شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۱۶ دی ـ ۶ ژانویه ـ نگاهی به برخی از اسناد محرمانه دولت انگلستان در دهه ۱۹۷۰


اسناد محرمانه نخست وزیری انگلستان كه حاوی یادداشتهای مبادله شده میان سران دولت وقت و شرح مذاكرات جلسات رسمی است و در نخستین هفته از ژانویه ۲۰۰۵ علنی شده اند نشان از عمق كم تصمیمات و اطلاعات و سلائق شخصی می دهد.
برای مثال: در سال ۱۹۷۴ كه انگلستان در بلفاست ( ایرلند شمالی ) با اعتصاب اتحادیه ها و قطع برق رو به رو شده بود، هارولد ویلسون نخست وزیر وقت تصمیم گرفته بود كه یك زیردریایی اتمی به آنجا بفرستد تا با استفاده از رآكتورهای آن، جریان برق برقرار شود و دستور حركت به این زیردریایی هم داده شده بود كه مقامات دیگر مانع شدند و به ویلسون حالی كردند كه رآكتور های زیردریایی تنها قادر به تامین چند صد كیلو وات برق است و بلفاست نیاز به ۳۶۰ مگاوات برق دارد. ویلسون سپس تصمیم گرفته بود كه به ایرلند شمالی استقلال محدود و یك سال به یك سال دهد ولی به او گفتند كه اگر دولت ایرلند شمالی پس از كسب این اسبقلال ولو محدود، از مجمع عمومی سازمان ملل تقاضای عضویت كند و رای لازم را بیاورد؛ كنترل آن از دست می رود و انگلستان در مجمع عمومی سازمان ملل نفوذ چندان ندارد.
در پی انفجار نوامبر ۱۹۷۴ بیرمنگام و قتل ۲۱ تن و جرح ۱۶۰ نفر دیگر كه كار ایرلندی ها بود، یك عضو كابینه پیشنهاد كرده بود كه در انگلستان كارت شناسایی ملی برای مردم تهیه شود تا از رخنه جلوگیری بعمل آید و دیگر چنین حوادثی رخ ندهد كه هارولد ویلسون پس از دریافت نظر كارشناسان آن پیشنهاد را كه بی فایده و پر خرج و درد سر ساز تشیص داده شده بود رد كرد. در این اسناد كه طبق قانون علنی شدن پس از ۳۰ سال به آرشیو عمومی داده شده اند آمده است كه پس از كناره گیری ویلسون از نخست وزیری ، كالاهان وزیر امور خارجه برجایش نشست ولی مدتها حاضر نمی شد ساختمان محل اقامت وزیر خارجه را ترك و به ساختمان نخست وزیری ( شماره ۱۰ داونینگ استریت ) اثاثه كشی كند و دلیلش این بود كه همسرش از زندگی در این خانه قدیمی بدش می آید. بالاخره صاحبجمع اموال وزارت امور خارجه با دادن اخطاریه، كالاهان و همسرش را مجبور به تخلیه خانه كرد و ....
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید