یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

بررسی میزان شیوع اختلالات کف لگن در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان حضرت زینب (س)مشهد در سال ۱۳۸۲


بررسی میزان شیوع اختلالات کف لگن در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان حضرت زینب (س)مشهد در سال ۱۳۸۲
● هدف:
هدف از این مطالعه تعیین شیوع اختلالات کف لگن و عوامل مساعد کننده آن شامل سن،تعداد حاملگی و نوع زایمان می باشد.
● روش کار:
در این مطالعه آینده نگر ۲۴۰ خانم مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان حضرت زینب (س) در سنین ۱۵ سال و بالاتر مورد بررسی قرار گرفتند و در مورد آنان پرسشنامه‌ای شامل محل تولد، محل زندگی، شغل، نوع کار، سن، تعداد زایمان، روش زایمان، داشتن سرفه و اختلالات کف لگن شامل انواع بی اختیاری ادراری، شلی های مهبل، اختلال در دفع گاز و مدفوع و مقاربت دردناک تکمیل شد و همچنین قد و وزن این زنان اندازه گیری و BMI آنان تعیین گردید.اطلاعات به دست آمده جمع آوری و با استفاده از نرم افزاری آماری SPSS و آزمون X۲ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
● نتایج:
از ۲۴۰ زن مورد مطالعه،اکثریت آنان در سنین ۵۴-۳۵ سال و کمترین تعداد در سنین بالای ۵۵ سال یا بیشتر بودند. در این زنان اختلالات کف لگن در ۸۹% موارد حداقل یک مورد، و در ۷۴%، حداقل دو مورد، و در ۵۴% سه مورد یا بیشتر وجود داشت. انواع اختلالات کف لگن بعد از اولین حاملگی ایجاد و در حاملگی های بعدی هم افزایش داشت. بین روش زایمان و اختلالات کف لگن شامل بی اختیاری ادراری،یبوست،شلی مهبل و مقاربت دردناک تفاوت معنی دار بود و در مورد ارتباط بین بی اختیاری مقعدی و بواسیر و روش زایمانی هیچ ارتباط معنی داری دیده نشد. یک افزایش مهم در میزان شیوع علایم بواسیر در زنان، بعد از اولین حاملگی وجود داشت که در حاملگی های بعدی افزایشی نداشت.به طور کلی ۷/۳۳% از تمام این زنان مقاربت دردناک داشتند که این شکایت در زنانی که زایمان خود بخودی طبیعی و یا زایمان طبیعی با وسیله داشتند تقریبا سه برابر زایمان به طریقه سزارین بود.زنانی که تا کنون زایمانی نداشتند تقریبا هیچکدام مقاربت دردناک نداشتند. آنالیز متغیرها با چشم پوشی از زنان بدون زایمان نشان داد که هیچ تفاوت مهمی بین سزارین و زایمان مهبلی خودبخودی وجود ندارد اما یک ارتباط مهم بین سزارین و زایمان مهبلی با کمک وسیله وجود دارد.
● نتیجه گیری:
اختلالات کف لگن خیلی شایع بوده و قویا با سن،تعداد حاملگی،تعداد زایمان، و زایمان با وسیله مرتبط است و زایمان به روش سزارین همراه با کاهش مهمی در اختلالات کف لگن در مقایسه با زایمان طبیعی خودبه خودی نیست.
فریده اخلاقی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید