شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

سالی پر فراز و نشیب برای پاکستان


سالی پر فراز و نشیب برای پاکستان
سالی که گذشت شاید برای کمتر کشوری همچون پاکستان دارای نشیب و فراز و حوادث متعدد بوده باشد. شورش و درگیری های خونین مرگ دهها نفر در انفجارها و تیراندازی های متعدد ترور نخست وزیر اسبق انتخاب مجدد پرویز مشرف به ریاست جمهوری در میان اعتراض گسترده مخالفان اعلان جنگ افراطیون مذهبی به مشرف و سرانجام برگزاری انتخابات در فضای متشنج و پیروزی مخالفان بخشی از اتفاقات سال جاری پاکستان بود.
حادثه خونین مسجد لعل اسلام آباد در تیرماه امسال را باید نقطه عطف در اوجگیری بحران سال جاری پاکستان و به تعبیر دیگر سرمنشا ناکامی های پی در پی مشرف دانست . منابع پاکستانی از کشته شدن بیش از ۳۰۰ نفر در آن حادثه خبر دادند .
حادثه زمانی آغاز شد که گروهی از افراطیون مذهبی طرفدار طالبان با تجمع در مسجل لعل این امکان را به ستاد عملیات نظامی و سیاسی خود تبدیل کردند. یکی از مقامات ارشد وزارت اطلاع رسانی پاکستان گفت دولت به افرادی که داخل مسجد لعل در مرکز اسلام آباد موضع گرفته اند ضرب الاجلی فوری داده است تا تسلیم شوند.
این حادثه اگر چه در ۲۱ تیر ماه با حمله گسترده ارتش به مسجد و تصرف آن ظاهرا پایان یافت ولی پس از آن حادثه گروه مذکور به دولت مشرف اعلان جنگ داد و پس از آن تاریخ موج بمب گذاری ها و حملات انتحاری سراسر پاکستان را فرا گرفت که صدها کشته و مجروح برجای گذاشت و نهایتا به حادثه ترور بی نظیر بوتو منجر شد.
« بی نظیر بوتو » رهبر حزب مردم پاکستان و از سیاستمداران شاخص این کشور در حمله انتحاری که در ششم دی ماه با بمب و اسلحه در شهر راولپندی صورت گرفت کشته شد. بوتو پنجاه و چهار ساله که بعد از انفجار راولپندی به بیمارستان منتقل شده بود بر اثر شدت جراحات در بیمارستان جان سپرد. بوتو از ناحیه سر زخمی شده بود.
پلیس پاکستان اعلام کرد عامل عملیات انتحاری موقعی که بوتو اجتماع طرفداران خود در راولپندی را ترک می کرد به سمت وی شلیک کرد و سپس بمب خود را منفجر کرد. پلیس پاکستان گفت عامل انتحاری به خودرو بوتو شلیک کرد وقتی بوتو جا خالی داد وی خود را منفجر کرد.
شبکه های خبری در پاکستان نیز اعلام کردند در حمله انتحاری در گردهمایی حزب مردم در شهر راولپندی علاوه بر بوتو ۳۰ نفر دیگر کشته و بیش از ۱۰۰ نفر زخمی شدند .
بوتو دوبار طی سال های ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۹ و از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۵ به نخست وزیری پاکستان رسید . وی سپس به اتهام فساد مالی و سو مدیریت از سمتش برکنار شد.
بوتو پس از برکناری ترجیح داد برای اینکه به سرنوشت همسرش دچار نشود به انگلیس و دبی تبعید شود.
وی از زمان بازگشت از تبعید در اوایل آبان گذشته با اظهارات انتقادی از مشرف به یکی از مهمترین مخالفان رییس جمهور این کشور تبدیل شد . مشرف در سال ۱۳۷۸ در یک کودتای بدون خونریزی قدرت را در پاکستان به دست گرفت . مشرف در چهارچوب مذاکره میان سران دو طرف به منظور تقسیم قدرت بوتو را مورد عفو قرار داده بود.
پس از انتخاب مجدد مشرف به ریاست جمهوری پاکستان و اعلام وضع فوق العاده بوتو از وی روی گردان شد و با انتقاد شدید از وی پرداخت . وی مشرف را متهم کرد به دنبال حفظ قدرت از هر طریق ممکن است این در حالی بود که انتخاب مجدد مشرف به ریاست جمهوری مورد اعتراض گسترده در پاکستان قرار گرفت .
نخست وزیر اسبق پاکستان دختر بزرگ ذوالفقار علی بوتو بود که در فروردین ۱۳۵۸ اعدام شد . بی نظیر بوتو در دانشگاه هاروارد آمریکا تحصیل کرد وی همچنین از دانشگاه اکسفورد دیپلم فلسفه گرفت .
وی در سال ۱۳۵۸ هنگامی که پدرش توسط ژنرال ضیاالحق سرنگون شده بود به پاکستان بازگشت .
وی که بارها زندانی یا در محل اقامتش تحت مراقبت بود حزب مردم پاکستان را که پدرش بنیان گذاشته بود مجددا سازماندهی کرد.
برگزاری انتخابات مجلس که سی ام بهمن ماه برگزار شد تحول مهم دیگری در صحنه سیاسی پاکستان بود. در آن انتخابات مخالفان مشرف توانستند به پیروزی برسند. حزب مشرف نیز به شکست در انتخابات اعتراف کرد. با این شکست حزب پرویز مشرف از تشکیل دولت باز ماند.
ولی با توجه به نتایج انتخابات هیچیک از دو حزب عمده مخالف یعنی « مسلم لیگ » و « حزب مردم » حد نصاب لازم برای تشکیل دولت را ندارند و طبعا دولت آتی ائتلافی خواهد بود. با توجه به تحولات جدید و مشارکت احزاب سیاسی در روند امور به نظر می رسد به تدریج از تنش های موجود در پاکستان کاسته شود.
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید