شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آیا سلول‌های +CD۴۵RA+/RO و +CD۴+/CD۸ خون بند ناف پره ترم، خصوصیات عملکردی متفاوتی را در مقایسه با سلول‌های مشابه در خون بند ناف ترم نشان می‌دهند؟


آیا سلول‌های +CD۴۵RA+/RO و +CD۴+/CD۸ خون بند ناف پره ترم، خصوصیات عملکردی متفاوتی را در مقایسه با سلول‌های مشابه در خون بند ناف ترم نشان می‌دهند؟
گزارش‌های مختلف نشان می دهند که سلول های خونساز خون بند ناف نوزادان پره ترم، توانایی تکثیر و خصوصیت خود تجدید شونده بالایی را در مقایسه با مغز استخوان و خون بند ناف نوزادان ترم نشان می‌دهند. در این تحقیق، وضعیت سلول های ایمنی خون بند ناف پره ترم به عنوان مرحله ای از مراحل تکاملی و هم از جنبه بررسی وضعیت بی تجربه بودن، با سلول های مشابه در خون بند ناف ترم مقایسه شدند.
مواد وروش ها: مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. پس از جداسازی سلول های تک هسته ای از خون بند ناف ترم (بالای ۳۷ هفته) و پره ترم (کمتر از ۳۷ هفته) در محیط کشت کامل و حاوی PMA ۵۰ ng/ml و ۱ ng/ml یونومایسین در حضور مونن زین کشت داده شد. سپس با استفاده از ساپونین ۰.۱ درصد نفوذپذیر شده، جهت بررسی میزان فعال شدن سلول ها پس از تحریک با PMA و یونومایسین، با منوکلونال آنتی بادی Anti-CD۶۹ و برای ارزیابی تولید سایتوکاین با آنتی بادی های اختصاصی کونژوگه IFN-g, IL-۴, IL-۲ و IL-۱۰ رنگ آمیزی شد. میانگین درصد فراوانی سلول های تولید کننده سایتوکاین و میزان بیان سایتوکاین در فنوتیپ سلولی CD۴۵RA+/RO, CD۴+/CD۸+ با استفاده از دستگاه کولتر Epics-XL و با استفاده از نرم افزار Immuno-۴ آنالیز شد. جهت تحلیل آماری نتایج از آزمون های کولموگروف ـ اسمیرنوف و student&#۰۳۹;s t-test)) با سطح معنی داری p<۰.۰۵ استفاده شد.
مطالعه فنوتیپ سلولی نشان داد که در میانگین درصد سلول های CD۴+CD۴۵RO+, CD۴+CD۴۵RA+ و CD۸+CD۴۵RO+ خون بند ناف ترم و پره ترم تفاوت معنی داری دیده نمی شود. مقایسه میانگین درصد سلول های CD۴+ HLA-DR+, CD۳+HLA-DR, CD۸+, CD۴+, CD۳+ و CD۲۵+ در خون بند ناف ترم افزایش معنی داری در مقایسه با خون بند ناف پره ترم نشان می دهد. علاوه بر این، مقایسه میانگین درصد سلول های تولید کننده سایتوکاین های IL-۱۰, IL-۴, IFN-g, IL-۲ و میزان بیان آن ها تفاوت معنی داری را بین دو نوع سلول نشان نداد.
از آن جایی که سلول های ایمنی خون بند ناف پره ترم در مقایسه با خون بند ناف ترم از نظر عملکردی تفاوت معنی داری را نشان نمی دهند، پیوند سلول های بنیادی از این منبع سلولی نه تنها دارای رفتار ایمونولوژیک یکسان با خون بند ناف ترم به خصوص از نقطه نظر GVHD می باشد، بلکه با توجه به فراوانی و توانایی تکثیر بالاتر سلول های بنیادی آن و علاوه بر آن حضور پیش سازهای غیر بالغ تر از نظر انتوژنی، می تواند احتمالاَ نسبت به خون بند ناف ترم اولویت داشته در موارد پیوند کاربرد یابد.
معصومه ابتکار
مریم خیراندیش
علی اکبر پورفتح اله
زهیر محمدحسن
سیدداور سیادت
اردشیر کاظم نژاد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید