پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

از آن تهدید تا این تکذیب


از آن تهدید تا این تکذیب
به ذهن خوانندگانی که در یکی دو روز اخیر روزنامه های دولتی یا نزدیک به دولت را ورق زده اند خطور نمی کند گرد و غباری که حامیان رسانه یی محمود احمدی نژاد بر سر اظهارات مسیح مهاجری مدیرمسوول روزنامه جمهوری اسلامی به راه انداخته اند بر سر سخنرانی باشد که از نخستین ساعات پس از انتشار از «اساس» تکذیب شد و تکذیبیه اش برای تمام رسانه ها ارسال شد. چه کمتر کسی گمان می برد حامیان دولتی که خود را قربانی «غوغاسالاری» و «هوچی گری رسانه یی» معرفی می کند به تهیه گزارش های بلندبالا از خبری که تکذیب شد، بپردازند.
ماجرا از آنجا شروع شد که یکی از سایت های خبری اظهاراتی را به نقل از مدیرمسوول جمهوری اسلامی در هسته مرکزی نسیم ۸۸ منتشر کرد که بنابر آن مسیح مهاجری گفته بود اگر در شورای نگهبان مسوولیتی داشت احمدی نژاد را به خاطر «عدم صداقت» ردصلاحیت می کرد. بنابراین گزارش وی «پیروی از ولایت فقیه» را یکی از این موارد برشمرده و گفته بود «ما در طول این ۳۰ سال دولتی نداشتیم که تا این حد نسبت به رهبری و مراجع تقلید بی اعتقاد باشد و البته از آن طرف سنگ آن را هم به سینه بزند.» هنوز یکی دو ساعت از اینکه سایت خبری این سخنرانی را روی خروجی خود گذاشته بود، نگذشته بود که مدیرمسوول روزنامه جمهوری اسلامی با توضیحی سخنرانی خود را از اساس تکذیب و اعلام کرد در چند هفته اخیر هیچ گونه سخنرانی نداشته است. سایت های خبری نیز بلافاصله با مخابره توضیح کوتاه وی خبر را از روی خروجی خود برداشتند. اگرچه روزنامه ها و جراید آن گونه که معمول است دیگر به این خبر نپرداخته و تعدادی هم تنها تکذیبیه را منتشر کردند اما حامیان دولت چشم خود را بر تکذیبیه بستند و اظهارات رد شده را در بوق و کرنا کردند. روزنامه ایران ارگان رسمی دولت بدون هیچ اشاره یی به رد سخنرانی گزارش بلندی در این خصوص تهیه کرد و با مصاحبه با نمایندگان حامی دولت چون ولی اسماعیلی، محمداسماعیل کوثری و مهدی کوچک زاده که آنها نیز ترجیح داده بودند چشم خود را بر تکذیب ببندند «اظهارات تکذیب شده» را وهن رئیس جمهور عنوان کرد. اگرچه سایت های حامی دولت نیز ساکت ننشستند اما اقدام «وطن امروز» روزنامه تحت امر مهرداد بذرپاش یکی از نزدیکان احمدی نژاد گوی سبقت را ربود و در مطلبی با عنوان «توهین مشاور هاشمی به رئیس جمهور» نوشت؛ «اظهارات عجیب مهاجری مبنی بر اینکه در چند هفته اخیر هیچ گونه سخنرانی نداشته است در حالی است که سخنان مدیر مسوول روزنامه جمهوری اسلامی از سوی سایت خبری آفتاب پوشش خبری داده شد و این سایت خبری مبنی بر تکذیب گفته های توهین آمیز مسیح مهاجری منتشر نکرده است.» اما این تنها یک روی سکه فعالیت رسانه یی حامیان دولت بود. اگر چه اظهارات مسیح مهاجری مبنی بر عدم صداقت دولت در ولایت پذیری تکذیب شد اما این خبر با یک خبر دیگر در عرصه رسانه یی همراه شد. صبح روز یکشنبه خبرگزاری های رسمی کشور از مخالفت صریح مقام معظم رهبری با الحاق سازمان حج و زیارت به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خبر دادند. دفتر مقام معظم رهبری طی نامه یی خطاب به محمدی ری شهری نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی ابلاغ کردند «درباره جابه جایی سازمان حج و زیارت به جناب آقای رئیس جمهور موکد تذکر داده شد که الحاق این سازمان به مجموعه گردشگری شایسته نیست.»
تذکر مقام معظم رهبری به رئیس دولت نهم متعاقب آن صورت گرفته بود که هیات دولت اواخر فروردین ماه مصوب کرد سازمان حج و زیارت که زیر نظر وزارت ارشاد فعالیت می کرد به زیرمجموعه اسفندیار رحیم مشایی الحاق شود. تصمیمی که به پیشنهاد معاون احمدی نژاد و رئیس سازمان میراث فرهنگی و حمایت رئیس دولت نهم به مسوولان مربوطه ابلاغ شد. حتی مخالفت صریح ری شهری و اظهارات وی مبنی بر مخالفت مسوولان ارشد نظام با این الحاق به ثمر ننشست و اسفندیار رحیم مشایی برای اینکه میخ الحاق را محکم بکوبد رئیس سازمان حج و زیارت را از کار برکنار کرد و معتمد خویش را به سیاست سازمان منصوب کرد. در این میان بود که با اظهارنظر صریح مقام معظم رهبری غائله ۱۷ روزه الحاق منتفی شد اما غلامحسین الهام با بستن چشم خود بر انتصاب یک هفته پیش در سازمان با تاکید بر ولایی پذیری دولت اعلام کرد مصوبه الحاق سازمان حج به سازمان گردشگری پس از آگاهی از نظر رهبری اجرایی نشده بود، به هر روی این خبر در گرد و غبار اظهارات تکذیب شده مسیح مهاجری گم شد تا پیشنهاد ردصلاحیت از سوی یکی از مدیران مسوول روزنامه ها به سوژه داغ خبری تبدیل شود. چرا که همین چند ماه پیش یک روزنامه اصولگرا در روزهایی که هنوز نه خبری از نامزدها بود و نه انتخابات، با انتشار یادداشتی سیدمحمد خاتمی را به ردصلاحیت تهدید کرد.
