را حل كنیم.
● مصطفوی: جلسه امروز برای انتخاب سرمربی اهمیت ویژه ای دارد
داریوش مصطفوی دبیر موقت فدراسیون فوتبال نیز گفت: ما نگران آینده فوتبال كشور هستیم. جلسه ای كه امروز برگزار شده بسیار صمیمی است. هرچه فوتبال ما دارد از این جمع و چند نفری كه در خارج از كشور اقامت دارند، است. ما این هم اندیشی را به فال نیك می گیریم. رسیدن به خردورزی هدف فدراسیون و سازمان تربیت بدنی است. ما می خواهیم كه از نظرات كارشناسان فوتبال استفاده كنیم. قطعاً این نظراتی كه برای انتخاب سرمربی تیم ملی امروز مطرح می شود اهمیت ویژه ای خواهد داشت.
● علی آبادی: خوشحالم كه مربیان ایرانی اعتماد به نفس دارند
محمد علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی با بیان این مطلب كه برای انتخاب سرمربی زمان كافی نداریم گفت: «مبنای سازمان این است كه از افكار عمومی استفاده كند. می پذیریم كه كمی دیر شده اما هر روز كه شروع كنیم یك روز جلوتر هستیم. ما برای انتخاب سرمربی تیم ملی زمان كافی در اختیار نداریم. اینكه رئیس فدراسیون سرمربی را انتخاب كند با گذشته هیچ تفاوتی نمی كند اما ما می خواستیم تصمیم دسته جمعی بگیریم. در ابتدا باید به این نتیجه برسیم از مربی داخلی استفاده كنیم یا خارجی. اما اینكه می بینم میان مربیان ایرانی اعتمادبه نفس هدایت تیم ملی وجود دارد بسیار خوشحالم.»
● لارودی: چاره ای جز مربی ایرانی نداریم
اردشیر لارودی سردبیر روزنامه جهان فوتبال نیز بر انتخاب مربی ایرانی تاكیدكرد و گفت: چاره ای جز انتخاب مربی ایرانی نداریم و باید در این راه وسواس زیادی به خرج دهیم. مربی كارنامه دار و محبوب به همراه دانش مدیریتی بالا می تواند بهترین فاكتور باشد.
● كربكندی: باید شكست را بپذیریم
در ادامه رسول كربكندی سرمربی ذوب آهن اصفهان اظهاركرد: ما در كشورمان كارشناسان خوب و رسانه های پرقدرتی داریم اما برنامه ریزی مناسب نداریم. برنامه ریزی های ما مقطعی و فاقد توان اجرایی است. با یك شكست تمامی مسئولان عوض می شوند كه مربی در راس آن قرار دارد. در صورتی كه یك مربی ایرانی هدایت تیم ملی را برعهده بگیرد و این تیم در ادامه نتیجه نگیرد، بی تردید با افكار مخالف بسیاری روبه رو می شود و باید دید در آن موقع تا چه اندازه حمایت از این مربی صورت می گیرد و یا آن كه با كوچك ترین فشار اجتماعی مربی بركنار می شود. كربكندی تاكید كرد: «نیاز است تا حمایت همه جانبه از سوی تمامی مسئولان صورت گیرد. بهتر است تدوین سیاست های كلی ورزش كشور از سوی رئیس جمهور به سطوح پایین تر آغاز شود و سپس سازمان تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال اجرای برنامه ها را بر عهده بگیرند. باید آمادگی و پذیرش شكست را در كشور بالا ببریم. سازمان تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال نباید با یك شكست دچار بی برنامگی شود. همچنین انتظار از بازیكنان تیم ملی این است كه نگاه مادی به تیم ملی نداشته باشند. در جام جهانی شاهد بودیم بازیكنان بزرگ جهان با شكست تیم هایشان ناراحت شده و گریه می كردند و انتظار از بازیكنان تیم ملی بود كه با همین عشق و علاقه برای تیم ملی بازی كنند.»
● آذری: باید از دادكان تشكر كرد
آذری مدیرعامل باشگاه ذوب آهن نیز صحبت های خود را با قدردانی از فدراسیون فوتبال در زمان دكتر دادكان آغاز كرد و افزود: متاسفانه در این جلسه كسی كوچك ترین قدردانی از فدراسیون گذشته انجام نداد اما من به نوبه خودم از دادكان تشكر می كنم. البته قبول دارم كه كمی و كاستی هایی وجود داشت اما بی تردید راهیابی تیم ملی كشورمان به جام جهانی از دستاوردهای فدراسیون گذشته بود.
● جلالی: باید فوتبال را بزرگ ببینیم
مربی تیم فوتبال پاس گفت: اینكه فكر كنیم مربی ایرانی و یا لیپی را برای تیم ملی انتخاب كنیم همه مشكلات مان حل می شود، فكر خامی است. مجید جلالی ادامه داد: فوتبال ایران مشكلات بنیادی و ساختاری دارد. آنچه به نظر من رسیده كه می تواند برای آینده مفید باشد را از نگاه دلسوزانه و نه مسئولانه بیان می كنم. نیاز داریم، فوتبال را به اندازه بزرگی اش بزرگ ببینیم و به همان اندازه می توانیم آدم های بزرگ را وارد فوتبال كنیم. باید در مجلس شورای اسلامی كمیسیون فوتبالی را تشكیل دهیم و نهادی قانونگذار را برای تهیه اهداف فوتبال ایجاد كنیم. همچنین ساختار تشكیلاتی مستقلی را برای فوتبال به وجود آوریم تا افراد بزرگ نیز رغبت حضور در فدراسیون را داشته باشند. وی افزود: همچنین باید كمیته ای را با حضور مربیان بزرگ فوتبال كشور تشكیل داد و برنامه كلانی را برای فوتبال به نام چشم انداز فوتبال ایران در سال ۱۴۰۰ تدوین كرد. همچنین منابع مالی دولتی نیز در پانزده سال آینده باید جذب فوتبال شوند و پس از این پانزده سال منابع خصوصی را جایگزین منابع دولتی كنیم. همچنین می توانیم با تدوین قانونی باشگاه ها، دانشگاه ها و آموزش و پرورش را زیر نظر فدراسیون شریك كنیم و می توانیم در پایان نهادی تخصصی را در فدراسیون تشكیل دهیم.● صالح نیا: كارآزموده ها نباید خانه نشین باشند
در ادامه جلسه ولی الله صالح نیا با انتقاد از مدیران پیشین فدراسیون فوتبال گفت: چرا باید برخی مربیان كارآزموده هشت سال خانه نشین باشند. امیدوارم مسئولان سازمان تنها به دنبال چهره های شناخته شده كه عكسشان را هر روز در روزنامه ها می بینیم، نباشند. ما در دانشگاه ها و آموزش و پرورش افراد متخصصی داریم كه كنار گود نشسته اند. مدیر قبلی فدراسیون فقط خودش را می دید. هاشمی پس از صحبت صالح نیا به او تذكر داد كه جلسه درباره تیم ملی است.
● انصاری فرد: انتخاب مربی داخلی باید دقیق باشد
محمدحسن انصاری فرد هم با اشاره به این مسئله كه باید در انتخاب سرمربی داخلی با دقت بیشتری عمل كنیم گفت: به اعتقاد من انتخاب سرمربی باید بسیار كارشناسانه باشد و ما به سرعت مربیان داخلی خود را خرج نكنیم، چرا كه این احتمال وجود دارد كه در صورت نتیجه نگرفتن تیم ملی، مصیبتی كه پس از سرخوردگی از حضور در جام جهانی به وجود آمد دو برابر شود. باید ما روی مربیان داخلی خود سرمایه گذاری كنیم. اگر قلعه نویی، پیوس و مایلی كهن از بهترین مربیان داخلی هستند باید آنها را به دوره های خارجی بفرستیم.
● غیاثی: مربی درجه یك جهانی می خواهیم
هاشم غیاثی مدیرعامل باشگاه پاس دیگر سخنران جلسه دیروز بود. او در قسمتی از صحبت های خود گفت: «من تصور می كنم اتحادیه باشگاه ها باید مباحث لیگ و فدراسیون فوتبال باید مباحث مربوط به تیم ملی را دنبال كنند. اكثر مشكلات از آنجا نشأت می گیرد كه ما نخواسته ایم از پیشكسوتان و باشگاه ها نظرخواهی داشته باشیم. وی به طولانی بودن زمان نقل و انتقالات بازیكنان در لیگ برتر اشاره كرد و ادامه داد: «این قضیه آسیبی جدی است و در هیچ كجای دنیا به این شكل عمل نمی شود. ما باید برای فوتبال ایران ضمانتی ایجاد كنیم كه در آینده این مشكلات پیش نیاید. یك مربی و مدیر باید تمامی برنامه هایش به صورت منظم باشد و طی تقویمی كه از مسابقات لیگ برتر دارد بتواند برای تمام هفته های مسابقات لیگ برنامه ریزی كند.» غیاثی با بیان اینكه تا زمانی كه تشكیلات وسیع و لیگ پویا نداشته باشیم مشكلات زیادی در سطوح بالاتر خواهیم داشت، گفت: ما باید هم اكنون برنامه ریزی كوتاه مدتی برای جام ملت های آسیا و برنامه بلندمدتی برای مسابقات جام جهانی آینده انجام دهیم. در مدت زمان باقی مانده نیز یا یك سرمربی درجه یك دنیا كه در شأن و اندازه ایران باشد، تیم ملی ایران را هدایت كند و یا اینكه هر چه سریع تر یك مربی ایرانی را به كار بگیریم.
● قریب: اگر جذب مربی ایرانی كارشناسی نباشد، دوباره به مربی خارجی روی می آوریم
مدیرعامل باشگاه استقلال تهران بر پرهیز از هرگونه افراط و تفریط تاكید كرد. قریب اظهار كرد: «هم اكنون نگاه شدیدی ایجاد شده كه مربی خارجی حضور نداشته باشد و مربیان ایرانی هدایت تیم ملی فوتبال كشورمان را برعهده بگیرند. این قضیه را قطعاً باید دست اندركاران فوتبال طی تحلیلی كارشناسی مورد بررسی قرار دهند. بی تردید اگر تحلیل كارشناسی در این زمینه نداشته باشیم شش ماه آینده نیز دوباره باید به سمتی برویم كه مربی خارجی جذب كنیم. وی با بیان اینكه باید برای آینده خود تصویر روشنی داشته باشیم گفت: فارغ از احساسات موجود باید به نقطه ای برسیم كه كاستی های كادر فنی چه بوده است و از چه مرحله ای به چه مرحله ای رفته ایم. دكتر قریب به بحث خرد جمعی كه مورد تاكید مصطفوی دبیر فدراسیون بود اشاره كرد و گفت: تقاضا دارم اگر پایبند به این هستیم باید به مسئولیت آن نیز توجه كنیم چرا كه این حرف بسیار سنگین است و ما باید تا آخرش جلو برویم. تصمیمات نباید به گونه ای باشد كه خرد جمعی صرفاً تبدیل به شعار شود بلكه ما باید نتیجه آن را ببینیم.
● كوثری: باید از كشورهای پیشرفته الگوبرداری كنیم
جهانگیر كوثری كارشناس فوتبال كشورمان نیز در این نشست گفت: فكر نمی كنم در این جلسه به آنچه كه مدنظر سازمان تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال است، برسیم. ما باید با الگوبرداری از نظام و سیستم صحیح كشورهای پیشرفته در فوتبال خود را به آنها نزدیك كنیم. فوتبال ما به مجلس یا كمیته نیاز دارد. نمونه آن را ما در آلمان مشاهده می كنیم، این كمیته بیست نفره وظایف بسیاری دارند. معتقدم این مجلس با تعدادی مشخص می تواند چكیده ای از این جلسه امروز باشد.وی ادامه داد: «ما در فوتبال كوتاهی نكردیم اما نتوانستیم این پدیده را نیز بشناسیم. فوتبال پدیده ای است اجتماعی كه می تواند صنعت، هنر، اقتصاد و سیاست نیز جزء آن باشد. پیروزی ایران برابر آمریكا در جام جهانی ۹۸ و تاثیر ژئوپولتیك این پیروزی را نمی توانیم در جایی دیگر پیدا كنیم. شش درصد سود ناخالص فرانسه از راه فوتبال است اما متاسفانه ما از فوتبال غافل شده ایم و تنها به هیاهوی آن توجه می كنیم و موج آن را گرفته ایم و با آن پیش آمده ایم. هر رئیس فدراسیون و رئیس سازمانی كه آمده در فوتبال تاثیر مثبت گذاشته ولی متاسفانه ما از تاثیرات مختلف فوتبال غافل شده ایم.
