چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا


ارتقای شاخص‌های آماری بخش توزیع؛ گام مهم توسعه


ارتقای شاخص‌های آماری بخش توزیع؛ گام مهم توسعه
شاخص‌های آماری بخش توزیع صنعت برق براساس آخرین آمار ارایه شده از سوی مرکز اطلاع‌رسانی توانیر در سال گذشته از رشد درخور توجهی برخوردار بوده است. به گونه‌ای که تولید انرژی الکتریکی در کشور ۱۹۲۵۳۴ میلیون کیلووات ساعت در سال ۸۵ بوده که از رشدی معادل ۱/۸ درصد نسبت به سال قبل آن (۸۴) بهره می‌برد. انرژی تحویل شده به شبکه توزیع نیز در سال ۸۵ با احتساب انرژی خالص تولید شده به وسیله نیروگاههای محلی در سطح ولتاژ توزیع به میزان ۱۵۳۲۹۲ میلیون کیلووات ساعت با رشد ۹ درصد توأم بوده است.
نگاهی به آمارهای دیگر نشان می‌دهد که میزان انرژی مصرفی در سال گذشته نیز همچنان با رشد ۸/۸ درصد روبه‌رو بوده است.
تعداد مشترکان نیز به میزان ۶/۴ درصد نسبت به سال قبل آن (۸۴) افزایش نشان می‌دهد. در همان حال سهم مصارف خانگی در میزان کل سهم مصرف معادل ۲/۵ درصد در مقایسه با سهم مصارف صنعتی، کشاورزی، عمومی و ... افزایش یافته است.
توجه به این آمارها نشانگر آن است که همه ساله با افزایش تعداد مشترکان میزان مصرف – همانگونه که بارها در این ستون به آن اشاره شد- بسیار افزایش می‌یابد و در شرایطی که میزان سرمایه‌گذاریها و تخصیص منابع محدود است برنامه‌ریزی و کار بسیار گسترده‌ای باید در زمینه توسعه تولید نیروگاهی در صنعت برق کشور انجام شود. در حال حاضر آمار شاخص‌های بخش توزیع بیانگر آن است که ۱۰۰ درصد جمعیت شهری از برق استفاده می‌کنند و در سال ۸۵ به میزان ۲/۹۸ درصد از کل روستاها با جمعیت بالای ۲۰ خانوار برقدار بوده‌اند که این رقم در شاخص‌های آماری امسال از رقم بالاتری برخوردار بوده است.
با انتشار شاخص‌های آماری بخش توزیع، یک بار دیگر وظیفه و رسالت مهم این بخش در کل صنعت برق آشکارتر می‌شود. بخش توزیع نیروی برق به دلیل اینکه رابط بین صنعت برق و مشترکان بوده نقشی چندسویه داردکه در درجه اول خدمات‌رسانی به مشترکان و تامین رضایت آنها بوده و کار فروش انرژی برق به عنوان یک کالای اقتصادی از سوی بخش توزیع دنبال شده است. یکی دیگر از وظایف بخش توزیع داشتن نقش فنی برای نگهداری، راهبری و توسعه شبکه‌های توزیع است و از سوی دیگر این بخش باید به حفظ ارتباط و هماهنگی با بخشهای بالادست صنعت برق تلاش و کوشش کند به طوری که امکان ادامه فرایند تولید و عرضه برق به شکل گسترده فراهم شود. قطعاً توسعه همه بخشهای صنعت برق از تولید، توزیع و انتقال و ... سبب پیشرفت همه جانبه صنعت و اقتصاد کشور خواهد شد.
در ارتباط با بخش توزیع، عموماً مسوولان بر این نکته تاکید دارند که بخش توزیع باید در ارتقای رضایت مشترکان، بهره‌وری اقتصادی و ارتقای پایداری فنی تلاش کند. بدون شک ارتقای رضایت مشترکان در گروی تامین برق مطمئن و پایدار و توزیع مناسب آن و رفع نارساییها و کمبودهای شبکه توزیع است.
ارتقای بهره‌وری اقتصادی با حفظ و حراست مطلوب از تاسیسات و تجهیزات شبکه توزیع همراه خواهد بود و بهره‌وری اقتصادی در گروی این است که برق به عنوان یک کالای ارزشمند اقتصادی شناخته شده و با قیمت واقعی به مصرف‌کننده عرضه شود. ارتقای پایداری فنی نیز باید از طریق بهبود کیفی شبکه توزیع، کاهش تلفات، استفاده از فنآوریها و تجهیزات جدید و ... در این بخش میسر شود.
توسعه خطوط شبکه‌های فشار متوسط هوایی و زمینی و افزایش تعداد ترانسفورماتورهای نصب شده و رفع معایب و نارسائیهای برق‌رسانی‌های شهری و روستایی و ... همه بیانگر آن است که شرکتهای توزیع برق همگام با بخش تولید، در جهت ارتقای کیفی تولید و عرضه انرژی الکتریکی می‌کوشند.
منبع : ماهنامه پیک برق