در شرایطی که کاندیداتوری یا عدم کاندیداتوری سیدمحمد خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری روشن نشده بود، یک روزنامه اصولگرا که معمولاً بازتاب دهنده افکار طیف تندرو جناح اصولگرا به شمار می آید در صریح ترین پیام به خاتمی هشدار داد با خطر ردصلاحیت روبه رو است. این روزنامه در قالب یک سرمقاله خاتمی را از ورود به عرصه انتخابات برحذر داشت و نوشت؛ «اولین نگرانی آقای خاتمی ردصلاحیت از سوی شورای نگهبان است. این نگرانی از آنجا ناشی می شود که متاسفانه برخی از عملکردها و مواضع آقای خاتمی مخصوصاً بعد از پایان دوره ریاست جمهوری ایشان و در سفر به امریکا و چند کشور اروپایی، با مبانی تعریف شده انقلاب و نظام و در پاره یی از موارد با آموزه های صریح اسلام مغایرت آشکار داشته است و این موارد از نگاه قانون می تواند ردصلاحیت ایشان برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری را در پی داشته باشد و گفتنی است مطابق قوانین جاری افراد زیادی با کمتر از این موارد ردصلاحیت شده و می شوند و دومین نگرانی ایشان به رویکرد منفی مردم نسبت به جبهه اصلاحات مربوط می شود. جبهه یی که آقای خاتمی رهبری آن را برعهده داشت و طی شش سال گذشته بارها از سوی مردم طرد و نفی شده است.»
البته این برای اولین بار نبود که سیدمحمد خاتمی به ردصلاحیت تهدید می شد، اما برای اولین بار بود که روزنامه یی که همگان از وابستگی سیاسی و جناحی آن اطلاع دارند اینچنین بی پرده و صریح از آن سخن راند. پیش از آن برخی سایت های اینترنتی که عمدتاً به جناح تندرو اصولگرا تعلق دارند، تبلیغات منفی را علیه سران اصلاحات و جناح اعتدالگرای نظام جمهوری اسلامی به راه انداخته بودند و فیلمی ساخته شده از سفر خاتمی به ایتالیا را پخش کردند که نشان می داد خاتمی با جوانان ایتالیایی دست می دهد و یکی از کسانی که با خاتمی مصافحه کرد، یک دختر جوان ایتالیایی بود. در پی این فیلم موجی از تبلیغات در سایت ها و روزنامه های تندرو اصولگرا به راه افتاد و خاتمی به تساهل در رعایت اصول شریعت متهم شد. حتی تعدادی از طلاب وابسته به جریان اصولگرا در مشهد علیه خاتمی طوماری را امضا کردند و با ارائه آن به دادگاه روحانیت خواستار محاکمه و خلع لباس خاتمی شدند. تحرکات علیه خاتمی در شرایطی شکل گرفت که دقیقاً در همان روزها محمود احمدی نژاد مقابل روی همگان بر دست خانمی که عنوان داشت معلم او بوده است، بوسه زد و تصاویر آن هم از تلویزیون پخش شد، اما جناح تندرو اصولگرا نه تنها حرکت احمدی نژاد را خلاف عرف و شرع ندانست بلکه اعلام کرد این خاتمی است که باید به خاطر دست دادن با دختر ایتالیایی محاکمه شود. البته در آن زمان تحرکات علیه خاتمی ناتمام ماند ولی برخی عنوان کردند جریانی درصدد برآمده است از کاندیداتوری خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری ممانعت به عمل آورد و در صورت امکان دستاویزی برای ردصلاحیت او فراهم کند. در چنین شرایطی بود که برخی علمای قم به کمک سیدمحمد خاتمی آمدند و حکم دادند خاتمی حرکتی را که نشان دهنده تساهل در رعایت مسلمات شریعت باشد، انجام نداده است، اما پس از آن ماجرا بار دیگر احتمال کاندیداتوری خاتمی مورد توجه محافل تندرو اصولگرا قرار گرفت و آنان درصدد برآمدند تا حد امکان مانع از ثبت نام خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری شوند.
اگرچه پیشنهاد ردصلاحیت رئیس جمهور سابق از سوی روزنامه اصولگرا بر مبنای فیلمی تکذیب شده بود اما نه ماه بعد سخنرانی تکذیب شده مدیرمسوولی دیگر موضوع ردصلاحیت رئیس جمهور کنونی را در صدر اخبار رسانه های حامیان احمدی نژاد قرار داد.
فرناز حسنعلی زاده
منبع : روزنامه اعتماد