تا چندی دیگر لیگ مان آغاز خواهد شد؛ اما ما فدراسیون نداریم و رئیس كمیته داوران نیز همچنین. این مشكلاتی است كه در آینده به آنها برخورد خواهیم كرد. وضعیت فوتبال كشور ما بسیار اضطراری است و باید هر چه زودتر سرمربی انتخاب شود. ما مربیان داخلی بسیار خوبی داریم كه این مربیان دكترای فوتبال دارند اما آنها به خارج از كشور نمی روند. از سوی دیگر ما به مربی خارجی نیز نیاز داریم و باید این دو در كنار هم در فوتبال كشور حضور داشته باشند.
● پیوس: مربی خارجی برای درازمدت خوب است
فرشاد پیوس دیگر سخنران جلسه دیروز بود. بازیكن اسبق تیم ملی گفت: فرصت بسیار كمی تا شروع رقابت های مقدماتی جام ملت های آسیا داریم و باید هر چه سریع تر سرمربی تیم ملی انتخاب شود. هم مربی داخلی خوب است و هم مربی خارجی اما به دلیل زمان كم تا شروع رقابت های مقدماتی جام ملت ها فكر می كنم، باید از سرمربی داخلی استفاده كنیم و در درازمدت از مربی خوب خارجی. او با برشمردن فاكتورهای یك مربی خوب گفت: مربی ایرانی باید با جسارت، با انگیزه و از همه مهم تر محبوب باشد.
جام جهانی درس بسیار خوبی به ما داد. تیم ملی آلمان با مربی جوانی همچون كلینزمن موفق بود هر چند كه پیش از شروع این مسابقات او شكست هایی را نیز به همراه تیم ملی آلمان كسب كرد اما به دلیل محبوبیتش او در تیم ملی ماندگار شد. فرشاد پیوس كه هم اكنون مربی تیم تراكتورسازی تبریز است با توجه به شایعاتی كه مبنی بر هجده تیمی شدن لیگ برتر شنیده می شود، گفت: تراكتورسازی تیم بسیار پرطرفداری است و در آذربایجان شرقی نمونه است. ما امكانات بسیار خوبی داریم و در هر بازی ۳۰ هزار تماشاگر به ورزشگاه می آیند و از بسیاری از تیم های لیگ برتری امكانات بهتری دارد.
● ذوالفقارنسب: فدراسیون برنامه مشخصی ندارد
دكتر بیژن ذوالفقارنسب كه مربیگری تیم ملی را در كارنامه خود می بیند نیز گفت: جا داشت كه در این جلسه كار را تخصصی تر می كردیم. با احترامی كه برای همه حضار قائلم اما بهتر بود به دلیل تخصصی بودن بررسی انتخاب سرمربی تیم ملی كار به گونه ای تخصصی در جلسه امروز پیش می رفت. در ایران هفتاد میلیون متخصص فوتبال وجود دارد ولی به دلیل اهمیت كار باید جلسه ای ویژه تر می گذاشتیم. وی افزود: سیاست كاری فدراسیون مشخص نیست. از زمانی كه دبیر موقت انتخاب شده، ایشان برنامه كاری مشخصی ارائه نداده اند. نباید بدون فكر لازم مربی بعدی تیم ملی را انتخاب كنیم. معتقدم سازمان با سیاستگزاری مشخصی كه دارد باید آن را به فدراسیون فوتبال تزریق كند.
منبع : روزنامه شرق